Αρχική Ενέργεια Δεν μειώθηκε το CO2 παρά τα lockdown λόγω COVID-19

Δεν μειώθηκε το CO2 παρά τα lockdown λόγω COVID-19

0
Κλιματική αλλαγή
ΑΘΗΝΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Έχει μειωθεί το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα λόγω του lockdown που έφερε ο COVID-19; Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα στη Χαβάη (Global Monitoring Laboratory-GML, National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA) το οποίο διερευνά τα αέρια του θερμοκηπίου, τις αλλαγές στους κύκλους του CO2, στα σύννεφα, στη ραδιενέργεια και σε άλλες σχετικές με το κλίμα παραμέτρους.

Δυστυχώς, παρόλες τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των επιστημόνων, η απάντηση είναι: “‘Οχι“. Αν και είναι δύσκολο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει μια γενικότερη πρόβλεψη για τα ετήσια αποτελέσματα, υπολογίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνέχισαν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς όπως και πριν την καραντίνα, αποδεικνύοντας ότι ένα lockdown δεν… φέρνει την άνοιξη και ότι χρειάζονται δραστικά μέτρα για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Η μέθοδος

Το GML πραγματοποίησε δειγματοληπτικές πτήσεις πάνω από τις μεγάλες πόλεις της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ -Ουάσινγκτον, Βαλτιμόρη, Φιλαδέλφεια, Νέα Υόρκη, Βοστόνη- επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το πείραμα που είχε δοκιμάσει το 2018.

Τα ευρήματα

Δεν μειώθηκε το CO2 παρά τα lockdown λόγω COVID-19

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Χαβάης, το διοξείδιο του άνθρακα τον φετινό Μάιο, έφθασε τα 417,07 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), δηλαδή ξεπέρασε τα επίπεδα ρεκόρ των 414,65 ppm που είχαν καταγραφεί το 2019. Ωστόσο, εκτιμάται ότι, αν δεν υπήρχε το lockdown η αύξηση θα ήταν κατάτι μεγαλύτερη, δηλαδή αντί για αύξηση κατά 2,42 ppm θα είχαμε 2,8 ppm. Όπως αναφέρει ο Ralph Keeling, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, “μπορεί να μας ξαφνιάζει που η ανταπόκριση στην πανδημία δεν κατάφερε να επηρεάσει τα επίπεδα του CO2. Όμως το χτίσιμο του διοξειδίου του άνθρακα μοιάζει με την συσσώρευση σκουπιδιών σε μια χωματερή. Όσο συνεχίζουμε να εκπέμπουμε, τόσο προστίθεται στον σωρό. Η κρίση μπορεί να επιβράδυνε τις εκπομπές, αλλά η επιβράδυνση αυτή δεν ήταν τόσο αισθητή ώστε να καταγραφεί από το Παρατηρητήριο της Μάουνα Λόα. Το σημαντικότερο είναι να δούμε με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε στο εξής την κατάσταση.”

Αναγκαία μείωση κατά 20-30%

Δεν μειώθηκε το CO2 παρά τα lockdown λόγω COVID-19

Η αντίφαση είναι ότι τον Απρίλιο σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ημερήσιες εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 17%, σύμφωνα τουλάχιστον με σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα. Παρόλα αυτά, καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά σε όλες τις χώρες, η μείωση των εκπομπών αυτή τη χρονιά υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 4% με 7%, πράγμα που κατά τους ειδικούς δεν θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά ώστε να συμβάλει στην συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου και να αποτραπούν μεγαλύτερες συμφορές.

Μόνο αν οι εκπομπές μειώνονταν κατά 20% έως 30% και μάλιστα για ένα διάστημα 12 μηνών, θα υπήρχε περίπτωση να δούμε και την αντίστοιχη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επισημαίνουν οι επιστήμονες…

Διαφήμιση