Αρχική Ειδήσεις Αγία Σοφία: Σε 15 μέρες η επίσημη απόφαση – Πρακτικά θα αποφασίσει...

Αγία Σοφία: Σε 15 μέρες η επίσημη απόφαση – Πρακτικά θα αποφασίσει ο Ερντογάν

0
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Αγία Σοφία, εσωτερικό.
Διαφήμιση

Το Τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου και εντός 17 λεπτών, για το θέμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ η Απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα σε 15 ημέρες.

Πρακτικά το ΣτΕ κάνει “πάσα” στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον θα μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος την τύχη του ιστορικού μνημείου με απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκρινε ως σύννομες τις προγενέστερες Αποφάσεις, τόσο του 10ου Τμήματος του 2008, όσο και της Υπουργικής Απόφασης του 1934, που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφίας, ωστόσο αναφέρουν ότι αλλαγή στο καθεστώς του ναού μπορεί να γίνει με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, φαίνεται να είχε ενσωματώσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί στις προεκλογικές του δηλώσεις. Ενώ, η συνολική στάση Τούρκων αξιωματούχων προς διεθνείς πιέσεις επί του θέματος είναι κατά κύριο λόγο πως το ζήτημα δε χωρά υποδείξεις, αλλά και πως θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμο σε όλους, όπως συμβαίνει με τα μεγάλα τζαμιά της χώρας τους.

Σχετικά με το ζήτημα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε μιλώντας στο “Θέμα 104,6” ότι “αγνοεί την υποχρέωση που έχει απέναντι στην UNESCO καθώς η Αγιά Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και απαιτείται απόφαση της διακυβερνητικής σύσκεψης για αλλαγή του καθεστώτος της“.

πηγές πληροφοριών skai.gr, liberal.gr

Διαφήμιση