Αρχική COVID-19 Ρευματοπαθείς φαίνεται να αναρρώνουν ευκολότερα από τον κορονοϊό

Ρευματοπαθείς φαίνεται να αναρρώνουν ευκολότερα από τον κορονοϊό

0
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα πορίσματα τελευταίας μελέτης, οι ρευματοπαθείς φαίνεται να αναρρώνουν ευκολότερα από τον κορονοϊό και ανεξάρτητα από το φάρμακο που λαμβάνουν. Τα στοιχεία έρχονται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Ρευματολογίας της EULAR (European League Against Rheumatism).

Τα πρώτα αυτά πορίσματα αφορούν 600 περιπτώσεις ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που νόσησαν από κορονοϊό και σε 40 χώρες. Αναλύθηκε η ηλικία, το φύλο των ασθενών, το αν κάπνιζαν ή όχι, η διάγνωση της ρευματικής νόσου, οι συννοσηρότητες και τα φάρμακα κατά των ρευματικών παθήσεων που ελήφθησαν πριν από τη μόλυνση.

Λιγότεροι από τους μισούς ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία (277, 46%), ενώ σημειώθηκαν 55 θάνατοι (9%). Αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως το πραγματικό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου σε ρευματοπαθείς, που έχουν προσβληθεί με SARS-CoV-2. Λόγω του μηχανισμού με τον οποίο συλλέγονται οι πληροφορίες, αναφέρονται συνήθως οι σοβαρές περιπτώσεις ενώ οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις είναι λιγότερο πιθανό να αναφερθούν. Συνεπώς αυξάνεται τεχνητά το ποσοστό νοσηλείας/θανάτου στην ομάδα των αναφερόμενων ασθενών.

Ρευματοπαθείς φαίνεται να αναρρώνουν ευκολότερα από τον κορονοϊό

Επιπρόσθετα, ο καθηγητής Δρ John Isaacs από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και Επιστημονικός Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της EULAR τόνισε πως “είναι απαραίτητο να συγκεντρωθεί περισσότερη γνώση για την πορεία της λοίμωξης με τον νέο κορoνοϊο σε ασθενείς με φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις”.

Οι ασθενείς με ρευματικές ασθένειες ανησυχούν για το βαθμό στον οποίο η κατάστασή τους αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής εξέλιξης και την επίδραση της πρόσληψης των ανοσοκατασταλτικών τους σε αυτό.  “Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τη διαχείριση των φαρμάκων στο πλαίσιο των ρευματικών παθήσεων”, εξηγεί ο Πρόεδρος της EULAR Dr. lain B. McInnes.

Ρευματοπαθείς φαίνεται να αναρρώνουν ευκολότερα από τον κορονοϊό

“Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοήσουμε το αποτέλεσμα  των ασθενών που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν στεροειδή, συνθετικά ή βιολογικά τροποποιημένα αντιρευματικά φάρμακα και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα” επισημαίνει ο Δρ. Pedro Machado, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Επιδημιολογίας και Έρευνας για τις Υπηρεσίες Υγείας της EULAR και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτό θα υποστηρίξει τους ρευματολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως τις ειδικευμένες νοσοκόμες, στο να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους και να βελτιώνουν τη φροντίδα τους.”

Φαρμακευτική αγωγή και αποτελέσματα

Κορονοϊός

Η πρόσληψη συμβατικών ασθενειών -όπως τα φάρμακα κατά της ελονοσίας ή η μεθοτρεξάτη- ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με βιολογικούς παράγοντες (π.χ. αναστολείς TNF-άλφα) ή η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) δεν συσχετίστηκε με τη νοσηλεία. Η πρόσληψη αναστολέων TNF-άλφα συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας, ενώ δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με τη λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας.

Η θεραπεία με περισσότερα από 10 mg πρεδνιζόνης ανά ημέρα – που αντιστοιχεί σε μέτρια έως υψηλή δόση – συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. Η πρεδνιζόνη είναι ένα γλυκοκορτικοειδές, που χρησιμοποιείται συχνά στη ρευματολογία ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο ταχείας δράσης.

πηγή capital.gr

Διαφήμιση