Αρχική Περιβάλλον Κερδισμένες οι αναπτυγμένες χώρες στη «μάχη» με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας

Κερδισμένες οι αναπτυγμένες χώρες στη «μάχη» με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας

1
μόλυνση της ατμόσφαιρας

Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν το έναυσμα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Ειδικότερα, ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στον υπόλοιπο κόσμο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 400 εκατ. τόνους το 2019.

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία κινείται στον αστερισμό των eco καυσίμων, ώστε να μειωθεί η μόλυνση της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα.

Την ίδια ώρα, οι μελέτες της IEA-International Energy Agency δείχνουν ότι 2019, παρά  τις προβλέψεις ότι θα αυξάνονταν οι εκπομπές CO2, αυτές έμειναν σταθερές. Ύστερα από δύο χρόνια αύξησης, πέρσι παρέμειναν στους 33 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αν και η παγκόσμια οικονομία είχε ρυθμό αύξησης 2,9%.

μόλυνση της ατμόσφαιρας, εργοστάσιο

Η σταθερότητα επετεύχθη λόγω της μεγαλύτερης χρήσης ηλεκτρικών πηγών ενέργειας στις ανεπτυγμένες  χώρες, της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αλλαγής από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, καθώς και στην πιο εκτεταμένη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το εύκρατο κλίμα που είχαν πολλές χώρες.

ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, κατά 140 εκατομμύρια τόνους  ή 2,9%. Οι εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ είναι κατά έναν γιγατόνο χαμηλότερες  σε  σύγκριση με το 2000 που ήταν χρονιά ρεκόρ.

μόλυνση της ατμόσφαιρας, εργοστάσιο

ΕΕ

Στην ΕΕ, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 160 εκατομμύρια τόνους, ποσοστό 5% το 2019 λόγω της μείωσης εκπομπών στον κλάδο της ενέργειας. Για πρώτη φορά, το φυσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση αιολικής ενέργειας αυξήθηκε φθάνοντας εκείνη της χρήσης άνθρακα.

Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 45 εκατομμύρια τόνους ήτοι 4%, λόγω της πρόσφατης επανεκκίνησης των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Υπόλοιπος κόσμος

Στον υπόλοιπο κόσμο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 400 εκατομμύρια τόνους το 2019, εξαιτίας της αυξανόμενης χρήσης άνθρακα για την  παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από χώρες της Ασίας.

μόλυνση της ατμόσφαιρας, εργοστάσιο

Από την άλλη, στις προηγμένες χώρες οι εκπομπές αερίων από τον κλάδο της ενέργειας μειώθηκαν στο επίπεδο που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια  ήταν κατά 1/3 λιγότερες από τις σημερινές.

Η χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας στις αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε κατά 15%, λόγω της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών του φυσικού αερίου και της μείωσης της ζήτησης.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης:  Οι Ιταλικές Άλπεις έγιναν ροζ προκαλώντας ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here