Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Στο επίκεντρο διεθνών συναντήσεων τα ενεργειακά

ΥΠΕΝ: Στο επίκεντρο διεθνών συναντήσεων τα ενεργειακά

Της Αλεξάνδρας Χαΐνη
0
λιγνιτη

Η κινητικότητα του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι ομολογουμένως αξιοθαύμαστη. Τολμώ μάλιστα να πω ότι μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη διετία 2009-2011  που τα ηνία του είχε αναλάβει η Τίνα Μπιρμπίλη. Τότε ήταν σίγουρα θέμα ανθρώπου, τώρα τίθεται σαν η απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.

Άσχετα από το αποτέλεσμα, η πρόθεση, ειδικά όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι σαφής – οι στόχοι για την απολιγνιτοποίηση είναι εδώ (το ίδιο βέβαια και οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης) και το πρόγραμμα ώστε να επιτευχθούν έως το 2028, έχει ήδη μπει στη σειρά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Σε αυτό το πνεύμα, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς μετέβη στο Άμπου Ντάμπι για να συμμετάσχει στις εργασίες της 10ης Συνάντησης της Ολομέλειας του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (International Renewable Energy Agency-IRENA). Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) Σπύρος Οικονόμου και η εμπειρογνώμων του Υπουργείου Εξωτερικών Αγγελική Μπούρα.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα

καθαρή ενέργεια

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) -που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το Green Deal της Ευρωπαϊκής Ένωσης- η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% έως το 2030 (από 18% περίπου σήμερα). Παράλληλα, η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα εκμηδενιστεί έως το 2028, με τις περισσότερες λιγνιτικές μονάδες να κλείνουν έως το 2023.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα –ως χώρα μέλος της IRENA- προσβλέπει στη στήριξη του Οργανισμού για την υλοποίηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που προβλέπει την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ κατά περίπου 9 GW την επόμενη δεκαετία, σε συνδυασμό με μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. «Η νέα μεσοπρόθεσμη στρατηγική της IRENA μπορεί να διευκολύνει ουσιαστικά την ομαλή ενεργειακή μετάβαση των χωρών-μελών της και την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα ενεργειακά έργα”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα ενεργειακά έργα

ενέργεια

Ο υφυπουργός Ενέργειας είχε τις εξής διαδοχικές συναντήσεις:

  • Με το Γενικό Διευθυντή της IRENA Francesco La Camara, με τον οποίο συζήτησε την εμπλοκή του ΚΑΠΕ σε projects του Οργανισμού.
  • Με την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, με την οποία συζήτησε τους όρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Green Deal καθώς και την πορεία των ελληνικών ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), συμπεριλαμβανομένου του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
  • Με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για ενεργειακά θέματα, Frank Fannon με τον οποίο συζήτησε τον East Med, την πρόοδο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και την ενεργειακή συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Με τον υφυπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας Manlio di Stefano (με θέματα ενεργειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου στην ατζέντα).
  • Με τον υφυπουργό Ενέργειας της Ρουμανίας Nicolae Havrilet με τον οποίο συζήτησε το FSRU Αλεξανδρούπολης και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα
  • Με τον υφυπουργό ηλεκτρισμού και ΑΠΕ της Αιγύπτου Οsama Ali Asran, με τον οποίο μίλησε για σχέδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων και τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας σε projects Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here