Αρχική Ζώα Εκατοντάδες ζωάκια πρέπει να φύγουν από το Ελληνικό

Εκατοντάδες ζωάκια πρέπει να φύγουν από το Ελληνικό

0
ANIMA Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Facebook Page
Φωτογραφία ζώων που διασώθηκαν από ANIMA Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής Facebook Page
Διαφήμιση

Φαίνεται πως κατά τη διάρκεια των ετών που το παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη, εκατοντάδες ζώα είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Η έναρξη των εργασιών για την ανάπλασή του, αποτελεί τώρα κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στον χώρο του Ελληνικού υπάρχουν εκατοντάδες άγρια ζώα και αδέσποτα. Εδώ και καιρό γίνεται μια προσπάθεια σε δύο επίπεδα, από την ΑΝΙΜΑ- για τα άγρια ζώα- και από φιλοζωικά σωματεία, για τα αδέσποτα. Μια προσπάθεια για να απομακρυνθούν τα ζώα, που όμως έχει συναντήσει αρκετά εμπόδια. Και τώρα, πριν από λίγες ημέρες, έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Στις αρχές Ιουνίου η ΑΝΙΜΑ παρέλαβε τα πρώτα άγρια ζώα που βρίσκονταν στον χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Κοσμά, προκειμένου να τα επανεντάξει σε κατάλληλους βιότοπους της Αττικής. Ήταν χελώνες και σκαντζόχοιροι. Αλλά, δεν δόθηκε συνέχεια.

Σκαντζόχοιρος
Πηγή φωτο ΑΝΙΜΑ/ Facebook από lifo.gr

“Δεν ξέρουμε πόσα ζώα υπάρχουν, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόσβαση. Τόσο καιρό ήταν ένας χώρος ανοιχτός, υπάρχουν εκεί σκαντζόχοιροι, χελώνες, αλεπούδες, σαύρες, φίδια και πάρα πολλά πουλιά, νυχτόβια και ημερόβια”, δήλωσε σχετικά η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανωτή.

“Στην αρχή έγινε μία κίνηση της εταιρείας προς εμάς και πήραμε κάποια πρώτα ζώα, αλλά από τότε δεν μας έχουν προσεγγίσει ξανά”, προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο Σύλλογος έχει στείλει στην εταιρεία σχετικό email, περιμένοντας απάντηση.

Η ΑΝΙΜΑ είχε προτείνει στην Ελληνικό ΑΕ να γίνει μία σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου ο Σύλλογος να παραλαμβάνει τα ζώα που θα εντοπίζονται στο εργοτάξιο. Ενώ ,ανάλογη σύμβαση έχει συνάψει η ΑΝΙΜΑ και με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα ζώα

Παρόμοιες δυσκολίες, φαίνεται πως αντιμετωπίζουν και τα φιλοζωικά σωματεία που πασχίζουν να βρουν μία λύση, για την απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στο Ελληνικό.

Μια διαδικασία “μετ’ εμποδίων, με πολλά πισωγυρίσματα και κόντρες”, όπως ανέφερε σχετικά η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

“Όλη η έκταση του παλιού αεροδρομίου είναι 6.500 τετραγωνικά και εκεί βρίσκονται περισσότερες από 250 γάτες”, εξηγεί η κ. Μπομπολάκη. “Στο κομμάτι που έχουν ήδη ξεκινήσει προεργασίες και γκρεμίσματα, ζούσαν περίπου 50 γάτες, που το τελευταίο τρίμηνο γέννησαν άγνωστο αριθμό μικρών. Τα ζώα αυτά δεν είναι καθόλου κοινωνικοποιημένα, ζούσαν σε μια ερημιά και 1-2 άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια τους έβαζαν νερό και τροφή ή τα στείρωναν με δικά τους έξοδα. Ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης ήταν απών, παρότι ο νόμος τους καθιστά απολύτως υπεύθυνους για τα ζώα”, συμπλήρωσε.

“Τον τελευταίο χρόνο, από την πλευρά των φιλοζωικών είχαν γίνει προσπάθειες προς τον δήμαρχο, πριν αρχίσουν τα έργα για να μην έχουμε εκατόμβη ζώων”, συν’εχισε η πρόεδρος της ΠΦΠΟ, προσθέτοντας ότι αντιμετώπιζαν άρνηση. Τον Μάιο, καθώς πλησίαζε η έναρξη των εργασιών, έγινε νέα προσπάθεια. Έπειτα και από επικοινωνία με την Ελληνικό ΑΕ και τη Lamda Development, ο δήμος είπε ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες “αλλά έως τις 20 Ιουνίου δεν έκαναν τίποτα. Νόμιζαν ότι θα μπουν και θα πάρουν τις γάτες όπως τις χελώνες”, ανέφερε σε σχετική συνέντευξη η κ. Μπομπολάκη.

Από τη πλευρά του ο Δήμος Αργυρούπολης, με ανάρτηση στο facebook ενημέρωσε πως αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι δράσεις περισυλλογής αδέσποτων από το πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού με την συνεργασία της Φιλοζωϊκής Παρέμβασης Ελληνικού – Αργυρούπολης, εθελοντών και της Ελληνικό Α.Ε.

Πηγή Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης facebook
Πηγή: Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης facebook

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως κάτω από αντίξοες συνθήκες, μέχρι στιγμής από διάφορα σημεία του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού (Αναχωρήσεις δυτικού, ΥΠΑ, ΛΕΚ, αναχωρήσεις Ανατολικού) έχουν περισυλλεγεί 38 γάτες οι οποίες έχουν δεχτεί την ανάλογη φροντίδα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ελληνική νομοθεσία.

“Ήδη αρκετές αδέσποτες γάτες έχουν ήδη υιοθετηθεί ενώ οι υπόλοιπες προωθούνται σε δομές φιλοξενίας. Οι δράσεις περισυλλογής αδέσποτων γατών θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό και τις επόμενες ημέρες.” αναφέρει σχετικά.

Πηγή: lifo.gr

Διαφήμιση