Αρχική Περιβάλλον Κομισιόν: Καμπανάκι στην Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κομισιόν: Καμπανάκι στην Ελλάδα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

0
Ατμοσφαιρική ρύπανση, νέφος
3/3/99 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (Eurokinissi)

Προθεσμία δύο μηνών δίνει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/50/ΕΚ για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα και καθαρότερο αέρα για την Ευρώπη.

Οι υποδείξεις

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το εθνικό σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιόπιστες μετρήσεις, να ενημερώνει το κοινό και να δίνει στοιχεία σχετικά με τη σοβαρότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και την αναποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων για την ανάσχεση αυτής της ρύπανσης.

Χωρίς στοιχεία και μέτρα

Ατμοσφαιρική ρύπανση, νέφος
3/3/99 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (Eurokinissi)

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ελλάδα δεν γνωστοποίησε στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο σύνολο της επικράτειάς της σε συγκεκριμένα έτη. Επιπλέον, δεν εξασφάλισε την παροχή στοιχείων σχετικά με τα σημεία όπου εμφανίζονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στις οποίες είναι πιθανόν να εκτίθεται, άμεσα ή έμμεσα, ο πληθυσμός. Αυτό οφείλεται στην εσφαλμένη τοποθεσία και ανεπάρκεια των σημείων δειγματοληψίας σε ορισμένους οικισμούς.

Η Ελλάδα έλαβε επίσης ανεπαρκή μέτρα για την όσο το δυνατόν συντομότερη μείωση της ρύπανσης από NO2 στον οικισμό της Αθήνας, ρύπανση η οποία υπερβαίνει το ανώτατο όριο από το 2010.

Προθεσμία δύο μηνών

Ατμοσφαιρική ρύπανση, νέφος
3/3/99 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ (Eurokinissi)

Τον Ιανουάριο του 2019 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή. Δεδομένου ότι η χώρα μας εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει πλέον αιτιολογημένη γνώμη.

Η Ελλάδα έχει δηλαδή προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την ορθή λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδάλλως, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here