Αρχική Επιλεγμένα Έρευνα: Τι φταίει για τη παχυσαρκία στα μικρά παιδιά -με 37% η...

Έρευνα: Τι φταίει για τη παχυσαρκία στα μικρά παιδιά -με 37% η Ελλάδα

0
Παιδική παχυσαρκία

Νέα διεθνής έρευνα που περιλαμβάνει και τη χώρα μας, καταλήγει στις αιτίες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά. Με την ατμοσφαιρική ρύπανση, το παθητικό κάπνισμα και ορισμένα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος όπως η υψηλή πυκνότητα του πληθυσμού, να έχουν βασικό ρόλο.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες επιστήμονες από την Ελλάδα και τη διασπορά, αποτελεί μέρος της ευρύτερης έρευνας HELIX, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Environmental Health Perspectives.

Συγκεκριμένα, ανέλυσε στοιχεία για περισσότερα από 1.300 παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών σε Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ισπανία και ΗΠΑ.

Οι ερευνητές συσχέτισαν δεδομένα των παιδιών (δείκτης μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, ποσοστό λίπους) και στοιχεία από δείγματα αίματος και ούρων, με μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες (αέριους ρύπους, δομημένο περιβάλλον, χώρους πρασίνου, βαρέα μέταλλα, παρασιτοκτόνα), κάπνισμα γονιών κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση ενός παιδιού σε περιβαλλοντικούς παράγοντες τόσο ως έμβρυο όσο και μετά τη γέννηση του επηρεάζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του αργότερα.

Η πανδημία επιδείνωσε τη κατάσταση

Έρευνα: Τι φταίει για τη παχυσαρκία στα μικρά παιδιά -με 37% η Ελλάδα

Η μελέτη επισημαίνει ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνει με ανησυχητικό ρυθμό διεθνώς, κάτι που φαίνεται να επιδεινώθηκε στη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των παιδιών με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού -υπέρβαρα και παχύσαρκα- υπολογίστηκε στο 37%, ενώ στην Ισπανία στο 43%.

“Τα παιδιά που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και πάνε σχολείο σε περιοχές με λίγες υπηρεσίες και υποδομές, είναι πιθανότερο να γίνουν παχύσαρκα λόγω έλλειψης ευκαιριών να περπατήσουν ή να ασχοληθούν με άλλες υπαίθριες δραστηριότητες”, δήλωσε η ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Λήδα Χατζή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

πηγή cnn.gr

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here