Αρχική Επιχειρείν Διαχείριση απορριμμάτων: Επιτάχυνση διαδικασιών κατά 6 μήνες

Διαχείριση απορριμμάτων: Επιτάχυνση διαδικασιών κατά 6 μήνες

0
σκουπίδια σε χωματερές
Διαφήμιση

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο έως το τέλος της χρονιάς, να δημοπρατηθούν 17 μονάδες επεξεργασίας, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Έθνος, το έργο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, όπως οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, Intrakat, ΜΕΤΚΑ και Μεσόγειος.

Για να επιταχυνθεί η διαδικασία, η Ειδική Γραµµατεία Ευρωπαϊκών Προγραµµάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε τροποποίηση πρόσκλησης ώστε πλέον να παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλλονται προτάσεις έργων διαχείρισης απορριµµάτων µε τη βεβαίωση χωροθέτησης, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον υποβεβληµένο φάκελο περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα επιταχυνθεί κατά περίπου έξι µήνες.

Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντάχθηκαν στις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων τέσσερα έργα συνολικού προϋπολογισµού 90 εκατ. ευρώ: για την Κεντρική Μακεδονία, την Υδρα, την Τήνο και τη Λέρο. Τα έργα συγχρηµατοδοτούνται από πρόγραµµα της ΕΕ και το επιχειρησιακό πρόγραµµα “Υποδοµές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΥ∆/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) της περιόδου 2014-2020”, που ολοκληρώνεται την 31η ∆εκεµβρίου 2023.

Τα έργα

Διαχείριση απορριμμάτων: Επιτάχυνση διαδικασιών κατά 6 μήνες

  • Κεντρική Μακεδονία: Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριµµάτων Ανατολικού Τοµέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θέρµη, είναι το μεγαλύτερο έργο με προϋπολογισµό 63 εκατ. ευρώ και ετήσια δυναµικότητα επεξεργασίας 128.200 τόνων σύµµεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ).
  • Λέρος: Προϋπολογισµός 4,6 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή Χώρου Υγειονοµικής Ταφής Υπολειµµάτων (ΧΥΤΥ) χωρητικότητας τουλάχιστον 110.000 κυβικών µέτρων και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 ετών.
  • Ύδρα: Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυµάτων έναντι 9,6 εκατ. ευρώ, και ολοκληρωµένη διαχείριση αστικών αποβλήτων, προϋπολογισµού 6,4 εκατ. ευρώ.
  • Τήνο: ΧΥΤΥ χωρητικότητας 144.000 κυβικών µέτρων, καθώς και µονάδα κοµποστοποίησης ετήσιας δυναµικότητας 300 τόνων, συνολικού προϋπολογισµού περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.
Διαφήμιση