Αρχική Μεταφορές E.E.: Πακέτο διάσωσης 6,6 δις για τη Lufthansa

E.E.: Πακέτο διάσωσης 6,6 δις για τη Lufthansa

0
Lufthansa

Την ένα βήμα προ χρεοκοπίας γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, φαίνεται πως θα σώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ενέκρινε πακέτο διάσωσης συνολικής αξίας 6,6 δις ευρώ.

“Αυτή η σημαντική βοήθεια θα επιτρέψει στη Lufthansa να ξεπεράσει την κρίση του κορoνοϊού, που έπληξε σημαντικά τον κλάδο των αερομεταφορών” είπε η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκαρέτε Βεστάγκερ.

Αυτή η “σημαντική” βοήθεια «συνοδεύεται από προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων τη διασφάλιση ότι το κράτος θα αποζημιωθεί επαρκώς, και επιπλέον μέτρα για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού”, τόνισε επίσης η αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε ανακοίνωση.

“Ειδικότερα, η Lufthansa δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες χρονοθυρίδες…στα κομβικά αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου”, όπου η εταιρία “έχει σημαντική δύναμη αγοράς”, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτή η προϋπόθεση αναμένεται να προσφέρει “στους ανταγωνιστικούς αερομεταφορείς τη δυνατότητα να διεισδύσουν σε αυτές τις αγορές, διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές και αυξημένες επιλογές για τους Ευρωπαίους καταναλωτές”.

Νωρίτερα σήμερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press μετέδωσε πως η Lufthansa ζητούσε τη στήριξη των μετόχων της σε ένα πρόγραμμα διάσωσης 9 δισ. ευρώ.

Αεροπλάνο Lufthansa, αεροδρόμιο

Άνοδος των μετοχών της

Νωρίτερα, οι μετοχές της εταιρείας κατέγραψαν άλμα άνω του 10%, καθώς ο  δισεκατομμυριούχος επενδυτής Χάιντς Χέρμαν Τίλε αποδέχθηκε το κρατικό σχέδιο για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρίας που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης”. Ο Tile κατέχει ποσοστό 15,5% στη Lufthansa. Ενώ, η επικύρωσή του αποτελεί “ανάσα”  για την εταιρία καθώς υπήρχαν φόβοι ότι ίσως ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο πακέτο, βάσει του οποίου το γερμανικό κράτος θα αποκτήσει ποσοστό 20% στην εταιρεία καθώς και θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

Οι μέτοχοι αναμένεται να ψηφίσουν επί της διάσωσης της Lufthansa σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση αργότερα σήμερα.

Οι επιπτώσεις για τη Μέρκελ

Η στήριξη του Τίλε προσφέρει ανακούφιση στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που δεν θα άντεχε εύκολα την κατάρρευση μιας ακόμα γνωστής εταιρείας, ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τη γερμανική εταιρία πληρωμών Wirecard.

Η Lufthansa, που είναι η ναυαρχίδα των αεροπορικών εταιριών στη Γερμανία, απασχολεί περίπου 138.000 εργαζομένους και έχει στην ιδιοκτησία της εταιρίες όπως η Eurowings και η Austrian Airlines.

Η εταιρία κατέληξε επίσης σε συμφωνία περικοπής κόστους χθες τη νύχτα με συνδικάτο που εκπροσωπεί τους ιπτάμενους φροντιστές στη Γερμανία, η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 500 εκατ. ευρώ. Έως και 22.000 θέσεις εργασίας μπορεί να κινδυνεύουν στην εταιρεία.

Πηγή ρεπορτάζ: cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here