Αρχική COVID-19 Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από κορονοϊό

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από κορονοϊό

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α+ έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες ομάδες, κινδυνεύουν περισσότερο από τον Covid-19.
Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό.

Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Κάρλσεν.

Η νέα ευρωπαϊκή μελέτη -που δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί- επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα προηγούμενης κινεζικής έρευνας, αυτήν τη φορά με βάση γενετική ανάλυση ασθενών.

Ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία. Από αυτούς οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19. Οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη.

Οι δύο γενετικές παραλλαγές

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο από κορονοϊό

Αυτοί που έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές.

Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος. Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.

Η δεύτερη γενετική παραλλαγή εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 3. Και φαίνεται να σχετίζεται με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων. Και που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Διαφήμιση