Αρχική Περιβάλλον Ζερεφός: 700 δις το κλιματικό κόστος για την Ελλάδα – τι είπε...

Ζερεφός: 700 δις το κλιματικό κόστος για την Ελλάδα – τι είπε για τη ζέστη

0
Ζεστό καλοκαίρι
Διαφήμιση

Στα 700 δις ευρώ, εκτιμά το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα ως το 2100, ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός. Παράλληλα, εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν η Ελλάδα θα βιώσει το “καυτό” καλοκαίρι που αναμένεται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα επεσήμανε, «Στο παρελθόν κάναμε προσπάθεια για να πείσουμε πως υπάρχει κλιματική αλλαγή. Τώρα αυτό είναι δεδομένο όπως είναι δεδομένες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω της υπερθέρμανσης της ξηράς και της θάλασσας τα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο δυνατά και αυτό θα επιφέρει ένα τεράστιο κόστος μέσα από καταστροφές που θα προκαλούνται. Σε πρόσφατη έρευνα μας έχουμε υπολογίσει το κόστος για την Ελλάδα στα 700 δισεκατομμύρια Ευρώ μέχρι το 2100. Επομένως θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να έχουμε γνώση για αυτά που θα έρθουν».

Για το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα…

Ζερεφός: 700 δις το κλιματικό κόστος για την Ελλάδα - τι είπε για τη ζέστη

Σχετικά με την πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για το πολύ καυτό καλοκαίρι που θα αντιμετωπίσει το Βόρειο ημισφαίριο, ο καθηγητής μας, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. “Δεν ισχύει η πρόβλεψη για την Ελλάδα… Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι είναι μία περιοχή που είναι προστατευμένη από τα ρεύματα λόγω της ύπαρξης των τεράστιων ορεινών όγκων στην Ιβηρική Χερσόνησσο και στις Άλπεις. Θα χαρακτήριζα την ανατολική Μεσόγειο ως ένα είδος hot spot που επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από τους καύσωνες που προέρχονται από την Αφρική”, ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιο μοντέλο που να δίνει πρόβλεψη για τη περιοχή μας για περισσότερο από μια βδομάδα. Ενώ, για το φετινό καλοκαίρι, “είναι πιο ήπιο εκτός από ακραίες εξάρσεις όπως ο καύσωνας”.

Για το 3ήμερο του Αγίου Πνεύματος…

«Μέχρι και την προσεχή εβδομάδα οι προγνώσεις δίνουν καλοκαιρία. Ίσως κάποια αστάθεια να έχουμε στα βορειοδυτικά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο», προσθέτει.

Για τις καταιγίδες των ημερών…

Ζερεφός: 700 δις το κλιματικό κόστος για την Ελλάδα - τι είπε για τη ζέστη

Ο Χ. Ζερεφός όταν ρωτήθηκε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα των ημερών με καταιγίδες και κεραυνοπτώσεις, σχολίασε “Είναι σαφές πως έχει αυξηθεί και ο αριθμός των καταιγίδων και η σφοδρότητα τους και αυτό οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των θαλασσών και της ξηράς πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν”.

Πηγή: ethnos.gr

Διαφήμιση