Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Εθνικό Κτηματολόγιο: Από 1η Ιουνίου οι αναρτήσεις για την Αθήνα

Εθνικό Κτηματολόγιο: Από 1η Ιουνίου οι αναρτήσεις για την Αθήνα

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

“Αγαπητέ/ή ιδιοκτήτη/ιδιοκτήτρια,

Εάν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας στο Δήμο της Αθήνας, την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινάει η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου της Αθήνας, μέσω της οποίας, μέχρι την 3η Αυγούστου 2020, (ή την 1η Οκτωβρίου 2020 αν είστε κάτοικος εξωτερικού) μπορείτε να ελέγξετε, να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας στο Κτηματολόγιο, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.”

Με το παραπάνω μήνυμα, το Εθνικό Κτηματολόγιο ενημέρωσε τους κατόχους ακινήτων στην Αθήνα σχετικά με την έναρξη των αναρτήσεων για τον δήμο.

Η τελευταία φάση για το Κτηματολόγιο

κτηματολόγιο 2

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Τονίζεται ότι συμμετοχή των ιδιοκτητών στην ανάρτηση είναι κομβικής σημασίας καθώς είναι το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Ηλεκτρονικός έλεγχος

Κτηματολόγιο

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού (θα λήξει στις 3 Αυγούστου) και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό (θα λήξει την 1η Οκτωβρίου 2020). Για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, “με λίγα κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις”.

Η διαδικασία

Κτηματολόγιο

Για να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία είναι απαραίτητο να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx όπου:

  • Θα δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.
  • Θα ελέγξουν την ορθότητά τους.
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον ΔΕΝ συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Διαφήμιση