Αρχική Αφιερώματα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μπροστά σε νέες προκλήσεις

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μπροστά σε νέες προκλήσεις

0
Γιώργος Κρεμλής
Διαφήμιση

Η 5η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα του πλανήτη μας, των κατοίκων του και των νέων γενεών αφού η αρχή της αειφορίας επιβάλλει στη γενιά μας να το προστατεύσουμε και βελτιώσουμε διαχρονικά ώστε και οι επόμενες γενεές να έχουν την ίδια ποιότητα ζωής με τη δική μας.

Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα, η διασυνοριακή ρύπανση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή ενώ ενισχύει και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη μας και η οποία μαζί με την ατμοσφαιρική ρύπανση που την προκαλεί αποτελεί και παράγοντα εξάπλωσης των πανδημιών.

Ο COVID-19 ανέδειξε τη σχέση και διάδραση κλιματικής αλλαγής, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και δημόσιας υγείας σε μια αλυσίδα της οποίας όλοι οι κρίκοι πρέπει να είναι ασφαλείς. Η υγεία όλων μας, η υγεία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων του πλανήτη έχουν ως προϋπόθεσή τους ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι οι «πράσινες υποδομές» και οι «υπηρεσίες των οικοσυστημάτων» είναι απαραίτητες για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, που έχει ανατραπεί.

Η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη, τα μη βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και η μη ορθολογική διαχείριση των πόρων του πλανήτη οδηγούν προοδευτικά στην έλλειψη βασικών αγαθών και πρώτων υλών που παράλληλα με την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη έχουν εξαντλήσει τη «φέρουσα ικανότητά του».

Η αναφορά σε «δυο πλανήτες» για την ικανοποίηση των μελλοντικών αναγκών δεν είναι λοιπόν υπερβολή.

Ανάγκη αλλαγής στάσης ζωής

Περιβάλλον, φύση

Ο COVID-19 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα αυτά και στην ανάγκη αλλαγής της «στάσης ζωής μας» απέναντι στο περιβάλλον και την ανάγκη να μειώσουμε όλοι το περιβαλλοντικό και ενεργειακό μας αποτύπωμα.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που η Χώρα μας κοινοποίησε στην ΕΕ φέρει την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού από πλευράς περιεχομένου και μελλοντικών δεσμεύσεων που είναι πρωτοποριακές και συνοδεύεται από φιλόδοξα περιβαλλοντικά νομοθετήματα.

Ο «πήχης έχει μπει πολύ ψηλά» για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, προώθηση των ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, και βέβαια ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας που πρέπει να αποτελέσει το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Χώρας το οποίο θα στηριχθεί και από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ σε συνδυασμό και με το νέο ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο τουρισμός που είναι και η «βαριά βιομηχανία» της Χώρας μας πρέπει να γίνει «κυκλικός»,  όπως και όλες οι άλλες πολιτικές της ΕΕ, που είναι και εθνικές πολιτικές: γεωργία, μεταφορές, ενέργεια κ.ο.κ.

Μεταβατική περίοδος

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Η περίοδος αυτή, στα απόνερα του κορωνοϊού, είναι περίοδος προκλήσεων και επαναξιολόγησης καταστάσεων και παγιωμένων πρακτικών, ώστε η Χώρα μας να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο -σε αρμονία με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ενεργειακή μετάβαση– που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς και να θέσει σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο τα θεμέλια για μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της, με ιδιαίτερη έμφαση στο μοναδικό νησιωτικό μας χώρο και τους ορεινούς όγκους της Χώρας μας. Οι πολλαπλάσιοι, αυτή τη φορά, πόροι της ΕΕ πρέπει να αξιοποιηθούν ορθολογικά και με όραμα, ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία για τη Χώρα και όλους μας ανεξαιρέτως για την επίτευξη των παραπάνω φιλόδοξων στόχων, ώστε η κυκλική και ψηφιακή οικονομία στη Χώρα μας να πάρουν σάρκα και οστά.

Γιώργος Κρεμλής είναι Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαφήμιση