Αρχική COVID-19 Βρετανική έρευνα: Οι ασιάτες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό

Βρετανική έρευνα: Οι ασιάτες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό

0
unsplash
Διαφήμιση

Επιμέλεια: Μαίρη Αλιβιζάτου

Νέα βρετανική έρευνα καταδεικνύει πως οι ασιάτες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από κορονοϊό και το πόρισμα της έρευνας προέκυψε από ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε 260 βρετανικά νοσοκομεία από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαΐου 2020.

Το πόρισμα της έρευνας όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό SSRN καταλήγει ότι οι εθνικές μειονότητες που βρίσκονταν στο νοσοκομείο με κορονοϊό, ήταν πιο πιθανό να δεχθούν εντατική φροντίδα και αναπνευστική υποστήριξη από ότι οι καυκάσιοι, παρά την ύπαρξη παρόμοιων συνθηκών. Δηλαδή, μπορεί να εμφάνιζαν τα ίδια συμπτώματα, την ίδια σοβαρότητα στην εξέλιξη της λοίμωξης, παρόμοια διάρκεια της συμπτωματολογίας και ταυτόχρονα να ήταν νεότεροι σε ηλικία και με λιγότερα υποκείμενα νοσήματα.

Οι νοτιο-ασιάτες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο ρίσκο θανάτου από κορονοϊό και σίγουρα μεγαλύτερο εάν το υποκείμενο νόσημα είναι διαβήτης.

Οι ομάδες ασθενών

Συγκεκριμένα από τους 34.968 ασθενείς που έφθασαν στο σημείο να νοσηλευθούν για λοίμωξη από το νέο κορονοϊό, οι 30.693 (88%) είχαν καταγραφεί με την εθνικότητά τους. Έτσι λοιπόν, οι 1388 (5%) ήταν Νότιας Ασίας, 266 (1%) ήταν Ανατολικής Ασίας, 1094 (4%) ήταν Αφρικανοί και 2398 (8%) συνολικά άλλων μειονοτήτων, ενώ οι καυκάσιοι ήταν 25.547 (83%).

Οι εθνικές μειονότητες στο σύνολό ήταν νεότεροι και πιο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη και των δύο τύπων, αλλά παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Όπως για παράδειγμα χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις ή άνοια σε σχέση με το γκρουπ της λευκής φυλής.

Καμία διαφορά δε παρατηρήθηκε ως προς το χρόνο εκδήλωσης  του ιού ή στη σοβαρότητα της κατάστασης κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ποιοι νοσηλεύθηκαν και κατέληξαν

Η ανάγκη εντατικής φροντίδας ήταν περισσότερο κοινή στους νοτιο-ασιατικής καταγωγής, τους αφρικανικής καταγωγής και τις άλλες μειονότητες σε σχέση με τους λευκούς ασθενείς, και λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία το φύλο και την τοποθεσία. Αυτό παρέμενε γενικά αμετάβλητο, συνυπολογίζοντας ακόμα και τη συννοσηρότητα. 

Παρόμοιες αναλογίες εμφάνισαν και οι ασθενείς που τέθηκαν τελικά σε αναπνευστική υποστήριξη και κατέληξαν.

Μεγαλύτερη θνησιμότητα είχαν οι νοτιο-ασιάτες (αλλά όχι οι ασιάτες της ανατολής), οι αφρικανικής καταγωγής και οι άλλες μειονότητες και πάντα σε σχέση με το γκρουπ λευκής καταγωγής. Ενώ, το 18% των αποθανόντων Νοτιο-Ασιατών είχαν ως υποκείμενο νόσημα διαβήτη οποιουδήποτε τύπου.

Διαφήμιση