Αρχική Άσκηση Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ετοιμάζονται οι μελέτες – Προβλέψεις για λειτουργία το 2025

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ετοιμάζονται οι μελέτες – Προβλέψεις για λειτουργία το 2025

0
Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ
Διαφήμιση

Προχωρά σταθερά το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανέγερση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, με στόχο να βγει σε διαβούλευση τον Ιούνιο, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα να εκδοθεί στις αρχές του 2021 και το γήπεδο να δοθεί στην κυκλοφορία το 2025. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.gr, η “Νέα Τούμπα” θα κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι επαφές με τα αρμόδια υπουργεία (Υποδομών, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) για να διευθετηθούν τα επιμέρους πολεδομικά, κυκλοφοριακά και κατασκευαστικά ζητήματα.

Χρονοδιάγραμμα

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ετοιμάζονται οι μελέτες - Προβλέψεις για λειτουργία το 2025 width=

Όπως ανάφερε στο αθλητικό ραδιόφωνο primoradio.gr ο Τάκης Δούμας, ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει το έργο: “Πιθανολογώ ότι ως το τέλος του μήνα θα βγει στη δημοσιότητα για να αρχίσει η διαβούλευσή της, δηλαδή να παρουσιαστεί η μελέτη στο κόσμο στους και φορείς, έτσι ώστε να λάβουν όλοι υπόψιν τους τι πρόκειται να συμβεί και να διαμορφώσουν άποψη. Αυτή η διαβούλευση μπορεί να διαρκέσει δυο μήνες και μέσα σε αυτούς πρέπει οι υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν, όπως και οι απλοί άνθρωποι. Οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στη δημόσια διαβούλευση και να καταθέσει την άποψη του”.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, επισήμανε: “Υπάρχει μια ιδιαίτερη φροντίδα από το γραφείο του πρωθυπουργού για το ζήτημα αυτό. Το παρακολουθούν περισσότερο από στενά, σαν να είναι δικό του έργο και για αυτό έχουμε αυτή την επιτάχυνση των πραγμάτων, η οποία δεν καταλαβαίνει ούτε από κορωνοϊό, ούτε από τίποτα. Για αυτό λέω πως είμαστε ένα εξάμηνο μπροστά από το πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε κάνει αρχικά”.

Γήπεδο-πολυχώρος

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ετοιμάζονται οι μελέτες - Προβλέψεις για λειτουργία το 2025

  • Το νέο γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 30-35.000 θεατές
  • θα λειτουργεί ως πολυχώρος
  • θα διαθέτει αναψυκτήρια
  • εστιατόρια
  • συνεδριακούς χώρους
  • ενδεχομένως μουσεία ή κινηματογράφους
  • εγκαταστάσεις αποθεραπείας
  • εμπορικό κέντρο κ.α.

Υπογειοποίηση

etsi tha einai to neo gipedo tou paok 1

Σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται η υπογειοποίηση της οδού Κλεάνθους και συγκεκριμένα το τμήμα που διασχίζει το γήπεδο από την συμβολή με την οδό Μικράς Ασίας και θα ανυψώνεται λίγο πριν τη συμβολή με την οδό Λαμπράκη στο ύψος της πεζογέφυρας που υπάρχει στην περιοχή. Στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία του γηπέδου. Πάνω από τον υπογειοποιημένο δρόμο θα δημιουργηθεί μεγάλη πλατεία.

Στάθμευση

Νέο γήπεδο ΠΑΟΚ: Ετοιμάζονται οι μελέτες - Προβλέψεις για λειτουργία το 2025

Προβλέπονται δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης. Ο πρώτος, με δύο επίπεδα θα έχει χωρητικότητα 450 οχημάτων στην περιοχή μπροστά από τις θύρες των επισήμων, με πρόσβαση από την οδό Κλεάνθους. Ο δεύτερος θα έχει δυνατότητα στάθμευσης 350 οχημάτων και θα βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παπαηλιάκη και Λαμπράκη. Επιπλέον θα συνεχίσει να λειτουργεί και ο χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Κλεάνθους και Παπαναστασίου με δυνατότητα φιλοξενίας 300 οχημάτων. Συνολικά από αυτούς τους τρεις χώρους θα δίνεται η δυνατότητα στάθμευσης σε 1.100 οχήματα.

Κόστος κατασκευής

Τούμπα

“Είναι σίγουρο ότι το κόστος θα κυμανθεί από τα 90 μέχρι τα 140 εκατομμύρια, ανάλογα το μέγεθος του συνόλου της παρέμβασης” εκτίμησε ο κ. Δούμας. “Θεωρώ ότι είναι ένα έργο με μέσο όρο κόστους τα 100 εκατομμύρια. Δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για γήπεδο του ΠΑΟΚ. Είναι μια παρέμβαση αυτής της οικογένειας που θα δημιουργήσει ένα γήπεδο για να εξυπηρετεί τον ΠΑΟΚ, θα είναι όμως ένα γήπεδο όλης της Θεσσαλονίκης. Το νέο γήπεδο της Θεσσαλονίκης. Αν κάνουμε ένα σενάριο και πούμε ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι υποψήφια και θα πάρει το παγκόσμιο. Ενδεχομένως θα είναι μια εποχή που μόλις θα ολοκληρωθεί το γήπεδο γύρω στο 2025. Που λογικά θα ολοκληρώνεται και το μέτρο εκείνη τη περίοδο”.

Διαφήμιση