Αρχική Περιβάλλον Ύδρα: Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Ύδρα: Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

0
ΧΑΔΑ Ύδρας
Διαφήμιση

Μετά από πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Ύδρας φαίνεται ότι θα λυθεί. Κι αυτό γιατί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε στη θέση Κρίταμι το χώρο όπου θα γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του υφιστάμενου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), από τον Ιούνιο του 2015 και κάθε χρόνο, επιβάλλεται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόστιμο ύψους 160.000 ευρώ.

Το σχέδιο

ΧΑΔΑ Ύδρας

Σύμφωνα με το κοινό σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Δήμου Ύδρας και του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), προβλέπονται τα εξής:

  • Κατάργηση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση Κρίταμι Ύδρας
  • Πλήρης αποκατάσταση του χώρου
  • Διαλογή απορριμμάτων στην πηγή στην ίδια θέση, με εντατικοποίηση στην ανακύκλωση και τέλος
  • Μεταφορά εκτός Ύδρας μικρής –πλέον- ποσότητας υπολειμμάτων σε σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Αρχαιολογικός χώρος

Η απόφαση για έγκριση του συγκεκριμένου χώρου από το ΚΑΣ για διαλογή στην πηγή θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς όλη η Ύδρα είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο φορτηγό πλοίο το νησί, λόγω της γεωμορφολογίας

Αποκατάσταση μετά από 50 χρόνια

ΧΑΔΑ Ύδρας

“Το ΥΠΕΝ, εδώ και 3 μήνες βρίσκεται συστηματικά σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον Δήμο Ύδρας καθώς και με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο του Νομού Αττικής, με αποτέλεσμα το κοινό μας σχέδιο να λαμβάνει σάρκα και οστά”, επισήμανε ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος είχε μεταβεί στο νησί για αυτοψία στα μέσα Νοεμβρίου. “Πλέον είναι ορατό ότι έως το 2021 θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ΧΑΔΑ και η Ύδρα θα διαχειρίζεται με οριστικό και σύγχρονο τρόπο,εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, τα απορρίμματά της. Ταυτόχρονα, η χώρα μας δεν θα επιβαρύνεται με ένα ακόμη πρόστιμο για παράνομες χωματερές”, τόνισε.

“Επιτέλους, μετά από 50 χρόνια που ταλανίζεται το νησί από τη λειτουργία ανεξέλεγκτης χωματερής, η Ύδρα βλέπει με αισιοδοξία την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων της”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here