Αρχική Special Topics Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, ορατή από την Ελλάδα αύριο το πρωί

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, ορατή από την Ελλάδα αύριο το πρωί

0
έκλειψη
Διαφήμιση

Ορατή από την Ελλάδα θα είναι αύριο το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου -ως μερική έκλειψη- θα είναι η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα).
Στην Αθήνα, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Αυτός ο τύπος έκλειψης χαρακτηρίζεται από τον εκπληκτικό «δακτύλιο της φωτιάς». Δεν είναι μια συνολική έκλειψη και οι άκρες του ήλιου μπορούν να φανούν γύρω από το φεγγάρι. Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη.

Στην κορύφωση της έκλειψης η Σελήνη θα καλύψει πάνω από το 98,4% του Ήλιου, στην βόρεια Ινδία.

“Οι δακτυλιοειδείς εκλείψεις είναι παρόμοιες με τις συνολικές εκλείψεις, σύμφωνα με την ΝΑΣΑ. Στο ότι το φεγγάρι, η Γη και ο ήλιος είναι ευθυγραμμισμένα έτσι ώστε το φεγγάρι να κινείται ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη”.

Η διαδρομή της έκλειψης

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, ορατή από την Ελλάδα αύριο το πρωί
Ηλιακή κηλίδα (NSO-AURA-NSF)

Η δακτυλιοειδής έκλειψη θα ξεκινήσει στις 12:47 π.μ. ET (4:47 UTC) στις 21 Ιουνίου. Και θα διασχίσει ένα…μονοπάτι που ξεκινά με την ανατολή στην Αφρική, Ευρώπη και τελικά κινείται προς την Κίνα πριν τελειώσει στο ηλιοβασίλεμα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Θα κορυφωθεί στις 2:40 πμ ET (6:40 UTC) και θα τελειώσει περίπου στις 4:32 πμ ET (8:32 UTC).
Η μερική έκλειψη θα ξεκινήσει στις 11:45 μ.μ. ET (3:45 UTC) στις 20 Ιουνίου και θα τελειώσει στις 5:34 π.μ. ET (9:34 UTC) στις 21 Ιουνίου.

Στο TimeandDate.com θα βρείτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της έκλειψης όλων των περιοχών του πλανήτη.

Πώς θα παρακολουθήσετε την έκλειψη

Αν και δεν είναι μια συνολική ηλιακή έκλειψη, πρέπει να την παρακολουθήσετε χρησιμοποιώντας μέτρα ασφαλείας, συνιστούν οι επιστήμονες.
Σε καμία περίπτωση χωρίς απροστάτευτα μάτια. Οποιαδήποτε ματιά στη φωτεινότητα του ήλιου είναι επικίνδυνη. H ισχυρή φωτεινότητα του ήλιου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή, το ευαίσθητο στο φως μέρος του ματιού.

Διαφήμιση