Αρχική Ευζωία Βαρκελώνη, ο οικολογικός top προορισμός της Ισπανίας

Βαρκελώνη, ο οικολογικός top προορισμός της Ισπανίας

0
Βαρκελώνη, Ισπανία
Διαφήμιση

Λένε ότι η Βαρκελώνη δεν αγαπάει τους τουρίστες, διότι η επιβάρυνση της πόλης από εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο είναι μεγάλη. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι βέβαια, καθώς η πρωτεύουσα της Καταλονίας δεν είναι αφιλόξενη. Το ακριβώς αντίθετο! Είναι, όμως, μία πόλη που προσπαθεί να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της κυρίως στους κατοίκους της κι αυτό αναγκαστικά πρέπει να γίνει σεβαστό από τους τουρίστες.

Τα πράγματα στη ζωή όμως δεν πάνε όπως φανταζόμαστε, αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Κι η Βαρκελώνη δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα, καθώς οι επισκέπτες της δεν την σέβονται όσο εκείνη θα ήθελε. Για μία πόλη που σκέφτεται την επόμενη ημέρα και αποφασίζει να απαγορεύσει την κυκλοφορία στα ρυπογόνα οχήματα, η περιβαλλοντολογική προσοχή προέχει.

Η Βαρκελώνη είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για όποιον επιθυμεί να συνδυάσει τη διασκέδαση με ένα φιλικό προς το περιβάλλον ταξίδι. Από τον συνδυασμό μίας σύγχρονης μητρόπολης με ένα απίθανο λιμάνι έως την περίφημη αρχιτεκτονική της Sagrada Familia που σχεδίασε ο Άντονι Γκαουντί και την εξαιρετική κουζίνα της, δεν υπάρχει ούτε ένας επισκέπτης που δεν θα βρει αυτό που ψάχνει.

Στο άκουσμα του ονόματος της Βαρκελώνης επίσης, η πλειοψηφία του κόσμου θα σκεφτεί τα σπορ! Η πόλη φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό αθλητικών γεγονότων, που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο. Οι φίλοι του μπάσκετ θα βρουν το αγαπημένο τους στέκι στο Παλαού Μπλαουγκράνα, οι θαυμαστές του απέραντου γαλάζιου θα απολαύσουν τη Regata Clasica Barcelona, οι λάτρεις των παιχνιδιών με τράπουλα θα δουν τους κορυφαίους επαγγελματίες να διαγωνίζονται στο ΕΡΤ της Βαρκελώνης. Όσοι αγαπούν το τένις θα περάσουν υπέροχα στο τουρνουά Conde de Godo κι εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον ήχο των οχημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα ξετρελαθούν με το Gran Prix της Formula 1 και το MotoGP της Καταλονίας.

Το αθλητικό… πυρηνικό όπλο, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το ποδόσφαιρο. Κι αν η Εσπανιόλ είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν το άθλημα, η Μπαρτσελόνα αποτελεί το «Ιερό Δισκοπότηρο» κάθε λάτρη του ποδοσφαίρου. Είναι αδύνατον να πάει κάποιος στη Βαρκελώνη και να μην περάσει έστω κι έξω από το περίφημο Καμπ Νου, το γήπεδο στο οποίο ο Λιονέλ Μέσι για πάνω από μία δεκαετία γράφει την ιστορία του αθλήματος!

man fan person football 54308 2

Πριν από μερικά χρόνια, η έδρα της Μπαρτσελόνα ήταν το σημείο συνάντησης των απανταχού φιλάθλων, πλέον όμως αποτελεί ένα στολίδι. Όχι σχεδιαστικό, αλλά κατασκευαστικό αφού οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά των «μπλαουγκράνα» αφορούσαν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων, τόσο για λογαριασμό των οπαδών όσο και για το περιβάλλον! Το Καμπ Νου έγινε μοντέλο βιωσιμότητας, αφού έχει υιοθετήσει περιβαλλοντολογικές στρατηγικές σε συνεργασία με την πόλη της Βαρκελώνης.

Φυσικά, ο αθλητισμός είναι μόνο ένα κομμάτι της Βαρκελώνης. Οι μετακινήσεις έχουν αλλάξει επίπεδο καθώς η κυβέρνηση της Καταλονίας όχι απλώς προσπαθεί να τις βελτιώσει, αλλά πεζοδρομεί ολόκληρες περιοχές ώστε να μειώσει την κίνηση, να μειώσει τους ρύπους και να ενθαρρύνει τη χρήση των ΜΜΜ από τους πολίτες. Ταυτόχρονα, οι δρόμοι γίνονται πιο ασφαλείς για τους πεζούς και πιο ελκυστικοί για τους τουρίστες και τους ντόπιους.

Οι περισσότερες διαδρομές, φυσικά, οδηγούν στην επιβλητική Sagrada Familia, το έργο τέχνης του Γκαουντί που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να ακολουθούν τον οικολογικό τρόπο σκέψης και κτίρια όπως το Hostal Grau κοντά στην περίφημη Las Ramblas ή το Hotel Casa Camper στην περιοχή Raval έχουν συστήματα ανανεώσιμης ενέργειας, εξοικονόμησης νερού και οικολογικών προϊόντων καθαριότητας.

Ακόμη και στο φαγητό, η Βαρκελώνη είναι «διαφορετική». Αν θέλεις να ξέρεις ποιος είναι ο άνθρωπος που έφερε στο πιάτο σου αυτές τις υπέροχες ντομάτες που υπάρχουν στο πιάτο με τα tapas σου, υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια που σου δίνουν τη δυνατότητα να είσαι κοντά στους παραγωγούς και να ξέρεις από που κρατάει η… σκούφια του φαγητού σου! Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να ψάξεις για τα «slow food» εστιατόρια που αγοράζουν προϊόντα απευθείας από ντόπιους παραγωγούς. Αυτά προέρχονται από φάρμες που βρίσκονται σε μέγιστη ακτίνα 100 χλμ από το κέντρο της Βαρκελώνης και πάντοτε είναι «εποχικά προϊόντα».

 

Διαφήμιση