Αρχική Ενέργεια Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ για τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Έντονη αντίδραση ΥΠΕΞ για τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

0
Nίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Διαφήμιση

Στο Υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Πρέσβης της Τουρκίας, με αφορμή τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση, άδειας ερευνών σε πετρελαϊκή τουρκική εταιρεία εντός περιοχών της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα -βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισήμανε πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Ελληνική ΑΟΖ

Ο κ. Δένδιας εξήγησε πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Νωρίτερα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα περί τουρκικών σχεδίων για έρευνες υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ: «Οι ενέργειες της Τουρκίας σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων με την Λιβύη δεν έχουν καμία νομική βάση και η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα δικά της δικαιώματα».

πηγή: e-radio.gr

Διαφήμιση