Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καμπανάκι για τη βιοποικιλότητα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καμπανάκι για τη βιοποικιλότητα

0
πάντα
Διαφήμιση

Οι τροφές που καταναλώνουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Κι επειδή οι αριθμοί συνήθως μας εντυπώνονται καλύτερα, αρκεί να υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο τα θαλάσσια φυτά παράγουν άνω του μισού από το οξυγόνο της ατμόσφαιρας, ενώ ένα ώριμο δέντρο καθαρίζει τον αέρα απορροφώντας 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και απελευθερώνοντας οξυγόνο.

Όμως, όσο κι αν ακούγεται πλέον κοινότοπο, παρόλα τα αγαθά που μας προσφέρει η φύση, συνεχίζουμε να την ταλαιπωρούμε και να την εξαντλούμε χωρίς καμία αιδώ…

Η σημασία της βιοποικιλότητας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καμπανάκι για τη βιοποικιλότητα

Κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 5η Ιουνίου του μακρινού 1974, η ημέρα αυτή αφιερώνεται σε δράσεις για το περιβάλλον συνήθως με συγκεκριμένη θεματική και με επίκεντρο μια διαφορετική κάθε φορά χώρα – ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει την τιμητική της η Κολομβία, μια από τις πιο ενεργές χώρες στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ το θέμα που έχει επιλεγεί είναι η βιοποικιλότητα. Η προστασία της οποίας, ειδικά την περασμένη χρονιά, με τις πυρκαγιές στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ανατολική Αφρική, αλλά και με την τωρινή πανδημία, θεωρείται τουλάχιστον επιτακτική. Παράλληλα βέβαια όλες τα παραπάνω ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι άρρηκτα δεμένοι με τα οικοσυστήματα στα οποία διαβιώνουν.

Γράμματα και αριθμοί

φυτά Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Καμπανάκι για τη βιοποικιλότητα

  • Η βιοποικιλότητα περιλαμβάνει 8 εκατομμύρια είδη ζώων και φυτών, τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν και τη γενετική ποικιλία μεταξύ τους.
  • Τα τελευταία 150 χρόνια, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν μειωθεί στο μισό.
  • Τα επόμενα χρόνια ένα στα τέσσερα γνωστά είδη, μπορεί να εξαφανιστεί.
  • Θα χρειαζόμασταν 1,6 πλανήτες για να ικανοποιήσουμε τις ετήσιες απαιτήσεις του ανθρώπινου είδους από τη φύση.

Κουίζ

Ζώα Αφρικής

Στην ιστοσελίδα worldenvironmentday.global μπορεί όποιος-α επιθυμεί να δοκιμάσει τις γνώσεις του σχετικά με τη βιοποικιλότητα. Τριήμερο έρχεται, το κουίζ προσφέρεται για οικογενειακές συναθροίσεις.

Διαφήμιση