Αρχική Περιβάλλον Έρευνα: Πώς οι ομάδες της Premier League προστατεύουν το περιβάλλον

Έρευνα: Πώς οι ομάδες της Premier League προστατεύουν το περιβάλλον

0
footballs 3597191 1280
Διαφήμιση

Η βιωσιμότητα μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου όταν σκέφτεται κανείς το ποδόσφαιρο. Όμως πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτό, όπως τα υλικά κατασκευής των γηπέδων ή ακόμα και η μεγάλη κοσμοσυρροή στους αγώνες, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά. Σε κάθε παιχνίδι ποδοσφαίρου, υπάρχει μαζική κατανάλωση διαφόρων προϊόντων στο χώρο και τα σκουπίδια που δημιουργούνται, έχουν σαν αποτέλεσμα ένα κακό αποτύπωμα άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η ενημέρωση γύρω από τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα έχει ωθήσει τις ποδοσφαιρικές ομάδες να σκέφτονται «πράσινα» και να προχωρούν σε αλλαγές που κάνουν τα γήπεδα τους φιλικά προς το περιβάλλον και δεν το επιβαρύνουν.

Η Έρευνα

Στη χώρα που έχει ένα από τα σπουδαιότερα πρωταθλήματα του κόσμου, την Αγγλία, γίνονται εδώ και χρόνια μελέτες βιωσιμότητας. Μία από αυτές, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, παρουσιάζει τις ομάδες της Premier League,  οι οποίες έχουν το πιο θετικό πρόσημο όσον αφορά στη βιωσιμότητα.

Α) Στις πρώτες θέσεις της έρευνας βρίσκονται οι Arsenal, Manchester City, Manchester United και Tottenham Hotspur.

Αυτές οι ομάδες κατατάσσονται στην 1η κατηγορία της μελέτης, που σημαίνει ότι έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τα παρακάτω οκτώ  θέματα:

  • Καθαρή ενέργεια, ώστε να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον
  • Ενεργειακή αυτάρκεια
  • Οικολογική μετακίνηση από και προς στα γήπεδα
  • Μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών ή κατάργηση τους
  • Διαχείριση αποβλήτων
  • Αυτάρκεια νερού
  • Χορτοφαγικές ή χαμηλές σε αποτύπωμα άνθρακα επιλογές φαγητού
  • Ενημέρωση και δέσμευση για τη βιωσιμότητα
Β) Στην επόμενη κατηγορία βρίσκονται οι ομάδες Brighton & Hove Albion, Newcastle και West Ham.

Η διαφορά τους έγκειται μόνο στο γεγονός πως ακόμα δεν έχουν αναλάβει δράσεις επίσημης ενημέρωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης του κοινού τους για τη βιωσιμότητα, όπως για παράδειγμα να κάνουν σχετικές αναφορές στην ιστοσελίδα τους.

Γ) Στην 3η θέση της μελέτης βιωσιμότητας βρίσκονται οι Aston Villa, Everton, Sheffield United και Watford.

Αυτές συγκεντρώνουν ελαφρώς χαμηλότερο σκορ από τις παραπάνω, με κύρια σημεία την έλλειψη ενημέρωσης και τις περιβαλλοντικά μη φιλικές επιλογές φαγητού που προσφέρουν στο γήπεδο.

Δ) Επόμενες στη σειρά είναι οι ομάδες Burnley, Chelsea, Leicester City, Liverpool και Wolverhampton Wanderer.

Μπορεί τρεις από τις ομάδες αυτής της κατηγορίας, να βρίσκονται στο τοπ 5 του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος, όμως είναι πολύ πιο κάτω στους πίνακες σχετικά με τη βιωσιμότητα. Η κύρια «αμέλεια» τους έγκειται στην έλλειψη πρόβλεψης για καθαρή ενέργεια, ώστε να μη δέχεται το περιβάλλον τις βλαβερές συνέπειες.

Μία από τις κορυφαίες ομάδες της Premier League, η Liverpool, βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία καθώς παρότι είναι 1η με διαφορά στη βαθμολογία, δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά και στα θέματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Μετρώντας 26 αγώνες στο αγγλικό πρωτάθλημα η   έχοντας μόνο μία ισοπαλία απέναντι στη Manchester United. Με τη βαθμολογική διαφορά 22 πόντων που έχει μάλιστα από τη 2η Manchester City, φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να τη μετακινήσει από την πρωτιά.

Με την πλήρη ενημέρωση που έχει πλέον ο κόσμος πάνω σε ζητήματα περιβαλλοντικής συνείδησης και βιωσιμότητας, οι μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι πρέπει να έχουν έξτρα θετικό πρόσημο όχι μόνο στις επιδόσεις τους αλλά και σε ζητήματα ευαισθητοποίησης απέναντι στο περιβάλλον. Είναι λοιπόν απαραίτητο όλες οι ομάδες να βελτιώσουν την απόδοση τους και σε αυτό τον τομέα.

Διαφήμιση