Αρχική Περιβάλλον Ανοιξιάτικος «καύσωνας» διαρκείας σε δύο κύματα προ των πυλών

Ανοιξιάτικος «καύσωνας» διαρκείας σε δύο κύματα προ των πυλών

0
καιρός, ήλιος, καύσωνας
Διαφήμιση

Οι πρώτες καλοκαιρινές θερμοκρασίες του 2020 είναι γεγονός. Οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, είναι αποφασισμένες να κινηθούν προς την χώρα μας και να μας χαρίσουν πρόωρο καλοκαίρι με θερμοκρασίες που θα παραπέμπουν σε τέλη Ιουλίου, με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» σε πολλές περιοχές της χώρας.

Έτσι, καλοκαιρία περιμένουμε κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η μέγιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ κορύφωση της ζέστης αναμένεται προς τα τέλη της εβδομάδας όπου αναμένονται έως 39-40 βαθμοί Κελσίου, θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Σημειώνεται ότι στις παράκτιες περιοχές και κυρίως στα νησιά η θερμοκρασία λόγω των κρύων ακόμα θαλασσών δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Ο παρακάτω ενδεικτικός χάρτης αφορά την πρόγνωση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών στο επίπεδο των 1500μ ή 850hPa.

Πρόωρη Θερμή εισβολή φέρνει θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς κελσίου

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από το Hellenic Weather:

Δευτέρα 11 Μαΐου 

  • Στα βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με γρήγορη βελτίωση.
  • Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές τις πρωινές ώρες στα κεντρικά.
  • Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
  • Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, βαθμιαία 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα και η μέγιστη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 26 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Τρίτη 12 Μαΐου

  • Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
  • Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα 7 μποφόρ.
  • Βαθμιαία στα δυτικά θα εξασθενήσουν και μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και η μέγιστη αναμένεται να φτάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 13 Μαΐου

  • Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
  • Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά.
  • Η ορατότητα στα δυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε νότιους 3 με 4 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πέμπτη 14 Μαΐου

  • Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα νοτιοανατολικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η μέγιστη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο από 27 έως 30 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα και από 30 έως 34 βαθμούς στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη.

Παρασκευή 15 Μαΐου 

  • Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές στα βόρεια.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα φτάνοντας μέχρι τους 37 με 40 βαθμούς στις ανατολικές και νότιες κυρίως ηπειρωτικές περιοχές.
Πρόγνωση θερμοκρασίας - Χάρτης
Πρόγνωση θερμοκρασίας για το μεσημέρι της Παρασκευής 15/5/2020

Η τάση του καιρού

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το Σαββατοκύριακο (16 και 17.5.2020) ο καιρός θα διατηρηθεί καλός. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί στις περισσότερες περιοχές στους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου και στα ανατολικά και νότια κυρίως ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα (18/5) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, αλλά θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ ο καιρός θα διατηρηθεί καλός.

Τέλος, από την Τρίτη (19/5) αναμένεται περαιτέρω πτώση του υδραργύρου και θα δροσίσει, ενώ είναι πολύ πιθανό από εκείνο περίπου το διάστημα να μπούμε σε μία περίοδο καταιγίδων (storm season) λόγω αστάθειας, που συνηθίζονται για την εποχή.

Πρόγνωση θερμοκρασίας - Χάρτης
Πρόγνωση θερμοκρασίας για το μεσημέρι του Σαββάτου 16/5/2020
Πρόγνωση θερμοκρασίας - Χάρτης
Πρόγνωση θερμοκρασίας για το μεσημέρι της Κυριακής 17/5/2020
Αθήνα - Διάγραμμα θερμοκρασίας και καιρού
Οι αναμενόμενες μέγιστες θερμοκρασίες για την Αθήνα.

Καλλιάνος: Έρχεται ακραία ζέστη για την εποχή – Μπορεί να δούμε 40άρια

Αν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έρθουν 2 θερμά κύματα (το 1ο ήπιο και το 2ο ακραίο) και θα είναι τόσο ξαφνική η αύξηση των θερμοκρασιών όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα σημειωθούν στη χώρα θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες σε σχέση με τη μέση τιμή για την εποχή.

1ο κύμα υποφερτής ζεστής : από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη

Το 1ο κύμα ζέστης δεν θα είναι τόσο έντονο, παρ’όλα αυτά θα σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας που θα προσεγγίζουν τους 34-35°C. Οι περιοχές που θα σημειωθούν αυτές οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι κυρίως πεδινά τμήματα ευπαθή στη ζέστη της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου. Την Τετάρτη θα επηρεαστούν κυρίως οι δυτικές περιοχές της χώρας με 34°C κατά τόπους.

Την Τρίτη στη βόρεια Κρήτη θα σημειωθούν πολύ αυξημένες θερμοκρασίες

Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα της επικράτειας, τα βόρεια παραλιακά τμήματα της Κρήτης, που κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης ο υδράργυρος θα ξεφύγει ακόμα παραπάνω. Θα φτάσει στους 36-37°C και πιθανότατα τοπικά και τους 38°C καθιστώντας τις συνθήκες εκεί άκρως καλοκαιρινές.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης από την Αφρική

Λόγω των νοτιάδων, οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Φαίνεται δε, ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες με αποτέλεσμα να προκληθεί μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Περίεργο αυτό το καιρικό κοκτέιλ για τις ευπαθείς ομάδες…

2ο κύμα ακραίας ζέστης: από την Πέμπτη και έπειτα

Το 2ο κύμα ζέστης θα είναι ακόμη πιο έντονο και παρατεταμένο (διάρκειας 4-5 ημερών σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία) και μάλιστα θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως και ακραίο για την εποχή που βρισκόμαστε. Φαίνεται, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι θα είναι ακόμη πιο θερμές οι αέριες μάζες που θα εισέλθουν στη χώρα μας με αποτέλεσμα ο υδράργυρος να τραβήξει περαιτέρω την ανηφόρα.

Ίσως από την Πέμπτη και στη συνέχεια σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασιών για την εποχή

Θα ανέβει σε τόσο υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία από την ερχόμενη Πέμπτη (και ιδιαιτέρως από την ερχόμενη Παρασκευή) που η μέση τιμή των θερμοκρασιών θα είναι κατά 13-14°C υψηλότερες από τις φυσιολογικές για την εποχή.

Στους 38-39°C και πιθανώς στους 40°C ο υδράργυρος

Η θερμοκρασία θα ανέβει από τη Πέμπτη και έπειτα σε τιμές που ίσως αποτελέσουν ακόμη και ρεκόρ για την εποχή. Φαίνεται ότι θα επηρεαστεί κυρίως η κεντρική και η νότια Ελλάδα, με τον υδράργυρο σε αυτές τις περιοχές να αγγίζει κατά τόπους τους 38-39°C και πιθανότατα ακόμη και τους 40°C. Για παράδειγμα, ο Θεσσαλικός κάμπος, η Κωπαΐδα στη Βοιωτία, πεδινά τμήματα της Φθιώτιδας, περιοχές της Αττικής αλλά και της ανατολικής Πελοποννήσου θα θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για να φτάσει εκεί ο υδράργυρος σε τιμές που θα αγγίξουν τους 38-39°C και ίσως ακόμη και τους 40°C.

Το μόνο θετικό ότι τις νύχτες κάπως θα δροσίζει

Λόγω του γεγονότος ότι τα τσιμέντα στις πόλεις δεν έχουν ακόμη “ποτίσει” από την ακτινοβολία και τη ζέστη, τις βραδινές ώρες η κατάσταση θα είναι υποφερτή διότι ο υδράργυρος θα προλαβαίνει να υποχωρεί σε ανεκτά επίπεδα.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΖΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗΑν και βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης ΚαλλιάνοςΑ στις Κυριακή, 10 Μαΐου 2020

Διαφήμιση