Αρχική COVID-19 Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνιστά σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνιστά σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

0
Σύνορα
Διαφήμιση

Τη σταδιακή και μερική άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών προς την ΕΕ μετά τις 30 Ιουνίου συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βάση συντονισμένης προσέγγισης

Με σημερινή ανακοίνωση, συνιστά στα κράτη μέλη του Σένγκεν και στα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν, να άρουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα έως τις 15 Ιουνίου 2020. Αλλά, και να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη αναγκαίων ταξιδιών προς την ΕΕ έως τις 30 Ιουνίου 2020. Ταυτόχρονα, καθορίζει μια προσέγγιση για τη σταδιακή άρση του περιορισμού έπειτα από την ημερομηνία αυτή.

Τα διεθνή ταξίδια είναι πολύ σημαντικά για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, καθώς και για την επανασύνδεση οικογενειών και φίλων. Ενώ πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, είναι ώρα να γίνουν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την άρση των περιορισμών με χώρες όπου επικρατεί παρόμοια υγειονομική κατάσταση με την ΕΕ και για την επανέναρξη της χορήγησης θεωρήσεων”, δηλώνει η κ. Ίλβα Γιούανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Συνιστά σταδιακή άρση ταξιδιωτικών περιορισμών

Ο περιορισμός θα πρέπει να αρθεί για χώρες που επιλέγονται από κοινού από τα κράτη μέλη, βάσει ενός συνόλου αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων που περιλαμβάνουν την υγειονομική κατάσταση, την ικανότητα εφαρμογής μέτρων ανάσχεσης στη διάρκεια του ταξιδιού και την αμοιβαιότητα, λαμβανομένων υπόψη στοιχείων από σχετικές πηγές όπως το ECDC και ο ΠΟΥ. Ενώ, προτείνει τη λήψη ευέλικτων μέτρων που θα μπορούν να διαφοροποιηθούν αν προκύψει επιδείνωση της κατάστασης σε κάποιο τόπο.

Για τις χώρες προς τις οποίες εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός, η Επιτροπή προτείνει να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επιτρεπόμενων ταξιδιωτών ώστε να περιληφθούν, για παράδειγμα, οι διεθνείς σπουδαστές. Επίσης, η Επιτροπή εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη μέλη, για να διασφαλιστεί ο συντονισμός της επανέναρξης των πράξεων χορήγησης θεωρήσεων στο εξωτερικό με τη σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Παράλληλα, η Επιτροπή επίσης προτείνει να αρθούν περιορισμοί προς χώρες όπως, η Αλβανία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία από την 1η Ιουλίου. Καθώς, όπως επισημαίνεται η επιδημιολογική τους κατάσταση είναι παρόμοια ή καλύτερη από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφήμιση