Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική – 9,5 εκατ. άνθρωποι χωρίς φαγητό

Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική – 9,5 εκατ. άνθρωποι χωρίς φαγητό

0
Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική
Διαφήμιση

Ο υποσιτισμός στις νότιες χώρες της Αφρικής αγγίζει το 43% του πληθυσμού, ενώ προβλέπεται πως ο αριθμός θα φτάσει τα 45 εκατομμύρια μέσα στους επόμενους μήνες.

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και πείνα σε Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Μαλάουι και Ζιμπάμπουε, με τις χώρες αυτές να αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 35 ετών, ενώ σοδειές μειώνονται ή χάνονται τελείως και οι παραγωγές δεν φτάνουν πια για να ταΐσουν τις οικογένειες.

Η δράση της ΑctionAid

Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική

Η κλιματική αλλαγή κρίνεται υπεύθυνη και γι’ αυτή την κρίση, με τους ανθρώπους που ζουν στο νότο να υποφέρουν και άλλους που ζουν στον βορρά συχνά να μην γνωρίζουν τίποτα σχετικά.

ActionAid, έχοντας δράση και στις τέσσερις χώρες και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, έχει ξεκινήσει διανομή τροφίμων και άλλων ειδών, όπως ταμπλέτες καθαρισμού νερού, προϊόντα πρώτης ανάγκης και πακέτα υγιεινής.

Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική

Προτεραιότητα της οργάνωσης είναι και η δημιουργία ασφαλών χώρων για γυναίκες και κορίτσια, συνθήκη απαραίτητη σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, καθώς είναι εκείνες που έρχονται πρώτες αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης αλλά και εκμετάλλευσης.

Όπως συχνά αναφέρεται από οργανώσεις που δουλεύουν στο πεδίο, σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ υπάρχουν και αναφορές για εκπόρνευση γυναικών και κοριτσιών με αντάλλαγμα τρόφιμα. Στην περιοχή υπάρχουν ήδη αναφορές για επιθέσεις και βιασμούς από στρατιώτες και εμπόρους κατά γυναικών που πέρασαν τα σύνορα για να βρουν τροφή.

Oι τραγικές ιστορίες

Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική

H Wimbisai, αγρότισσα και μητέρα τριών παιδιών από τη Ζιμπάμπουε, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της ξηρασίας, καθώς όπως αναφέρει: «Παλιά πουλούσα τον αραβόσιτο που παρήγαγα και χρησιμοποιούσα τα χρήματα για να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο. Τώρα, παράγω μετά βίας αρκετό για να συντηρήσω την οικογένειά μου».

Η σαραντάχρονη Luisa Mungono, μητέρα εννέα παιδιών και κάτοικος Μοζαμβίκης είδε τη σοδειά της να καταστρέφεται από τον κυκλώνα Ιντάι τον περασμένο Μάρτιο. «Το νερό μπήκε στο χωράφι μας και έπνιξε τα πάντα. Ό,τι έμεινε το έφαγαν τα σκουλήκια. Πλέον, εξαρτόμαστε από τη διανομή φαγητού που κάνουν οι οργανώσεις».

Ο λιμός θερίζει τη νότια Αφρική

Ο κυκλώνας έπληξε την ίδια περιοχή που τώρα υποφέρει από την ξηρασία λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την αποκομιδή. Μόνο στη Μοζαμβίκη καταστράφηκαν περισσότερα από 715.000 εκτάρια, αφήνοντας περισσότερους από 1.85 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς φαγητό.

Η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς εκατομμύρια άνθρωποι και στις τέσσερις χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Με πληροφορίες από: news247.gr

Διαφήμιση