Αρχική Ειδήσεις Η συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Ν. Φέργκιουσον στους Δελφούς

Η συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Ν. Φέργκιουσον στους Δελφούς

0
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών
Διαφήμιση

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία η 3η ημέρα διεξαγωγής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου το ενδιαφέρον “έκλεψε” η συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του φόρουμ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νιλ Φέργκιουσον.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στο ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και στις τελευταίες εξελίξεις με το ζήτημα των ΑΟΖ και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σχετικά με την πανδημία ο πρωθυπουργός ανέφερε, “Είχαμε επιλογή να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να είναι πιο ξεκάθαρα τα ζητήματα ή να λάβουμε μια απόφαση ταχύτερα και να προχωρήσουμε στο lockdown κι αυτό ήταν τελικά πολύ καλό. Φυσικά δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει εάν είχαμε αντιδράσει αλλιώς. Αλλά λειτουργήσαμε επιθετικά, γρήγορα και με ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταφέραμε να επιβάλουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και να πείσουμε τον πληθυσμό ότι αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πρώτη φάση της επιδημίας”.

Η συνομιλία του Μητσοτάκη με τον Ν. Φέργκιουσον στους Δελφούς
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ (EUROKINISSI/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Αναφερθείς στις οικονομικές επιπτώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι όσοι ήταν κατά του lockdown “είχαν την αιτιολογική συνάφεια λανθασμένη” διότι “Δεν σκέφτηκαν ότι περιορίζοντας την πανδημία η οικονομία θα αντιδρούσε πιο γρήγορα και θα ανέκαμπτε πιο γρήγορα“.

Αναφορικά με τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης.

Ενώ, διαμήνυσε “Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.”

“Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες”

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού το Φόρουμ διεξάγεται διαδικτυακά, ενώ την εν λόγω συνομιλία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι. Βίντεο με την πρωτότυπη συζήτηση μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγές: protothema.gr, sputniknews.gr, newsbomb.gr

Διαφήμιση