Αρχική Επιλεγμένα Βολές περιβαλλοντικών ΜΚΟ κατά του ΥΠΕΝ

Βολές περιβαλλοντικών ΜΚΟ κατά του ΥΠΕΝ

0
ΥΠΕΝ Χατζηδάκης
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Στον απόηχο της συνάντησης του Κωστή Χατζηδάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κόντρα στο κλίμα ευφορίας και αλληλοϋποστήριξης που επικράτησε στους κυβερνητικούς κύκλους, 12 περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την κατάφωρη αντίθεσή τους σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και τα νομοσχέδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις οικιστικές πυκνώσεις.

Για τους Φορείς Διαχείρισης

φορείς διαχείρισης Natura

Στη κοινή ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς, αποδομούν πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ με τίτλο “Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών”, χαρακτηρίζοντάς το ως “μονομερές” και υπογραμμίζουν τα εξής:

  • Το σύστημα διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών που βασίζεται στους Φορείς Διαχείρισης έχει προσφέρει αξιοσημείωτο έργο στην προστασία των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας και αυτό παρά την έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης και κεντρικού συντονισμού εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.
  • Τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπάρχον σύστημα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της διαχρονικής απαξίωσης των Φορέων Διαχείρισης και της απροθυμίας για ουσιαστική προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών από διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας και εν πολλοίς καθρεφτίζουν ανεπάρκειες της Διοίκησης.
  • Το σημείωμα που διακινήθηκε από το ΥΠΕΝ στις 13 Φεβρουαρίου αδικεί ένα σύστημα και πολλούς ανθρώπους, ανάμεσά τους και τις Διοικήσεις των Φορέων Διαχείρισης, όπως και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στελέχωσαν πολλά από τους Διοικητικά Συμβούλια, που έδωσαν διαχρονικό αγώνα για την αποτελεσματική προστασία και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαχείριση του οικολογικού πλούτου της Ελλάδας, σε εποχές που η Διοίκηση έδειχνε ολιγωρία για έναν τόσο σημαντικό για την Ελληνική φύση θεσμό.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επιφυλάσσονται για ειδικότερα σχόλια επί του νέου συστήματος, όταν τεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και γίνουν γνωστές οι αναλυτικές αλλαγές που φαίνεται να προωθούνται.

Για τις οικιστικές πυκνώσεις

αυθαίρετα

Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι
“το νομικό εφεύρημα των οικιστικών πυκνώσεων” που επιβραβεύει ουσιαστικά την αυθαίρετη δόμηση σε δάση και δασικές εκτάσεις, “έχει καταρρεύσει δικαστικά, καθώς με σαφέστατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει κριθεί αντισυνταγματικό”.

Στο ίδιο πλαίσιο καλούν τον Υπουργό “να μην επαναφέρει την απαράδεκτη αυτή ρύθμιση αλλά να επιταχύνει την κύρωση των δασικών χαρτών και την ολοκλήρωση του δασολογίου, βάζοντας τέλος σε κάθε αυθαίρετη επιβουλή επί της δασικής γης”.

Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο

Όσο για το επερχόμενο νομοσχέδιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση που ανακοίνωσε ο Υπουργός, οι οργανώσεις θεωρούν απαραίτητο να μην υποβαθμιστούν σε κανένα σημείο οι δικλείδες περιβαλλοντικής ασφάλειας για τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:  Μπιλ Γκέιτς: Aυτά είναι τα τρία βήματα για να νικήσουμε τον κορονοϊό

“Ειδικά υπό τη σκιά της κλιματικής κρίσης, η φύση προσφέρει τις πλέον αποτελεσματικές και χαμηλού κόστους υπηρεσίες θωράκισης από σημαντικές καταστροφές (naturebased solutions)” αναφέρουν και επισημαίνουν ότι είναι επιβεβλημένη “όχι μόνο η επιτάχυνση, αλλά και η ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου μέσω μελετών εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ουσιαστικής διαδικασίας αδειοδότησης και βεβαίως της δημόσιας διαβούλευσης. Αυτό πρέπει να ισχύει ειδικά για τα έργα και τις δραστηριότητες που σχεδιάζεται να γίνουν εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, φυσικής ή πολιτισμικής αξίας”.

Στο ύψος των περιστάσεων

2015-2019: "Έργα και Ημέραι" του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τις οργανώσεις η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλει η κλιματική κρίση και η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, και να εκπληρώσει τάχιστα την εκπόνηση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων χαρακτηρισμού και οριοθέτησης και την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 -δέσμευση της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εκκρεμεί από το 2006.

Στη διαδικασία αυτή, γράφουν, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πιο ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση και συμμετοχή στα σχήματα διαχείρισης: “η ανάγκη για επιτάχυνση του έργου δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για καμία έκπτωση στην ανάγκη για ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here