Αρχική Επιλεγμένα Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, το αντίδοτο στην κρίση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, το αντίδοτο στην κρίση

«Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ - Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» Νέο κεφάλαιο στις Ελληνογερμανικές σχέσεις με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη
0
Μητσοτάκης Μέρκελ

«Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης», παρά τα νέα προβλήματα (κορονοϊός, κρίση στα σύνορα) που όμως  «την οδηγούν ουσιαστικά να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές που ούτως ή αλλιώς σχεδίαζε».

Το  μήνυμα αυτό έστειλε στις διεθνείς αγορές από την Γερμανία ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης  μιλώντας το μεσημέρι στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βερολίνο με θέμα «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων». Και προσκάλεσε τους γερμανούς επενδυτές «σε καινούργιους τομείς πιο  δυναμικούς, όπως η πράσινη ενέργεια, φαρμακευτική τεχνολογία, νέα αγροτική οικονομία, διαχείριση των απορριμμάτων, όπου έχουμε ακόμα πολύ σημαντικά βήματα να κάνουμε και όπου η Γερμανία έχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία να μας προσφέρει».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών, αναδιατάσσει εκ των πραμάτων τις εθνικές της προτεραιότητες. Και η υγειονομική κρίση είναι αλήθεια, ότι κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας». Ωστόσο όπως είπε: «Δεν αποτελεί άλλοθι η κρίση για να σταματήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Αν μη τι άλλο, μας επιβάλλει να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, για να μπορέσουμε να την απορροφήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Διότι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν αφήσει κάνεις στην άκρη τις εξαιρετικές συγκυρίες που ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες που αφορούν όλη την παγκόσμια οικονομία, είναι  μία κατάσταση εξαιρετικά θετική. Και υπογράμμισε: «Η Ευρώπη ξέρει να ξεπερνά εμπόδια. Όπως και η χώρα μου. Δείξαμε τις τελευταίες δέκα μέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται από κανέναν»

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις

Μητσοτάκης ΜέρκελΤο οικονομικού φόρουμ έχει ως σκοπό την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Γερμανίας. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός « όταν σχεδιάστηκε στην πρώτη μου επίσκεψη τον Σεπτέμβριο, βλέπαμε μαζί με την καγκελάριο ήδη ότι το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Από μία σχέση η οποία στηριζόταν στη σχέση του πιστωτή και του δανειολήπτη, πήγαμε πια σε μία σχέση ισότιμων εταίρων, η οποία θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο μερών. Και θέλω να σας μιλήσω από καρδιάς λέγοντάς σας ότι η οικονομική, η κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε, μας υποχρεώνει το κύριό μας διακύβευμα, το οποίο είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις, να το δρομολογήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα».

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δυστοκίες και δυσκολίες του παρελθόντος, είπε ο κ Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Και σε αυτήν τη νέα πορεία, προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο. Θέλουμε πολύ περισσότερες από τις 162 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας. Και βέβαια θέλουμε να αυξήσουμε και τα 4,5 εκατομμύρια των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι» Και τους κάλεσε  να έρχονται και  σε άλλες εποχές, να ανακαλύψουν τις υπόλοιπες ομορφιές της πατρίδας μας.

Η πράσινη ανάπτυξη

Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο: Ανοίγει ο δρόμος για την πράσινη ανάπτυξη - Τι προβλέπει

Προτάσσοντας τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση  με σκοπό να διευκολύνει το επενδυτικό κλίμα, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

  • «Το Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000. Οι εξαγωγές σημειώνουν ιστορικό υψηλό, παρά την αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο. Οι επιχειρήσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται πια ήδη λιγότερο, με 24%. Ένας νέος αναπτυξιακός νόμος έχει καταργήσει πολλές από  τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμπόδιζαν επενδύσεις στο παρελθόν. Και η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία είναι ανοιχτή στις επενδύσεις και έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει δυστοκίες και δυσκολίες του παρελθόντος.
  • Έχουμε ψηφίσει μέσα σε 7 μήνες, 52 νομοσχέδια και ένα καινούργιο Σύνταγμα. Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι  η συνεργασία μας να αναπτυχθεί και να κατευθυνθεί προς καινούργιους τομείς, οι οποίοι είναι πολύ πιο  δυναμικοί, όπως η πράσινη ενέργεια, φαρμακευτική τεχνολογία, νέα αγροτική οικονομία, διαχείριση των απορριμμάτων.

Πρωτοποριακές επενδύσεις

Αναφερόμενος σε « κάποιες πρώτες  εξαιρετικά ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες»  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως  παράδειγμα ότι :

  • Η κυβέρνηση  εξετάζει, εδώ και μήνες, μαζί  με την Volkswagen μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα τεχνολογικό έργο αιχμής το οποίο θα καταλήξει τελικά να μετατρέψουμε ένα ελληνικό νησί όχι απλά σε «πράσινο νησί», αλλά σε πρότυπο καινοτομίας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση. Δύο προοπτικές, από το μέλλον, που σύντομα θα αφορούν το παρόν.
  • Γερμανική σφραγίδα υπάρχει και σε ένα άλλο έργο που υπογράφηκε προ ημερών: Στην κατασκευή ενός απ’ τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, στην περιοχή της Κοζάνης, με ισχύ λίγο παραπάνω από 200 MW. «Ελληνικά Πετρέλαια» και «Juwi», επενδύουν συνολικά   130 εκατομμύρια. Δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μας βοηθούν να κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία “πράσινη”  οικονομία, υλοποιώντας τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

ενεργειακά

Αναφέρθηκε επίσης στο νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», το οποίο προβλέπει «επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Δημιουργία παραπάνω από 60.000 μόνιμων θέσεων απασχόλησης και έχουμε τολμήσει να πάρουμε πολύ κρίσιμες και σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις όπως η δέσμευσή μας για μια γρήγορη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης». Αφορά πρωτίστως την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και έναν Δήμο της Πελοποννήσου, τη Μεγαλόπολη. Έχουμε πει ότι  μέχρι το 2028 θέλουμε έχουμε φύγει τελείως από τον λιγνίτη. Μέχρι το 2023 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση μία στη δυτική Μακεδονία.  Και ξέρω πόσο δύσκολη είναι αυτή η μετάβαση και η Γερμανία και αυτή καλείται να την κάνει με το δικό της χρονοδιάγραμμα. Βρισκόμαστε εμείς όμως ως Ελλάδα στην πρώτη  γραμμή αυτής της γρήγορης  μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και γι’ αυτό και διεκδικούμε μεγάλο μερίδιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Πόσο μάλλον όταν ολόκληρες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.

»Και αυτές είναι οι περιφέρειες όπως και πολλές περιφέρειες στην Γερμανία ή στην Πολωνία που πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση, παραγωγικό μοντέλο, να γίνουν πρότυπα, να αξιοποιήσουν άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Την πράσινη ενέργεια, καθώς οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται στο κέντρο των δικτύων διανομής ενέργειας, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, να γίνουν κέντρα για καινούργιες βιομηχανικές επενδύσεις. Να αξιοποιήσουν και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει μια διακυβερνητική επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση και θα προσφέρει πολύ συγκεκριμένα κίνητρα σε αυτές τις περιοχές και φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις ώστε η απολιγνιτοποίηση να μην είναι απλά μία απειλή για τους πολίτες αλλά μια ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο χωρίς λιγνίτη και χωρίς τη ρύπανση βέβαια που η εκμετάλλευση του λιγνίτη συνεπάγεται. Δεν αφορά μόνο το διοξείδιο του άνθρακα αφορά δυστυχώς και την ποιότητα ζωής σε περιοχές οι οποίες για πολλές δεκαετίες είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες.

Μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ – RWE

ΔΕΗ

Κεντρικό μοχλό στην  απολιγνιτοποίηση αποτελεί η ΔΕΗ. Στο Βερολίνο υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE και τα δύο μέρη έχουν συμφωνήσει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και να εξετάσουν επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας για την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα μέχρι το 2028.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Την μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, την παραλάβαμε πριν από 8 μήνες στα πρόθυρα περίπου της χρεοκοπίας. Κάναμε ένα πολύ γρήγορο «turn around». Είναι μια επιχείρηση η οποία  σήμερα ατενίζει το πράσινο μέλλον με αισιοδοξία. Φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση, στην πράσινη ενέργεια και φυσικά στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να δρομολογήσει γρήγορα ένα δίκτυο ανάπτυξης σταθμών φόρτισης, οι οποίοι μεσοπρόθεσμα πρέπει να ξεπεράσουν τις 10.000.Η ΔΕΗ έχει το μέγεθος, τις τεράστιες εκτάσεις, το περιβάλλον -γη, ήλιο, άνεμο- το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό για πολλές κοινές «πράσινες» δράσεις. Η RWE διαθέτει πλούσια παράδοση, σοβαρότατη τεχνογνωσία στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Είναι μια συνεργασία η οποία μπορεί πραγματικά να αποδεχθεί εξαιρετικά επικερδής και σημαντική για τις δύο επιχειρήσεις και για τις δύο χώρες».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης φέτος προσβλέπουμε και στην παρουσία της Καγκελαρίου στην έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού, για να σηματοδοτήσουμε όχι μόνο στο Βερολίνο, αλλά και στην Ελλάδα αυτό το νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here