Αρχική Περιβάλλον Ανάφη: Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαταστάθηκε παραδοσιακό μονοπάτι

Ανάφη: Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαταστάθηκε παραδοσιακό μονοπάτι

0
Ανάφη
Χωρίς δρομολόγια πλοίων το νησί της Ανάφης
Διαφήμιση

Όσοι έχουμε επισκεφθεί την Ανάφη έχουμε θαυμάσει τους φυσικούς σχηματισμούς των βράχων της αλλά, τις μικρές διαδοχικές παραλίες της και γενικότερα το ιδιαίτερο ανάγλυφο και τις ομορφιές της.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κάνει αυτό το μικρό κυκλαδίτικο νησί ξεχωριστό είναι και τα παραδοσιακά μονοπάτια του. Δυστυχώς σε ολόκληρη την Ελλάδα, η τουριστική ανάπτυξη τείνει να τα εξαφανίζει σταδιακά, αντικαθιστώντας τα με δρόμους και δρομάκια προσβάσιμα σε οχήματα.

Εκσκαφές και διαπλατύνσεις

Ανάφη: Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαταστάθηκε παραδοσιακό μονοπάτι

Αυτό ακριβώς συνέβη και στην Ανάφη: Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στον Συνήγορο του Πολίτη, η αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Θήρας διαπίστωσε ότι σε μονοπάτι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό είχαν γίνει έργα εκσκαφών και διαπλάτυνσης, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση τροχοφόρων, με αποτέλεσμα να έχει αλλοιωθεί η μορφολογία. Ανάλογες επεμβάσεις επιχειρήθηκαν και σε τμήμα κοίτης ρέματος το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους υπαιτίους και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του μονοπατιού.

Παράβαση νομοθεσίας

Ανάφη: Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαταστάθηκε παραδοσιακό μονοπάτι

Κατ’ επέκταση, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αιγαίου, επιβλήθηκαν στους υπαιτίους  πρόστιμα για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση προσπέλασης τροχοφόρων από το υπόψη μονοπάτι με την τοποθέτηση μονίμων εμποδίων από τον Δήμο, ώστε να αποτρέπεται η διέλευση των τροχοφόρων. Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση αποκατάσταση και επαναφορά τμημάτων της επέμβασης στην προτέρα κατάσταση από τον Δήμο Ανάφης.

Μελέτη αποκατάστασης

Ανάφη: Με παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη αποκαταστάθηκε παραδοσιακό μονοπάτι

Επιπλέον, το Τμήμα Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας συνέταξε μελέτη και εξασφάλισε τη χρηματοδότηση σχεδίου αποκατάστασης της κοίτης του ρέματος Ρούκουνα. Τέλος, εκπονήθηκε μελέτη για τον Δήμο Ανάφης, με στόχο την αποκατάσταση και βελτίωση της βατότητας του μονοπατιού, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ανάδειξης των πεζοπορικών διαδρομών της νήσου Ανάφης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔυναμική παρουσία της Uber στις δημόσιες συγκοινωνίες
Επόμενο άρθροΟι επιπτώσεις του κορονοϊού στον ελληνικό τουρισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ