Αρχική Ενέργεια Εύσημα από τον πρωθυπουργό για το έργο του ΥΠΕΝ

Εύσημα από τον πρωθυπουργό για το έργο του ΥΠΕΝ

0
Συνάντηση πρωθυπουργού Μητσοτάκη με ΥΠΕΝ Χατζηδάκη
Διαφήμιση

Προφορικές …εξετάσεις εφ’ όλης της -περιβαλλοντικής- ύλης έδωσε ενώπιον του πρωθυπουργού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της παρουσίασης της αποτίμησης και του σχεδιασμού του κυβερνητικού έργου.

Στην εισήγησή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Κωστής Χατζηδάκης, επισήμανε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “προσπαθεί να μιλήσει με έργο. Αυτό δείχνουν οι 7 μήνες που έχουν περάσει. Αλλά και ο προγραμματισμός για όλο το 2020, που περιλαμβάνει 61 συγκεκριμένες δράσεις. Αν τις διαιρέσουμε χρονικά είναι περίπου μία για κάθε έξι μέρες, γεγονός που υπογραμμίζει και το τεράστιο βάρος της δουλειάς που έχουμε να σηκώσουμε”.

Ο υπουργός

ΥΠΕΝ Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις σχεδιαζόμενες 7 ιδιωτικοποιήσεις, που όπως είπε αποτελούν ουσιαστικά τα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Καθώς επίσης και στις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν δύο μεγάλα νομοσχέδια το μεν για το περιβάλλον και το δε για τη χωροταξία, “τα οποία επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής”, χωρίς όμως να αγνοήσουν και τον παράγοντα ανάπτυξη και επενδύσεις.

“Ουσιαστικά θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτό που όλοι αποκαλούμε βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη. Κι αυτό θέλουμε αν το κάνουμε και στον τομέα της ενέργειας με το ΕΣΕΚ και στον τομέα του περιβάλλοντος και της χωροταξίας με τα νομοσχέδια που προανέφερα, αλλά και με μια σειρά άλλες πράσινες δράσεις, όπως είναι η απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης και η γρήγορη προώθηση του Κτηματολογίου. Ιδιαίτερο βάρος στο σχεδιασμό μας έχει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς παρά τις διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης είμαστε 24οι στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν είναι πια μόνο θέμα ποιότητας ζωής, είναι θέμα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου να δράσουμε το ταχύτερο δυνατό!”, πρόσθεσε ο υπουργός ΠΕΝ.

Και ο πρωθυπουργός

Πρωθυπουργός Μητσοτάκης

Όσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εστίασε στις προσπάθειες του ΥΠΕΝ για τη διάσωση της ΔΕΗ και στον προγραμματισμό για την απολιγνιτοποίηση.

Για τη ΔΕΗ: “Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας, στην πολύ σημαντική πρόοδο η οποία έχει γίνει στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, την οποία παραλάβαμε περίπου στα όρια της χρεοκοπίας” τόνισε . Σήμερα, όμως, έχει δημιουργήσει μία σημαντική δυναμική που της επιτρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στις σημαντικές εξελίξεις στη δρομολογημένη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών” δήλωσε.

Για την απολιγνιτοποίηση: “Θέλω και πάλι να σταθώ στο πόσο μεγάλη σημασία αποδίδω στην κεντρική πολιτική απόφαση την οποία έχουμε πάρει: Να είμαστε πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην απολιγνιτοποίηση, ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο έχουμε εξαγγείλει. Και το πόση σημασία αποδίδω στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου έτσι ώστε οι περιοχές οι οποίες θίγονται περισσότερο, ειδικά η Μακεδονία αλλά και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, να γνωρίζουν ότι έχουν τη στήριξή μας. Ότι θα μοχλεύσουμε όχι απλά ευρωπαϊκούς, δημόσιους αλλά και σημαντικούς ιδιωτικούς πόρους, ώστε οι περιοχές αυτές να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη κι όχι με λιγότερη αισιοδοξία”.

Για την ηλεκτροκίνηση: “Να σταθώ επίσης ιδιαίτερα στη σημασία που αποδίδω στα σχέδια που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας -ειδικά για την αναβάθμιση του κτιριακού μας αποθέματος, προγράμματα που έχουν αγκαλιαστεί από ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας”.

Για τη χωροταξία: “Στα ζητήματα χωροταξίας, όπου γίνεται πάρα πολύ σημαντική δουλειά ώστε να οργανώσουμε το όντως προβληματικό καθεστώς χρήσεων γης το οποίο κληρονομήσαμε. Σημαντική δουλειά γίνεται στον τομέα του περιβάλλοντος, στη δασική νομοθεσία και φυσικά στα απορρίμματα, όπου έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους -υπό την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας- για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έρχεται από το παρελθόν”.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις: “Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλάμε για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας, τα ΕΛΠΕ και φυσικά την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ”.

“Προσβλέπω / Προβλέπω να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας, σε συνέχεια της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει το πρώτο επτάμηνο” κατέληξε.

Οι δράσεις του ΥΠΕΝ

tap

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, το ΥΠΕΝ σημειώνονται οι κυριότερες δράσεις για το 2020:

  • Συνεχίζοντας τη συμβολή στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, θα ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP.
  • Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2020 του ΑΔΜΗΕ.
  • Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών.
  • Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Έως τις 21 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και μέχρι τις 6 Μαρτίου η αντίστοιχη διαδικασία για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
  • Θα προχωρήσουν διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας με εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου (Target Model).
  • Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  • Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Οι προτάσεις βασίζονται στην κατάργηση της υποχρέωσης λήψης άδειας παραγωγής, η οποία θα επιφέρει μείωση των σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας από 29 σε 13.
  • Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σύνδεση κατηγοριών χρήσεων γης με τους κωδικούς οικονομικής δραστηριότητας και την κωδικοποίηση της χωροταξικής νομοθεσίας.
  • Εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Θα θεσμοθετηθούν η Ψηφιακή Τράπεζα Γης και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ενώ θα κωδικοποιηθεί η σχετική νομοθεσία
  • Ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για την προώθηση μιας σειράς αστικών αναπλάσεων.
  • Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, με νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του έργου και μερική κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας.
  • Προχωρά το σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, με κατάρτιση του σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ενώ αποσύρονται οι λιγνιτικές μονάδες Αμύνταιο Ι-ΙΙ. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει σημαντικά κεφάλαια από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για να διασφαλίσει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών που σήμερα βασίζονται οικονομικά στον λιγνίτη.
  • Υιοθέτηση αρχών της κυκλικής οικονομίας στην αγορά και τη δημόσια διοίκηση. Κύριο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ενσωμάτωση Οδηγιών για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης καθώς και άλλων Οδηγιών για απόβλητα. Επίσης θα καταρτιστεί Εθνικά Σχέδιο για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις.
  • Προσπάθεια για την γρήγορη συμβασιοποίηση και απορρόφηση των 245 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο ΕΣΠΑ σε σχέση με την πυροπροστασία και τις αναδασώσεις, για τις οποίες επί 4 χρόνια ήταν μηδενική.
  • Προώθηση ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα -που αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης- μέσω εκσυγχρονισμού του πλαισίου σχετικά με τον καθορισμό όρων και προϋποθέσεων για ίδρυση λειτουργία Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης (Ν.4643/2019). Το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα συνταχθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση. Θα θεσπιστεί επίσης πλαίσιο για τη ρύθμιση της αγοράς και θα καθοριστούν φορολογικά κίνητρα για τη διείσδυση της τεχνολογίας στη χώρα μας.

Η κριτική

αστικές αναπλάσεις

Στον απόηχο της συνάντησης ωστόσο, σχολιάστηκε το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναφορά στα προγράμματα “εξοικονομώ“. Όπως αναφέρει το Ecopress, επίσημες πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι πρόκειται για παράλειψη τυπικού και επικοινωνιακού χαρακτήρα και ότι ισχύουν κανονικά οι ανακοινώσεις που έχει κάνει ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ειδικά στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ στο ΕΒΕΑ.

Διαφήμιση