Αρχική Ευζωία Γιατί τα νεογνά δεν έχουν δάκρυα ή ιδρώτα;

Γιατί τα νεογνά δεν έχουν δάκρυα ή ιδρώτα;

0
Μωρό, Κλάμα
Διαφήμιση

Με την είσοδο στον κόσμο, ένα νεογέννητο αφήνει μια δυναμική, ξεχωριστή κραυγή – ένα σημάδι της υγείας και της δύναμης. Είναι μια κραυγή που οι νέοι γονείς θα συνηθίσουν γρήγορα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι η κραυγή ενός νεογέννητου είναι λίγο διαφορετική από εκείνη ενός μεγαλύτερου βρέφους: δεν υπάρχουν δάκρυα.

Τα δάκρυα, φυσικά, είναι απαραίτητα για την προστασία και την ύγρανση των ματιών. «Όταν αντιμετωπίζουμε ακραίες συγκινήσεις, όπως θλίψη, θυμό, ή ακόμα και ευτυχία, κλαίμε», λέει ο Δρ. Sage Timberline, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων Davis στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια. Αυτό το προσωρινό άγχος πυροδοτεί μια αντίδραση εγρήγορσης στον οργανισμό, η οποία παράγει δάκρυα για την περαιτέρω προστασία του ματιού.

Αυτά τα συναισθηματικά δάκρυα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν στρες και οι οποίες μπορεί να έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια δύσκολων χρόνων.«Όλο αυτό συμβάλλει σε αυτή την αίσθηση ανακούφισης που ακολουθεί μετά από τα κλάματα», πρόσθεσε ο Δρ.

Μωρό

Τι συμβαίνει με τα δάκρυα

Ενώ ένα μωρό γεννιέται με δακρυϊκούς αγωγούς, δεν είναι ακόμα πλήρως ανεπτυγμένοι. Παράγουν αρκετά δάκρυα για να επικαλύψουν το μάτι και να το κρατήσουν υγρό, αλλά όχι αρκετά για να σχηματίσουν σταγόνες που θα τρέξουν στο πρόσωπό του. Μετά από τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, οι δακρυϊκοί αγωγοί ενός μωρού συνήθως ωριμάζουν αρκετά για να σχηματίσουν δάκρυα που σχετίζονται με ισχυρά συναισθήματα.

Γιατί δεν ιδρώνουν 

Τα μάτια ενός νεογέννητου τείνουν να είναι ξηρά – και το ίδιο ισχύει για το δέρμα του. Ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό γίνεται, ένα νεογέννητο ιδρώνει ελάχιστα τις πρώτες δύο εβδομάδες της ζωής του. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδένες του ιδρώτα δεν είναι ακόμα πλήρως λειτουργικοί.

Οι άνθρωποι έχουν δύο τύπους ιδρωτοποιών αδένων, που ονομάζονται ecrrine και apocrine αδένες, και οι δύο σχηματίζονται στα νεογέννητα, ακόμη και αν δεν παράγουν ιδρώτα:

  • Οι αποκριτικοί αδένες εκκρίνουν ιδρώτα μέσα από τους θύλακες των τριχών, αλλά δεν ενεργοποιούνται μέχρι να εμφανιστούν ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία. Αν και αυτός ο τύπος ιδρώτα είναι άοσμος στην αρχή, μπορεί να γίνει δύσοσμος στην συνέχεια. Είναι γεμάτο με νερό και ηλεκτρολύτες καθώς και στεροειδή, λιπίδια και πρωτεΐνες – τα οποία τα βακτήρια μπορούν να επεξεργαστούν για να παράγουν περίεργες οσμές.
  • Οι εκκριτικοί αδένες αρχίζουν να σχηματίζονται κατά τον τέταρτο μήνα της κύησης, εμφανίζονται πρώτα στις παλάμες του εμβρύου και στα πέλματα των ποδιών του. Μέχρι τον πέμπτο μήνα, οι αδένες καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το σώμα.

Μωρό, Κλάμα

Αφού γεννηθεί το μωρό, οι πιο δραστικοί ιδρωτοποιοί αδένες είναι αυτοί στο μέτωπο. Λίγο αργότερα, το βρέφος αρχίζει να ιδρώνει και στον κορμό και στα άκρα του.

Επειδή τα νεογέννητα δεν μπορούν να ιδρώσουν πλήρως, βασίζονται σε φροντιστές για να τους κρατήσουν δροσερούς. Προσέξτε για σημάδια υπερθέρμανσης, συμπεριλαμβανομένης της εφίδρωσης (αφού τα νεογέννητα παράγουν κάποιο ιδρώτα), ζεστό δέρμα, πιο γρήγορη αναπνοή και μειωμένη κινητικότητα στα άκρα. Εάν το μωρό σας είναι πολύ ζεστό, απλώς αφαιρέστε ένα στρώμα ρούχων ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα για να διατηρήσετε τον περιβάλλοντα αέρα σε διαρκή κυκλοφορία.

Με πληροφορίες από: iatropedia.grlivescience.com

Διαφήμιση