Αρχική Αφιερώματα Πάσχα: Το 24ωρο φαγοπότι!

Πάσχα: Το 24ωρο φαγοπότι!

0
Φαγητό
Διαφήμιση

Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε στο τέλος της! Κάποιοι από εσάς νηστεύσατε εδώ και μια εβδομάδα ενώ άλλοι και τις 50 ημέρες.

Της Επιστημονικής Ομάδας fagito 4

Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, τόσο το κρέας όσο και τα γαλακτοκομικά απουσιάζαν από τη διατροφή και από το Μ. Σάββατο το βράδυ και για ένα τουλάχιστον 24ωρο, καλείστε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο ώστε να τα επανεντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Πως μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο χωρίς να επιβαρυνθείτε;

Με τον όρο επιβάρυνση δεν εννοούμε απαραίτητα τα κιλά, που συνήθως λαμβάνονται πιο εύκολα ύστερα από μια νηστεία. Μιλάμε για την υγεία, καθώς από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά το «Χριστός Ανέστη» ξεκινά το ανεξέλεγκτο φαγοπότι.

Προσπαθώντας να απολαύσουμε όλες τις λιχουδιές του τραπεζιού, από τα αυγά, μέχρι την μαγειρίτσα, το κατσικάκι και το κοκορέτσι, επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες λιπαρών και κυρίως κορεσμένου λίπους αλλά και αλκοόλ, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται το στομάχι μας, με αποτέλεσμα να παρατείνετε η διαδικασία της πέψης. Αυτός είναι και ο λόγος που το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται δυσβάσταχτο για ορισμένους, ενώ η Κυριακή του Πάσχα συνοδεύεται συνήθως από βαρυστομαχιά η οποία μπορεί να εξελιχθεί δυσάρεστα.

Πως θα μπορούσατε, λοιπόν, να κάνετε εύκολη και με ασφάλεια την επανένταξη;

fagito 2

Την Κυριακή του Πάσχα

Όπου κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εδεσμάτων που θα σας περιμένουν. Προσπαθήστε να έχετε τον έλεγχο όσον αφορά στο τι και το πόσο τρώτε. Για να το πετύχετε…

Ξεκινήστε από την αρχή με ένα καλό πρωινό. Πιείτε ένα ποτήρι ημι-άπαχο γάλα με λίγα δημητριακά ολικής άλεσης ή δύο πασχαλινά κουλουράκια ή μια μικρή φέτα τσουρέκι (περίπου 50γρ.).

Μέχρι να καθίσετε στο τραπέζι προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το τσιμπολόγημα σαν φαγητό με αποτέλεσμα να μην επέρχεται ο κορεσμός και άρα να τρώμε περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με θερμίδες αλλά και πολλά λιπαρά, πριν ακόμη κάτσουμε στο τραπέζι μιας και το τσιμπολόγημα εμπεριέχει πετσούλες, αυγά, τσουρέκι και ποικιλία τυριών. Ενώ και το αλκοόλ ρέει άφθονο.

  • Δοκιμάστε να φτιάξετε μια ποικιλία… φρούτων και τυριών με μειωμένα λιπαρά για ενδιάμεσο και αντί για αλκοόλ καταναλώστε νερό ή κάποιο light αναψυκτικό.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος: Ένας μικρός κανόνας ως προς το πως να γεμίζετε το πιάτο σας χωρίς υπερβολές είναι ο εξής: Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά, το υπόλοιπο χωρίστε το στη μέση, στο ένα μέρος βάλτε κρέας και στο άλλο πατάτα, ρύζι ή ψωμί ή ακόμα και 1-2 μικρά ορεκτικά.
  • Συνήθως μετά το γεύμα, σερβίρεται και επιδόρπιο. Αρκεστείτε στις 1-2 κουταλιές, ώστε να πάρετε τη γεύση και να μην επιβαρυνθείτε με περισσότερες – θερμίδες.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσετε τα στομαχικά προβλήματα είναι να σηκωθείτε από το τραπέζι και να μην αισθάνεστε το στομάχι σας βαρύ. Για να πετύχετε κάτι τέτοιο και να μην ενδώσετε στις ελκυστικές μυρωδιές και εικόνες φροντίστε να τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί την παρέα και το γιορτινό κλίμα.
  • Αντίστοιχα, φροντίστε το βραδινό γεύμα να είναι ελαφρύ. επιστρατεύστε τα λαχανικά, το γιαούρτι, τα φρούτα και τα δημητριακά και αφήστε τα περισσεύματα για άλλη ημέρα!

fagito 3

Την επόμενη ημέρα…

Το Πάσχα δεν διαρκεί παρά μόνο μία μέρα. Αμέσως μετά μπορείτε να ξαναγυρίσετε στους φυσιολογικούς για εσάς ρυθμούς. Ίσως η πιο καλή ιδέα θα ήταν την επομένη του Πάσχα να εφαρμόσετε ημέρα «νηστείας», και να απουσιάζουν κυρίως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κρέας, αυγό). Στην περίπτωση ωστόσο, που υπάρχουν περισσεύματα από το πασχαλινό τραπέζι, καταναλώστε τα πάντα σε συνδυασμό με σαλάτα και δοκιμάστε την ημέρα «νηστείας» κάποια άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε το θέμα μας χωρίς να αναφερθούμε στη φυσική δραστηριότητα. Αυτές οι μέρες περνούν συντροφιά με την οικογένεια και με φίλους. Συνδυάστε το πασχαλινό τραπέζι με μια εξόρμηση στη φύση.

Η Άνοιξη πλέον έχει κάνει την εμφάνισή της και ο ήλιος μας φτιάχνει τη διάθεση. Παίξτε μαζί με τα παιδιά σας, κάντε ένα περίπατο ή μια βόλτα με τα ποδήλατα στη φύση.

Στην περίπτωση αυτή μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας με νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως το τσάι και η σόδα μιας και οι απώλειες νερού μέσου του ιδρώτα θα είναι αυξημένες.

nutrimed

Διαφήμιση