Αρχική Ανακύκλωση Καλιφόρνια: Οργάνωση μηνύει εταιρείες για περιβαλλοντική ρύπανση από πλαστικά

Καλιφόρνια: Οργάνωση μηνύει εταιρείες για περιβαλλοντική ρύπανση από πλαστικά

0
Πλαστικό, Ρύπανση
Διαφήμιση

Η Coke, η Pepsi, η Nestlé και άλλες μεγάλες εταιρείες υπόκεινται σε δίωξη από περιβαλλοντική ομάδα της Καλιφόρνιας για τη δημιουργία πλαστικής ρύπανσης και την παραπλάνηση των καταναλωτών σχετικά με την ανακυκλωσιμότητα του πλαστικού.

Η αγωγή, που κατατέθηκε στο ανώτερο δικαστήριο του νομού San Mateo την Τετάρτη, υποστηρίζει ότι εταιρείες που πωλούν πλαστικά μπουκάλια και σακούλες καταλήγουν να ρυπαίνουν τον ωκεανό και θα πρέπει να λογοδοτούν για να μην βλάπτουν το περιβάλλον.

Το Earth Island Institute, το οποίο κατέθεσε την αγωγή, αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των οκτώ έως 20 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που εισέρχονται στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο, μπορεί να ανιχνευθεί από μια χούφτα εταιρειών, που στηρίζονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης.

Η οργάνωση επιδιώκει να απαιτήσει από τις εταιρείες αυτές να πληρώσουν για την αποκατάσταση της βλάβης που έχει προκαλέσει η πλαστική ρύπανση στη Γη και τους ωκεανούς.

Απαιτεί επίσης από αυτές τις εταιρείες να εμποδίζουν τη διαφήμιση των προϊόντων ως “ανακυκλώσιμα”, όταν, στην πραγματικότητα, δεν ανακυκλώνονται σε μεγάλο βαθμό.

πλ

«Αυτές οι εταιρείες πρέπει να φέρουν την ευθύνη για το πνιγμό του οικοσυστήματος μας με πλαστικό», δήλωσε ο David Phillips, εκτελεστικός διευθυντής του Earth Island Institute.

«Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά τα πράγματα δεν ανακυκλώνονται, παρόλο που λένε στους ανθρώπους ότι είναι ανακυκλώσιμα και κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν ότι το φροντίζουν».

Η οργάνωση ονομάζει 10 εταιρείες, που βρέθηκαν κορυφαίοι παραγωγοί πλαστικών συλλέγοντας σε καθαρισμούς παραλιών σε διεθνή έλεγχο, που διενεργήθηκε πέρυσι από 72.000 εθελοντές που συνεργάζονται με την ομάδα Break Free From Plastic.

Οι εταιρείες είναι:

  • η Coca-Cola
  • η Pepsi, η Nestlé
  • η Clorox
  • η Crystal Geyser
  • η Mars, η Danone
  • η Mondelēz International
  • η Colgate-Palmolive
  • η Procter & Gamble

«Τα πλαστικά απορρίμματα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί προσεγμένες λύσεις», δήλωσε ο William M Dermody Jr, εκπρόσωπος της American Beverage Association, η οποία εκπροσωπεί την Coca-Cola, την Pepsi και άλλους κατασκευαστές μη αλκοολούχων ποτών.

«Οι εταιρείες ποτών της Αμερικής ήδη αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μειώνοντας τη χρήση νέων πλαστικών, επενδύοντας για να αυξήσουμε τη συλλογή των μπουκαλιών μας ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε νέες φιάλες όπως προβλέπεται και να συνεργαστούν με τους νομοθέτες και τους εμπειρογνώμονες τρίτων για να επιτύχουν ουσιαστικά ψηφίσματα πολιτικής».


Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Nestlé, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να εξετάζουν τους ισχυρισμούς περί αγωγών ή ότι δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν άμεσα.

Σημειώνοντας, ότι με το τρέχον ποσοστό ντάμπινγκ, το πλαστικό θα αντισταθμίσει τα ψάρια στον ωκεανό έως το 2050, η οργάνωση χρέωσε ότι οι εταιρείες έχουν ασχοληθεί με μια «δεκαετή εκστρατεία για να εκτρέψουν τους καταναλωτές την ευθύνη για την πλαστική κρίση ρύπανσης».

Οι καταναλωτές οδηγούνται να πιστεύουν ότι η Γη θα είναι υγιής, αν μόνο ανακυκλωθούν σωστά, όταν, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αγορά για τα περισσότερα πλαστικά που πρέπει να ανακυκλωθούν, λέει η οργάνωση.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν, ότι μόνο το 10% του πλαστικού ανακυκλώνεται, αλλά ο Phillips είπε, ότι μόλις οι αριθμοί αυτοί ενημερωθούν, ώστε να αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη κατάρρευση της αγοράς ανακύκλωσης, πιθανόν να αποδειχθεί ότι μόνο το 5% ανακυκλώνεται.

Είπε ότι οι πελάτες έχουν λάβει παραπληροφόρηση, που υποβαθμίζει τις βλάβες που προκαλεί το πλαστικό σε εκστρατείες μάρκετινγκ, παρόμοιες με τις παραπληροφορήσεις, που προωθούν οι εταιρείες καπνού και υποβαθμίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος.

«Αυτή είναι η πρώτη οργάνωση του είδους της», δήλωσε ο Phillips. «Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν πόσα ξέρουν, για το πόσο λίγα από αυτά τα υλικά ανακυκλώνονται».

aw

Ο Martin Bourque, ο οποίος διαχειρίζεται το Κέντρο Οικολογίας, ο οποίος χειρίζεται την ανακύκλωση για την πόλη του Μπέρκλεϊ, δήλωσε ότι έχει κουραστεί να γνωρίζει ότι κάποιο μέρος του πλαστικού που συλλέγεται στους κάδους ανακύκλωσης της πόλης του τελικά θα πεταχτεί.

«Είναι καιρός οι εταιρείες αυτές που έχουν πει στους ανθρώπους ότι αυτά τα υλικά είναι ανακυκλώσιμα να λογοδοτήσουν για τη ρύπανση του οικοσυστήματός μας», δήλωσε.

Ο Phillips δήλωσε, ότι η οργάνωση δεν σημαίνει να αποθαρρύνει τους πελάτες από την ανακύκλωση, αλλά επιδιώκει οι εταιρείες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για τα απόβλητα που δημιουργούν τα προϊόντα τους.

«Δεν είναι ότι χτυπάμε την ανακύκλωση», είπε. «Είμαστε απόλυτα υπέρ της ανακύκλωσης. Απλά θέλουμε οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη για το τι συμβαίνει πραγματικά σε όλο αυτό το πλαστικό που παράγουν».

Με πληροφορίες από: theguardian.com

Διαφήμιση