Αρχική Επιλεγμένα Aνταρκτική: Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20 βαθμών – Λιώνουν οι πάγοι

Aνταρκτική: Θερμοκρασία ρεκόρ άνω των 20 βαθμών – Λιώνουν οι πάγοι

0
Aνταρκτική
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά στην ιστορία η θερμοκρασία στην Ανταρκτική ξεπέρασε τους 20 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τους φόβους για την κλιματική αστάθεια, στην περιοχή που αποτελεί την παγκόσμια «αποθήκη» νερού στον πλανήτη, υπό μορφή πάγου.

Στις 9 Φεβρουαρίου, επιστήμονες από την Βραζιλία καταμέτρησαν θερμοκρασία 20,75°C στη νήσο Σέιμουρ, τιμή σχεδόν κατά ένα βαθμό υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ των 19,8 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1982.

Αύξηση 3 βαθμών στην Ανταρκτική

Aνταρκτική

Αυτά τα ρεκόρ μένει και τυπικά να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τη στιγμή που η θερμοκρασία  έχει σκαρφαλώσει σχεδόν 3 βαθμούς Κελσίου, κατά μέσο όρο, από την προβιομηχανική εποχή.

Κάθε τρεις ημέρες, οι επιστήμονες συλλέγουν τα δεδομένα από τους απομακρυσμένους σταθμούς και αντικρίζοντας τα τελευταία νούμερα έκαναν λόγο για «φοβερή και αφύσικη» κατάσταση. Όπως σχολίασε ο ερευνητής Κάρλος Σάεφερ, που εργάζεται στο Terrantar, ένα πρότζεκτ της κυβέρνησης της Βραζιλίας για τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους μόνιμους πάγους και τα μικρο-οικοσυστήματα σε 23 διαφορετικά τμήματα της Ανταρκτικής: «Παρατηρούμε μία τάση αύξησης της θερμοκρασίας σε πολλές από τις περιοχές, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει κάτι παρόμοιο».

Διαβάστε επίσης:  LIVE: Οι τελευταίες εξελίξεις για τον κορωνοϊό

Η αποθήκη της Γης

Aνταρκτική

Η Ανταρκτική αποτελεί την αποθήκη του 70% του πόσιμου νερού παγκοσμίως, υπό μορφή χιονιού και πάγου. Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη: σε ένα υποθετικό σενάριο που οι πάγοι θα έλιωναν εξ ολοκλήρου σε αυτή την περιοχή, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε από 50 έως 60 μέτρα σε ολόκληρη τη Γη. Αν και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί (τουλάχιστον όχι τόσο γρήγορα), η άνοδος των υδάτων φαντάζει αναπόφευκτη. Μέχρι το τέλος του αιώνα, επιστήμονες του ΟΗΕ προβλέπουν ότι οι ωκεανοί θα έχουν ανέβει από 30 έως και 110 εκατοστά ψηλότερα, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα που θα λάβει η ανθρωπότητα για να μειώσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Την ώρα που η θερμοκρασία στην ανατολική και την κεντρική Ανταρκτική παραμένει σχετικά σταθερή, οι ανησυχίες εντείνονται για την δυτική Ανταρκτική, καθώς οι ολοένα και πιο θερμοί ωκεανοί πλήττουν τους τεράστιους παγετώνες στο Thwaites και στο Pine Island. Μέχρι τώρα, οι αλλαγές έχουν προκαλέσει σχετικά μικρή άνοδο της στάθμης τους αλλά αυτό θα μπορούσε επιταχυνθεί απότομα, αν σημειωθεί μια σταθερά μεγάλη αύξηση στη θερμοκρασία.

Aνταρκτική

Σε πρόσφατη αποστολή της Greenpeace, διαπιστώθηκε πως οι παγετώνες στον κόλπο Discovery έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 100 μέτρα και μεγάλες εκτάσεις γης αποκαλύπτονται στη νήσο King George που το χιόνι έλιωσε ταχύτατα, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους μαύρους βράχους.

Φυσικά, ως έναν βαθμό, οι πάγοι λιώνουν κάθε καλοκαίρι αλλά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο, με υψηλότερες θερμοκρασίες ακόμα και τον χειμώνα. Αποικίες πιγκουίνων στην περιοχή έχουν μειωθεί πληθυσμιακά από 50% έως 75%, καθώς η επιβίωσή τους εξαρτάται από τους πάγους πάνω στην θάλασσα. Ο Σάεφερ καταλήγει: «Η παρακολούθηση των δεδομένων σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι ενδεικτική και για το μέλλον άλλων τμημάτων της Ανταρκτικής, στο κοντινό μέλλον».

Με πληροφορίες από: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here