Αρχική Υγεία - Διατροφή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αυξήσεις των κρουσμάτων

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για αυξήσεις των κρουσμάτων

0
karkinos 2
Διαφήμιση

Αύξηση κατά 81% των κρουσμάτων καρκίνου αναμένεται έως το 2040, όπως εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ιδιαίτερα στις χώρες με μικρό ή μεσαίο εισόδημα εξαιτίας των ανεπαρκών πόρων που επενδύονται στην πρόληψη.

Στην έκθεσή του ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, θα παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξης του 60% παγκοσμίως στα κρούσματα καρκίνου τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Αυξανόμενη τάση κρουσμάτων

Το 2018 ο ΠΟΥ κατέγραψε σε όλο τον κόσμο 18,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει ως το 2040 τα 29 με 37 εκατομμύρια.

Στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, στις οποίες αυτή την περίοδο καταγράφεται και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, κατά 81%, με βάση τις εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η κατάσταση αυτή εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι αυτές οι χώρες αφιερώνουν περιορισμένους πόρους στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας των μητέρων και των παιδιών, ενώ οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι εξοπλισμένες επαρκώς για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των καρκίνων.

Οι παρεμβάσεις

Ο ΠΟΥ παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν να προληφθούν νέα κρούσματα καρκίνου, όπως:

  • η καταπολέμηση του καπνίσματος (υπεύθυνο για το 25% των θανάτων από καρκίνο),
  • ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β’ για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος και
  • ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού και του τραχήλου της μήτρας.

Η έκθεση του οργανισμού καταδεικνύει επίσης ότι η έρευνα βοήθησε στη μείωση των αριθμών των θανάτων από καρκίνο, κάτι που όμως παρατηρείται κυρίως στις πλούσιες χώρες.

karkinos

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού

Μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου απευθύνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως o μεγάλος εχθρός του καρκίνου είναι η πρόληψη και τονίζει πως είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει φτωχές επιδόσεις.

Τονίζει, παράλληλα, ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποδεικνύει ότι η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί σε θέματα υγείας.

Ολόκληρη η δήλωση του Πρωθυπουργού

mitsotakis«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η σκέψη μας πηγαίνει σε όλους τους συμπολίτες μας και στις οικογένειές τους που έδωσαν και δίνουν αυτή τη μάχη. Μάχη που είναι πάντα δύσκολη, αλλά πολλές φορές και νικηφόρα. Το έχω βιώσει λόγω του αγώνα της μητέρας μου.

Ο καρκίνος έχει έναν μεγάλο εχθρό: Την πρόληψη. Τομέας τον οποίο η χώρα μας έχει, δυστυχώς, φτωχές επιδόσεις. Παρόλο που η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση σώζει ζωές. Η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά έχουμε βάλει την πρόληψη σε πρώτη προτεραιότητα.

Η επιτυχημένη εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου αποδεικνύει ότι η κοινωνία μπορεί να κινητοποιηθεί σε θέματα υγείας και ότι αναγνωρίζει πια τους κινδύνους του ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος για τη Δημόσια υγεία.

Σήμερα, κάνουμε ένα νέο βήμα στην ίδια κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Πολύ σύντομα θα είναι νόμος του κράτους φέροντας το όνομα ενός κορυφαίου γιατρού και οραματιστή πολιτικού: του Σπύρου Δοξιάδη.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες δράσεις υγείας προσανατολισμένες στην ολόπλευρη πρόληψη. Δράσεις που θα υλοποιούνται από τις δημόσιες δομές υγείας και θα είναι προσιτές δωρεάν σε κάθε πολίτη.

Ο οικογενειακός γιατρός, ο γιατρός πρώτης επαφής, θα καθοδηγούν κάθε πολίτη συστήνοντας τις κατάλληλες προληπτικές εξετάσεις. Δίνοντας προτεραιότητα στην πρόληψη των πιο διαδεδομένων και επικίνδυνων μορφών καρκίνου. Τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η προληπτική εξέταση θα επεκταθεί και τελικά θα γίνει καθολική. Για να φτάσουμε στον πολυπόθητο στόχο να μην χάνεται κανείς συνάνθρωπός μας από καρκίνους που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Ο καρκίνος θα πάψει, επίσης, να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά εντός των νοσοκομείων. Θα ιδρυθούν κέντρα αποκατάστασης της ασθένειας, εκτός νοσοκομειακών μονάδων και θα δημιουργηθούν ομάδες κατ οίκον αποκατάστασης με νοσηλευτές ανακουφιστικής και παρηγορητικής φροντίδας, εργοθεραπευτές και φυσιοθεραπευτές με εξειδίκευση στους πάσχοντες από καρκίνο.

Η περίθαλψη, η ιατρική φροντίδα, η ίαση τελικά του καρκίνου είναι υποχρέωση του κράτους. Η εγρήγορση όμως, η πρόληψη και πάνω απ’ όλα η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια είναι χρέος όλων μας. Και έναντι των συμπολιτών μας αλλά και έναντι του εαυτού μας.

Πριν από την πρόληψη έρχεται η πρόνοια, με συστηματική άθληση και σωστή διατροφή, με λίγο αλκοόλ και καθόλου κάπνισμα. Προνοούμε για τη δική μας ευεξία και δίνουμε το καλό παράδειγμα σε όλους. Γιατί η καλή υγεία είναι ατομικό κέρδος και συλλογικό όφελος».

Πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα

Ο καρκίνος αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου, με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες κάτω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Έχει παρατηρηθεί ότι η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

  • Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα,
  • το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι
  • το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας.

Έρευνα ΕΑΕ: Οι Έλληνες δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις

Α και πάνω από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, (54%), εννέα στους δέκα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό οι πολίτες θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση, με ποσοστό μόνο 30%. Το αίσθημα φοβίας για την ασθένεια παραμένει, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και παρουσίασε σήμερα, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Η έρευνα βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC), σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.

Το κοινό της ελληνικής και της διεθνούς έρευνας, είναι πως οι πολίτες ζητούν από τις αρχές:

  • καλύτερες υπηρεσίες υγείας και εύκολη πρόσβαση σε αυτές,
  • βοήθεια για την έρευνα και μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο.

«Ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα μη μεταδιδόμενη ασθένεια και έχει ταχύτατα αυξανόμενο κόστος», ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας ότι «οι θεραπείες πρέπει να είναι για όλους και αν οι κυβερνήσεις δεν αντιδράσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν».

karkinos 1

Οι καρκινοπαθείς βιώνουν ανισότητες και ανεπάρκειες

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) «στη χώρα μας οι ασθενείς με καρκίνο συνεχίζουν να βιώνουν ανισότητες και ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας.

Η απουσία εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και τα επακόλουθα προβλήματα στην ογκολογική περίθαλψη παραμένουν σοβαρά για μεγάλη μερίδα των ασθενών, που βιώνουν πρωτόγνωρες συνθήκες στην προσπάθειά τους να ιαθούν:

  • Συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων – ακυρώσεις θεραπειών.
  • Υποστελέχωση των ογκολογικών νοσοκομείων και κλινικών – ελλείψεις σε υποδομές και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Καθυστερήσεις στη διάγνωση που πολλές φορές φθάνουν τους 3 μήνες.
  • Μεγάλες καθυστερήσεις και αναμονές στις ακτινοθεραπείες.
  • Φραγές στην εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών.
  • Ταλαιπωρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
  • Έλλειψη δομών ανακουφιστικής φροντίδας.
  • Πλήρης απουσία ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών εντός του συστήματος υγείας.
  • Μεγάλες δυσκολίες στην επανένταξη στην εργασία και το κοινωνικό σύνολο.
  • Δεν αναγνωρίζεται ο κοινωνικός και οικονομικός ρόλος των άτυπων φροντιστών ασθενών με καρκίνο, συνήθως γυναικών μέσης ηλικίας.
  • Η ανυπαρξία κάθε πρόβλεψης για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης, φροντίδας, παρακολούθησης του συνεχώς αυξανομένου αριθμού επιβιωσάντων από τον καρκίνο».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή, Έθνος, Ναυτεμπορική,

Διαφήμιση