Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφών των πόλεων από την...

Ο κορονοϊός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφών των πόλεων από την κλιματική αλλαγή

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Το οικονομικό κόστος του κορονοϊού αναγκάζει τις πόλεις και τις πολιτείες να ανακατευθύνουν χρήματα μακριά από έργα που παρέχουν ανθεκτικότητα στο κλίμα, σε μια αλλαγή που απειλεί να αντιμετωπίσει μια κρίση εις βάρος μιας άλλης.

Αξιωματούχοι στο Σαν Φρανσίσκο, το Μαϊάμι Μπιτς και τη Νέα Υόρκη έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να καθυστερήσουν έργα που σχετίζονται με το κλίμα, όπως θαλάσσια τείχη, λόγω του ιού, ο οποίος μείωσε τα φορολογικά έσοδα και αύξησε τις απαιτήσεις για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στέγαση και άλλες άμεσες ανάγκες. Η πολιτεία της Ουάσινγκτον έχει μειώσει τη χρηματοδότηση για έργα ανθεκτικότητας και άτομα που εργάζονται για την προσαρμογή του κλίματος σε άλλες πόλεις και πολιτείες δήλωσαν ότι ανησυχούν για παρόμοιες περικοπές.

Ο κορονοϊός επιβραδύνει την κατάσταση

Οι καθυστερήσεις, τις οποίες οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ως απαραίτητη απάντηση στα δημοσιονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν πολλές πόλεις, έρχονται καθώς το κόστος των φυσικών καταστροφών συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτή η απειλή παραμένει τόσο επείγουσα όσο ήταν πριν από την πανδημία, προειδοποίησαν οι ειδικοί, ακόμη και αν η αλλαγή του κλίματος δεν είναι στην πρώτη γραμμή της προσοχής του κοινού.

Ο κορονοϊός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστροφών των πόλεων από την κλιματική αλλαγή

«Δεν έχω δει καθόλου επιβράδυνση των προβολών της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κρίσης της Covid», δήλωσε ο Brian Strong, επικεφαλής ανθεκτικότητας του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος προσπαθεί να εξισορροπήσει το αυξανόμενο κόστος του ιού με μια αναβάθμιση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τείχος που έχει αναλάβει. Ο ιός που μετατοπίζει την προσοχή από την κλιματική αλλαγή έχει εμφανιστεί και με άλλους τρόπους.

Ενώ η κοινή γνώμη και οι φιλανθρωπικές δωρεές ενδέχεται να ανακάμψουν μόλις ανακάμψει η οικονομία, η καθυστέρηση ή η ακύρωση έργων υποδομής θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ωστόσο, η πίεση για να γίνει αυτό είναι συντριπτική, σύμφωνα με την Kathy Baughman McLeod, διευθυντή του Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center, το οποίο συνεργάζεται με πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Οι προβλέψεις εσόδων μειώνονται σαν τρελές», είπε η κα McLeod. «Τα κεφαλαιακά έργα πρόκειται να εξαλειφθούν από τα βιβλία των τοπικών κυβερνήσεων σε όλη τη χώρα.»

Σαν Φρανσίσκο

Ένα από τα μέρη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη πίεση είναι το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που έκλεισαν σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Η πόλη αναμένει έλλειμμα προϋπολογισμού έως 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. «Ο δήμαρχος εξέδωσε μια εντολή για αναστολή όλων των έργων που δεν έχουν ξεκινήσει», είπε ο κ. Strong. «Εξετάζουμε τον προϋπολογισμό κεφαλαίου μας τώρα και εξετάζουμε τι είναι απαραίτητο».

Το έργο θαλάσσιου τείχους δεν είναι σε αναμονή, σημείωσε ο κ. Strong. Όμως, καθώς τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται, θα υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις για τα χρήματα που απομένουν, όπως η εξεύρεση τρόπων για την προστασία των αστέγων της πόλης από τον ιό.

Ο κ. Strong είπε ότι η πρόκληση του Σαν Φρανσίσκο ήταν να καταλάβει πόσα πρέπει να δαπανήσει τώρα σε έργα προσαρμογής του κλίματος, χωρίς να θυσιάσει τον αγώνα της πόλης ενάντια στον ιό. Και οι δύο ανάγκες συνεχίζουν να αυξάνονται, μαζί με το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Εάν το Σαν Φρανσίσκο δεν μπορεί να προστατεύσει τους κατοίκους του και την οικονομία του από τον κορονοϊό τώρα, πρόσθεσε ο κ. Strong, τότε θα είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν χρήματα αργότερα για τα έργα υποδομής που χρειάζεται να υπερασπιστεί ενάντια στην αλλαγή του κλίματος.

Μαϊάμι Μπιτς

ΜαΙάμι

Μια άλλη πόλη όπου ο κορονοϊός συγκρούστηκε με τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής είναι το Μαϊάμι Μπιτς. Το 2015, η πόλη ξεκίνησε τη διαδικασία ανύψωσης δρόμων που συχνά πλημμυρίζουν λόγω της αύξησης των θαλασσών και εγκατάστασης νέων αντλιών για τον έλεγχο του νερού.

Το Μαϊάμι Μπιτς έχει κάνει περίπου το 20 τοις εκατό των γειτονιών στη λίστα του, σύμφωνα με τον Roy Coley, διευθυντή δημοσίων έργων της πόλης, και είχε προγραμματίσει να εκδώσει ομόλογα για να πληρώσει για την επόμενη σειρά έργων.

Στη συνέχεια, ο κορονοϊός χτύπησε, κλείνοντας την τουριστική βιομηχανία που αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας του Μαϊάμι Μπιτς. Ο ιός κοστίζει στην πόλη 3,6 εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα φορολογικά έσοδα κάθε εβδομάδα. Αυτή η απώλεια ισούται με περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων της πόλης.

Ο Dan Gelber, δήμαρχος του Μαϊάμι Μπιτς, είπε ότι δεν πίστευε ότι οι επιπτώσεις από τον ιό θα σταματούσαν μόνιμα το έργο της προστασίας της πόλης του από την κλιματική αλλαγή. «Αυτό που κάνουμε προς τα εμπρός πρόκειται να εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική μας ικανότητα», δήλωσε ο κ. Gelber. «Αυτό είναι λίγο αβέβαιο τώρα.»

Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε πληγεί το 2012 από τον τυφώνα Sandy, η κρίση του προϋπολογισμού θα αναγκάσει ορισμένα έργα να ωθηθούν πίσω, σύμφωνα με τον Phil Ortiz, εκπρόσωπο του Γραφείου Ανθεκτικότητας του Δημάρχου. «Αναμένουμε ότι οι καθυστερήσεις θα είναι αναπόφευκτες, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να προβλέψουμε συγκεκριμένες επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Ortiz μέσω email.

Οι λύσεις

Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αν κάτι ήταν πιθανό να σώσει τις κλιματολογικές ατζέντες τους, θα ήταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με τη μορφή αφιερωμένων κεφαλαίων υποδομής με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τα προγράμματα ανθεκτικότητας μεγάλης κλίμακας συνεπάγονται με την πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργαζομένων, ανέφεραν, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο τώρα που περίπου 26 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επιδόματα ανεργίας τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Η Shalini Vajjhala, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, που συμβουλεύει τώρα τις πόλεις να υπερασπιστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι ήδη πραγματοποιεί κλήσεις σε τοπικούς αξιωματούχους που θέλουν να δημιουργήσουν σχέδια ανθεκτικότητας και έχουν την δυνατότητα να προσλαμβάνουν εργαζόμενους αμέσως και έτσι μ’ αυτό τον τρόπο να μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα μελλοντικό πακέτο τόνωσης.

«Οι φυσικές καταστροφές δεν θα περιμένουν να συνεχίσει την πορεία της η πανδημία»

Εάν οι πόλεις και οι πολιτείες δεν βρουν τρόπο να συνεχίσουν το έργο τους σχετικά με την ανθεκτικότητα, θα προετοιμαστούν για ακόμη χειρότερες συνέπειες αργότερα, προειδοποίησε η Laura Lightbody, επικεφαλής του έργου για τις πλημμύρες που προετοιμάζεται για τις κοινότητες.

«Χωρίς σχεδιασμό ανθεκτικότητας, τα συστήματα και οι υποδομές που έχουν ήδη εξαπλωθεί ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην επόμενη μεγάλη πλημμύρα», είπε η κα Lightbody. «Οι φυσικές καταστροφές δεν θα περιμένουν έως ότου αυτή η πανδημία συνεχίσει την πορεία της».

ΠΗΓΗ: nytimes.com

Διαφήμιση