Αρχική COVID-19 Ευρωκοινοβούλιο: Σκεπτικισμός για τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού

Ευρωκοινοβούλιο: Σκεπτικισμός για τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού

0
Τουρισμός

Με επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμό υποδέχτηκαν αρκετοί ευρωβουλευτές -και δη τα μέλη της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου- το πακέτο της Επιτροπής για τις μεταφορές και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες πρωτοβουλίες και οικονομική στήριξη.

Ανάγκη για περισσότερα μέτρα ενίσχυσης

Ευρωκοινοβούλιο: Σκεπτικισμός για τα μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού

“Το άνοιγμα των συνόρων θα πρέπει να είναι δυνατό μόνο αν οι δημόσιες αρχές επιβεβαιώσουν ότι ο κίνδυνος ενός νέου κύματος κρουσμάτων COVID-19 είναι χαμηλός” τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Karima Delli (Πράσινοι, Γαλλία) προσθέτοντας: “Σε κάθε περίπτωση, αν τα σύνορα ανοίξουν ξανά, δεν μπορεί να υπάρξουν οποιεσδήποτε διακρίσεις, ενώ τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να στηρίζονται σε ξεκάθαρα κριτήρια. Το άνοιγμα των συνόρων μόνο μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών για καθαρά οικονομικούς λόγους είναι απαράδεκτο”.

“Περιμέναμε πιο φιλόδοξη και σταθερή χρηματοδότηση για να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους των οποίων τα εισοδήματα εξαρτώνται από τον τουρισμό”, σχολίασε η Cláudia Monteiro de Aguiar (ΕΛΚ, Πορτογαλία).

“Ο τουρισμός έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις, αλλά δεν είναι σαφές πού θα βρεθούν η εξειδικευμένη χρηματοδότηση και τα μέτρα στήριξης. Έχουμε μάθει ότι τα μέτρα στήριξης λειτουργούν μόνο όταν συνοδεύονται από πόρους αφιερωμένους στο σκοπό αυτό. Τα όμορφα λόγια δεν ταΐζουν τους ανέργους” πρόσθεσε ο István Ujhelyi (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία).

“Χαιρετίζουμε το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό και τις μεταφορές. Ωστόσο, καλούμε την Επιτροπή να εκπονήσει μια πρόσθετη στρατηγική της ΕΕ για τον τουρισμό, για να ανταποκριθεί όχι μόνο στις τρέχουσες προκλήσεις, αλλά και στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες του τομέα”, δήλωσε ο José Ramón Bauzà Díaz (Renew, Ισπανία).

Οι απαντήσεις της Κομισιόν

Τουρισμός

  • Επανεκκίνηση του τουρισμού: Τα μέλη του ΕΚ επεσήμαναν την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των ταξιδιών μέσω πρόσθετων συγκεκριμένων μέτρων, καθώς η τρέχουσα κατάσταση παραμένει αβέβαιη παρά τα προτεινόμενα μέτρα. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ένας ιστότοπος πληροφοριών για ασφαλείς επιλογές διακοπών θα είναι διαθέσιμος εντός λίγων εβδομάδων.
  • Οικονομικές δυσκολίες: Πολλοί ευρωβουλευτές έθεσαν το ζήτημα της μαζικής απώλειας θέσεων εργασίας, του κινδύνου χρεοκοπιών στον τομέα, ενώ σχολίασαν την έλλειψη απτής βοήθειας και βραχυπρόθεσμων μέτρων, καθώς και ειδικών κονδυλίων στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό.
  • Ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια: Κατόπιν πολλών ερωτημάτων για την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού στην ΕΕ, η Επιτροπή τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών έχει βελτιωθεί και η άρση ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των συνόρων, θα πρέπει να βασίζεται σε καθορισμένα κριτήρια και ισχυρά πρωτόκολλα υγείας. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να καθιερώσουν συστήματα πιστοποίησης για ασφαλή ταξίδια. Ανάλογη δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα είναι ρεαλιστικά έτοιμη πριν από αυτό το καλοκαίρι.
  • Δικαιώματα επιβατών: Οι ευρωβουλευτές τόνισαν πολλές φορές ότι οι κανόνες για τις αποζημιώσεις συχνά δεν ακολουθούνται σε διάφορα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα παρακολουθείται στενά και ότι οι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα χρηματικής αποζημίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here