Αρχική Καταστροφές Η Τουρκία προετοιμάζεται για έναν σεισμό της τάξης των 7,5 Ρίχτερ

Η Τουρκία προετοιμάζεται για έναν σεισμό της τάξης των 7,5 Ρίχτερ

0
seismos Tourkia 2
Διαφήμιση

Λίγες μέρες μετά το φονικό σεισμό τον 6,8 Ρίχτερ, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού προχώρησε σε μια άκρως ανησυχητική δήλωση: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Άρα και εμείς εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το σενάριο».

Ο κ. Σοϊλού, μιλώντας στο CNN Turk λίγες ημέρες μετά την φονική σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην ανατολική Τουρκία, σημείωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για μεγάλου μεγέθους σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μέσα στα επόμενα 25 χρόνια και μάλιστα αναφέρθηκε στα σενάρια που εξετάζονται, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Τοπ Καπί και το πώς θα προστατευτούν τα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί.

«Αν γίνει σεισμός εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι που θα τα μεταφέρουμε και πώς θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

topkapi

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι σεισμολόγοι συζητούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με πολλά ετοιμόρροπα κτίρια και 18 εκατ. κατοίκους, αλλά κανείς έως τώρα δεν είχε μιλήσει συγκεκριμένα για το πότε μπορεί να γίνει και ποιο θα είναι το μέγεθός του.

Παράλληλα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συντέλεσης ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη.

LekkasΟ κ. Λέκκας που έσπευσε στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τόνισε πως «περιμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία το επόμενο διάστημα», ενώ σημείωσε πως και οι σεισμολόγοι έχουν την άποψη «πως αυτή η διαδικασία είναι πιθανότατο να μεταφερθεί και στο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας και ιδίως στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό ενδέχεται να επιταχύνει τον μεγάλο σεισμό που περιμένουν τόσο στην Τουρκία όσο και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα», εξήγησε.

Τέλος ο κ. Λέκκας ανέφερε στο ΣΚΑΙ, πως «το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 20 κομμάτια. Το ένα δεν έσπασε και έχει συσσωρεύσει μεγάλη ενέργεια μετά τον τελευταίο σεισμό».

Μάλιστα ο καθηγητής Σεισμολογιας του Ερευνητικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Γιλντίζ, Σουκρού Ερσόϊ μιλώντας σε τουρκικό κανάλι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μια τέτοια εξέλιξη να δημιουργήσει τσουνάμι.

Με πληροφορίες από: ΣΚΑΙ

Διαφήμιση