Αρχική Περιβάλλον Η διάσωση ενός πληγωμένου παπαγάλου και η πολύτιμη βοήθεια της “ΑΝΙΜΑ”

Η διάσωση ενός πληγωμένου παπαγάλου και η πολύτιμη βοήθεια της “ΑΝΙΜΑ”

0
NIFTH1
Διαφήμιση

Στο διάστημα της καραντίνας, όταν ξεπέρασα κάπως το αρχικό μούδιασμα, έστειλα 30 SMS στο 13033 με τον κωδικό #6: άσκηση / βόλτα με κατοικίδιο. Καθότι από το δεύτερο διαθέτω μόνο έναν οικόσιτο γάτο που προφανώς δεν ενδείκνυται για τέτοιες εξόδους, έπαιρνα τον δεκάχρονο γιο μου και κάναμε τρίωρες βόλτες στα πέριξ. Στα ενδιάμεσα, εκτός από site seeing, κάναμε βέβαια και ολίγη άσκηση: χαλαρό τζόγκιν, έντονο περπάτημα, αναρριχήσεις για κείνον, γιόγκα για μένα… Μισές από αυτές τις εξόδους τις περάσαμε στον Ποδονίφτη, στη Φιλοθέη. Στο ρέμα. Στο βρώμικο ρέμα για την ακρίβεια, το οποίο όμως φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα και όπου στη διάρκεια του lockdown, ελλείψει κίνησης, τα κοάσματα των βατράχων ηχούσαν εκκωφαντικά.

Το παπαγαλάκι

Η διάσωση ενός πληγωμένου παπαγάλου και η πολύτιμη βοήθεια της

Προχθές λοιπόν, και ενόψει της επανέναρξης των σχολείων και της επανεκκίνησης γενικότερα, ξαναπήγαμε. Ακολουθήσαμε τη μακρά διαδρομή, μέχρι που γύρω στο μεσημέρι βρεθήκαμε στο κατάλληλο (από πλευράς ευκολίας) σημείο για κατέβασμα. Για πρώτη φορά είχα δεχτεί να κατέβω κι εγώ κοντά στο νερό. Όμως κάτι μας έκοψε τη φόρα. Εκεί μπροστά, στο δρόμο, κειτόταν ένα πράσινο παπαγαλάκι, φανερά πληγωμένο. Μάλιστα την ώρα που το πλησιάζαμε του επιτιθόταν μια καρακάξα που πρόλαβε να του ματώσει το μάτι.

Οι οιμωγές του -ουδέποτε είχα ακούσει τέτοια κραυγή, ούτε που μπορούσα να την φανταστώ από ένα τόσο μικρό πουλί- ξεσήκωναν τον τόπο. Γύρω του φτερούγιζαν άλλοι 5-6 πράσινοι παπαγάλοι. Με προσοχή μετακινήσαμε το πουλί στο πεζοδρόμιο και πήραμε τηλέφωνο την ANIMA.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής “ΑΝΙΜΑ”

Η διάσωση ενός πληγωμένου παπαγάλου και η πολύτιμη βοήθεια της

Η ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής είναι σωματείο που ιδρύθηκε το 2005, από ανθρώπους με μακρά εμπειρία στην περίθαλψη άγριων ζώων στην Ελλάδα καθώς και από κτηνιάτρους, βιολόγους, δασολόγους και φίλους της φύσης και της άγριας ζωής. Συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες και έχει επιστημονική επιτροπή.

Καθότι ήμασταν με τα πόδια, τοποθετήσαμε τον παπαγάλο σε μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα σούπερ μάρκετ, την οποία κουβαλάω πάντα μαζί μου, βρήκαμε ένα ταξί, φορέσαμε μάσκες και βάλαμε μπρος για την Καλλιθέα. Γεμάτοι αγωνία ομολογουμένως, την οποία μοιράστηκε αναγκαστικά και ο οδηγός, μια και το πουλί δεν σταμάτησε να φωνάζει, ματώνοντας διαρκώς. Το βγάλαμε –ο γιος μου δηλαδή- «Νίφτη» (από τον Ποδονίφτη).

Αύξηση περιστατικών λόγω lockdown

Η διάσωση ενός πληγωμένου παπαγάλου και η πολύτιμη βοήθεια της

Όταν μετά από 40 και πλέον λεπτά φτάσαμε επιτέλους –η Αθήνα έχει επανέλθει στους άγριους αλλά γνώριμους ρυθμούς της με κίνηση στο φουλ- μας υποδέχτηκε η Μαρία Γανωτή, η Πρόεδρος και «ψυχή» της ANIMA, παλιά γνώριμη από τα πολλά χρόνια ενασχόλησής μου με τα περιβαλλοντικά. Σταθήκαμε και οι δύο στην πόρτα, με μάσκες, ένθεν κακείθεν και η Μαρία πήρε στα χέρια της το πουλί, στο οποίο έδωσε νερό με σταγονόμετρο ενημερώνοντάς μας ταυτόχρονα ότι είναι μάλλον θηλυκό και ανήκει στο είδος Psittacula krameri.

Η «Νίφτη» πήρε τον αριθμό 700! Η Μαρία μας εξήγησε ότι αυτές τις ημέρες –μάλλον επειδή από τις 23 Μαρτίου πήραμε όλοι τα βουνά και τα λαγκάδια και ήρθαμε σε στενότερη επαφή με τη «φύση» της γειτονιάς μας- έχει αυξηθεί ο κόσμος που αφήνει στο κατώφλι της ANIMA ή παραδίδει στο προσωπικό της, πουλιά και άλλα πληγωμένα μικρά ζώα. Υπό κανονικές συνθήκες, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση η οργάνωση παραλαμβάνει πάνω από 4.000 πουλιά, θηλαστικά και ερπετά. Μεταξύ των ζώων αυτών συγκαταλέγονται και πολλά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση άγρια ζώα.

Περίθαλψη και επανένταξη

ganoti2

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΑΝΙΜΑ είναι η περίθαλψη και επανένταξη άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κρατικός φορέας που να ασχολείται με το αντικείμενο αυτό η οργάνωση, μαζί με άλλες αντίστοιχες που ασχολούνται με την περίθαλψη άγριων ζώων, καλύπτει μια βασική ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής στη χώρα.

Η ΑΝΙΜΑ συνεργάζεται σε σταθερή βάση με κτηνιάτρους για την πραγματοποίηση των απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων. Σε ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο που στεγάζεται στο ισόγειο μιας συνοικιακής πολυκατοικίας επί της οδού Μενελάου 134 στην Καλλιθέα, πραγματοποιούνται οι ακτινογραφίες, οι διαγνωστικές εξετάσεις, οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι οστεοσυνθέσεις. Η νοσηλεία γίνεται από έμπειρο προσωπικό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για τη διαχείριση και νοσηλεία άγριων ζώων και με την συνδρομή των επίσης εκπαιδευμένων εθελοντών.

Η καλοσύνη των ξένων

gypas

Μπροστά στην πόρτα του κέντρου, έχει τοποθετηθεί ένας κουμπαράς από πλεξιγκλάς. Η Μαρία πρόσεξε ότι τον κοιτούσα και μοιράστηκε τον πόνο της. «Τα βγάζουμε πολύ δύσκολα πέρα Αλεξάνδρα, δεν έχουμε χρηματοδότηση, τρέχω από εδώ κι από εκεί αναζητώντας πόρους. Κάθε προσφορά είναι ευπρόσδεκτη.»

Κι αυτό γιατί η δραστηριότητά της ΑΝΙΜΑ στηρίζεται στις συνδρομές των μελών και των υποστηρικτών της, των πολιτών που βρίσκουν καθημερινά τραυματισμένα ή ανήμπορα ζώα καθώς και στις χορηγίες στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τα χρήματα όμως δεν είναι αρκετά ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.

Υποστήριξη με κάθε τρόπο

skatzoxoiros

Οι τρόποι υποστήριξης της ΑΝΙΜΑ είναι πολλοί: αναμνηστικά, απευθείας δωρεές, εθελοντική βοήθεια, προσφορές σε είδη… Θα σταθώ όμως στη συμβολική υιοθεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε άτομα ή οργανισμούς να επιλέξουν το ζώο που επιθυμούν να στηρίξουν σε μηνιαία βάση (πχ. έναν σκαντζόχοιρο, έναν μπούφο, έναν γύπα, ή μια γερακίνα…) εξασφαλίζοντας τη δύσκολη δουλειά της ΑΝΙΜΑ και ειδικότερα ότι θα συνεχίσει:

  • Να περιθάλπει ακόμα περισσότερα τραυματισμένα, άρρωστα και ορφανά άγρια ζώα.
  • Να τα απελευθερώνει στη συνέχεια στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Να συμβάλλει στην επιστημονική πληροφορία.
  • Να ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για την προστασία της φύσης.
  • Να φέρνει φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις έννοιες της φύσης και της άγριας ζωής πραγματοποιώντας δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία.

Παπαγάλοι στην πόλη

papag

Ρωτήσαμε τη Μαρία Γανωτή αν οι παπαγάλοι αυτοί το έχουν σκάσει ή έχουν αφεθεί ελεύθεροι από κάποιο σπίτι, και μας διαβεβαίωσε ότι όχι, πρόκειται για αποικία που αναπαράγεται εδώ και πολλά χρόνια στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντως με καταγραφή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στη χώρα μας κυκλοφορούν 4 είδη παπαγάλων: Ο Πράσινος (Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος), ο Γκριζοπρόσωπος (Μυοψιττακός), ο Αλεξανδρινός (Ευπατρίδης Ψιττακίσκος), που εντοπίζεται μόνο στο πάρκο Τρίτση, και ο Φαιοκέφαλος της Σενεγάλης. Πρόκειται για εξωτικά πουλιά, που προέρχονται από την Ασία, τον Αμαζόνιο της Νοτίου Αμερικής, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Πρώτος εμφανίστηκε, ο …δικός μας, ο Πράσινος Παπαγάλος.

Όσο για το πώς βρέθηκαν στον τόπο μας, λέγεται ότι γύρω στα τέλη του΄80 έπεσε ένα  κοντέινερ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν δεκάδες άγρια πουλιά που βρήκαν στα νότια προάστια της Αθήνας ένα σχεδόν ιδανικό κλίμα για να αναπτυχθούν. Αντίστοιχα βέβαια, υπήρξαν και πολλοί ιδιώτες που τα είχαν ως κατοικίδια, αλλά τα απελευθέρωναν επειδή έκαναν πολλή φασαρία…

Επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ

anima logo

Όσες-οι επιθυμούν να βοηθήσουν το έργο της ΑΝΙΜΑ, όλες οι πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα: https://www.wild-anima.gr/

Η διεύθυνση είναι Μενελάου 134, Καλλιθέα 17676, τα τηλέφωνα επικοινωνίας:
2109510075, 6972664675 και τα mail: info@wild-anima.gr, wildlifecare@gmail.com

Το κέντρο λειτουργεί καθημερινά καθώς και τα Σαββατοκύριακα ως εξής:

  • Καθημερινές: 9πμ.-5μμ.
  • Σάββατο: 9πμ.-4μμ.
  • Κυριακή: 9πμ.-3μμ.
Διαφήμιση