Αρχική Ενέργεια Ρεβυθούσα: Νέα μέθοδος της ΔΕΣΦΑ για τις εκφορτώσεις

Ρεβυθούσα: Νέα μέθοδος της ΔΕΣΦΑ για τις εκφορτώσεις

0
Ρεβυθούσα

Αλλαγές και βελτιώσεις στον ετήσιο προγραμματισμό εκφορτώσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στον τερματικό σταθμό Ρεβυθούσας ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά διάφορα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί στο παρελθόν, παρουσίασε ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Η πρόταση, που είχε καταθέσει η ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ τον Ιανουάριο του 2020, αποτέλεσε το θέμα διαδικτυακής ημερίδας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της αγοράς ΥΦΑ καθώς και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η τεχνική ημερίδα εστίασε σε όλα τα στοιχεία και τους κανόνες χρήσης του τερματικού σταθμού ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, από τον ετήσιο προγραμματισμό έως την πραγματική εκφόρτωση φορτίων ΥΦΑ.

Η τελική πρόταση θα κατατεθεί στη ΡΑΕ με τη μορφή τροποποιήσεων στον Κώδικα Διαχείρισης, ώστε να εφαρμοστεί κατά τον προγραμματισμό του επόμενου έτους (2021).

Πλήρης ανασχεδιασμός

Ρεβυθούσα: Νέα μέθοδος της ΔΕΣΦΑ για τις εκφορτώσεις

Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε ο πλήρης ανασχεδιασμός της διαδικασίας του ετήσιου προγραμματισμού, με στόχο να:

  • διευθετηθεί ένας αριθμός ζητημάτων που προέκυψε στο παρελθόν
  • ληφθούν υπόψιν οι εξελισσόμενες συνθήκες στην ελληνική και διεθνή αγορά ΥΦΑ
  • εισαχθούν μηχανισμοί, βασισμένοι στην αγορά, για την κατανομή των slots εκφόρτωσης ΥΦΑ.

Οι κανονισμοί πρόσβασης

ΔΕΣΦΑ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana, υπογράμμισε το ρόλο του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη σημασία σαφών κανονισμών πρόσβασης. Σημείωσε, ότι μέσα από τη μετοχική του δομή (SENFLUGA), o ΔΕΣΦΑ επωφελείται τώρα και από την εμπορική εμπειρία τερματικών σταθμών στην Ευρώπη, κάτι που έχει ληφθεί υπόψιν και στον προτεινόμενο σχεδιασμό, όπου χρειάστηκε. Τέλος, σχολίασε πως με αυτό το έργο, ο ΔΕΣΦΑ εισάγει μια νέα δομή στη διαδικασία επικοινωνίας των προτάσεων του στην αγορά.

Ο ετήσιος προγραμματισμός

Ρεβυθούσα: Νέα μέθοδος της ΔΕΣΦΑ για τις εκφορτώσεις

Ο Σωτήριος Μπράβος, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορίας του ΔΕΣΦΑ, παρουσίασε την πλήρη διαδικασία του ετήσιου προγραμματισμού, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον ΔΕΣΦΑ στη πρότασή του και ανάλυσε περαιτέρω σχετικές λεπτομέρειες ύστερα από τα σχόλια που ελήφθησαν κατά τη δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εισαγωγή του τυπικού μεγέθους LNG slots, την δεσμοποίηση της δυναμικότητας αεριοποίησης/εισόδου στην Αγ. Τριάδα και την εφαρμογή δημοπρασιών ως μηχανισμό κατανομής.

Ευελιξία

ΔΕΣΦΑ

Ο Γεράσιμος Αυλωνίτης, ειδικός σε θέματα σχεδιασμού αγοράς του ΔΕΣΦΑ, αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρότεινε ο ΔΕΣΦΑ, καθώς προχωρά από τον ετήσιο προγραμματισμό στην πραγματική εκφόρτωση των φορτίων ΥΦΑ. Διευκρίνισε, ότι η ευελιξία, που παρέχεται σήμερα προς τους Χρήστες της Ρεβυθούσας για τον προγραμματισμό των φορτίων σε χρονικά περιθώρια μικρότερα του ενός έτους, θα διατηρηθεί και, μάλιστα θα ενισχυθεί, αλλά με σεβασμό στον κεντρικό πυλώνα του νέου σχεδίου, που υπόκειται στη δέσμευση των Χρηστών που κλείνουν slots.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here