Αρχική COVID-19 COVID-19: Νεκρός ο εμβληματικός ηγέτης των λαών του Αμαζονίου

COVID-19: Νεκρός ο εμβληματικός ηγέτης των λαών του Αμαζονίου

0
Παουλίνιο Παϊακάν
Διαφήμιση

Οι αυτόχθονες φυλές του Αμαζονίου μετράνε τους νεκρούς τους. Οι άνθρωποι του δάσους που επέλεξαν μια ζωή μακριά από τον πολιτισμό, είναι η “παράπλευρη απώλεια” των λάθος επιλογών της διακυβέρνησης Μπολσονάρο.

Ήδη 300 άτομα έχουν χαθεί λόγω του COVID-19, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στη Βραζιλία, αυξάνεται διαρκώς.

Ο Παουλίνιο Παϊακάν

COVID-19: Νεκρός ο εμβληματικός ηγέτης των λαών του Αμαζονίου

Ανάμεσα στους νεκρούς, και ο εμβληματικός ηγέτης της φυλής Καγιαπό Παουλίνιο Παϊακάν. Η δράση του μας μας πάει πίσω στη δεκαετία του ’80 όταν αντιστεκόταν στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος του Belo Monte, στον ποταμό Xingu, στην καρδιά του Αμαζονίου. Πιο πρόσφατα υπήρξε από τους πρώτους που προειδοποίησαν για τις επιδιώξεις του προέδρου της χώρας να “ανοίξει” το δάσος στις αγροτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες. Ήταν 66 ετών.

Πατέρας, αρχηγός και μαχητής

COVID-19: Νεκρός ο εμβληματικός ηγέτης των λαών του Αμαζονίου

Ο Σύνδεσμος Apib για τους αυτόχθονες λαούς της Βραζιλίας, χαρακτήρισε τον Παϊακάν ως  “πατέρα, ηγέτη και μαχητή για τους ιθαγενείς και το περιβάλλον.

“Αφιέρωσε τη ζωή του στη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στους διαφορετικούς αυτόχθονες λαούς για τη σωτηρία του Αμαζονίου. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Χάσαμε έναν εξαιρετικά πολύτιμο οδηγό” συμπλήρωσε ο Gert-Peter Bruch, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Planet Amazon.

Διαφήμιση