Αρχική Περιβάλλον Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: Δρομολογούνται 5.000 δράσεις υποδομών

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: Δρομολογούνται 5.000 δράσεις υποδομών

0
περιβάλλον
Διαφήμιση

Σημαντικά και απαραίτητα έργα υποδομών, όπως ύδρευσης, διαχείρισης λυμάτων και στερεών αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ, αστικών αναπλάσεων, αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των πόλεων, μπορούν να ενταχθούν από τους δήμους στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης“.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 5.000 δράσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας.

Τα έργα

Πρόγραμμα

Στο επόμενο διάστημα θα βγουν οι σχετικές προσκλήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το Έθνος, θα αφορούν:

Τις υποδομές
  • Έργα ύδρευσης – προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ: Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων – προϋπολογισμός 200 εκατ.  ευρώ: Αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
  • Αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – προϋπολογισμός 150 εκατ. ευρώ: Παρεμβάσεις σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων – προϋπολογισμός 220 εκατ. ευρώ: Γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση των βιοαποβλήτων.
Τις πόλεις

Πρόγραμμα

  • Έργα αστικής αναζωογόνησης – προϋπολογισμός 300 εκατ. €, στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Με τα έργα αυτά στοχεύουμε να αναβαθμίσουμε τις γειτονιές των πόλεών μας και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακές παρεμβάσεις ποιότητας ζωής των πολιτών. Εδώ εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και η ειδική δουλειά που έχουμε ξεκινήσει με ειδική φροντίδα του υφυπουργού σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα.
  • Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος και εμβληματικά κτίρια στους δήμους και αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης – προϋπολογισμός 300 εκατ. ευρώ: Στον τομέα αυτόν θα υπάρξει ακόμα πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τη γραμματεία των συγχρηματοδοτούμενων έργων καθώς προ κρίνουμε η κατασκευή των σχολικών κτιρίων να γίνει με ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι θα είναι κάτι εξαιρετικά πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό. Κατ’ αρχήν πρόθεσή μας είναι να συμπεριλάβουμε και δαπάνες που αφορούν απαλλοτριώσεις γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα που συζητήσαμε με την ΚΕΔΕ. Σημειώνω ιδιαιτέρως και πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο, ότι σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας να τα στηρίξουμε με αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα.
Την ασφάλεια

ΚΑΥΚΑΣ

  • Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτιρίων – προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ: Σε στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας και το υπουργείο Υποδομών καθώς και  Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επεξεργαζόμαστε ένα ξεχωριστό ειδικό πρόγραμμα έργων της αυτοδιοίκησης και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.
  • Έξυπνες πόλεις – προϋπολογισμός 130 εκατ. ευρώ: Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης-ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού-Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους Δήμους, έξυπνοι φωτισμοί, μείωση ενεργοβόρων, συσκευών και εξοπλισμού.
  • Ανοιχτοί χώροι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά – προϋπολογισμός 40 εκατ. ευρώ: Με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές αναπηρίες στις ακτές και στις θάλασσές μας. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε για αυτούς τους συμπολίτες μας ίδιες δυνατότητες στη ζωή, στην κίνηση, στην ελευθερία πρόσβασης στις υπέροχες ελληνικές θάλασσες.

Τους δρόμους

αγροτικής οδοποιίας

  • Έργα αγροτικής οδοποιίας – προϋπολογισμός 70 εκατ. ευρώ: Με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και την ασφάλεια των μετακινήσεων τους.
  • Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ: Για να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.

Το πακέτο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ συμπληρώνεται με έργα συνολικού προϋπολογισμού 650 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη ενταχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, 77 από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει με προϋπολογισμό 105 εκ. ευρώ.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Αγροτική τεχνολογία

“Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κυριολεκτικά στρατηγικό. Μαζί με τους εθνικούς πόρους, μαζί με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ, μαζί με το εμβληματικό Ταμείο της επόμενης γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Next Generation EU, το οποίο και θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, όλοι αυτοί οι χρηματοδοτικοί πόροι μαζί, συντονισμένα και με στρατηγικό σχεδιασμό έχουν την ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν, αλλά και να συνδιαμορφώσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας” επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος θέτει σε μεγάλη προτεραιότητα την έννοια της Δικαιοσύνης, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας: “Και όταν μιλάω για Δικαιοσύνη, εννοώ ότι στο Πρόγραμμα αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαιρέτως, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με βάση τη συμμετοχή κάθε τόπου στον εθνικό σχεδιασμό αλλά και με συγκεκριμένα κριτήρια, γεωγραφικά, δημογραφικά, κοινωνικά για κάθε περιοχή” .

 

Διαφήμιση