Αρχική Πολιτισμός Όταν η Πάρνηθα ήταν το επίκεντρο της Χιονοδρομίας στη Χώρα

Όταν η Πάρνηθα ήταν το επίκεντρο της Χιονοδρομίας στη Χώρα

0
Πάρνηθα
Διαφήμιση

Οι απαρχές των αγώνων χιονοδρομίας ξεκίνησαν στη χώρα μας στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης (1877-1962), ο ιδρυτής του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Αθήνας, έφερε από το εξωτερικό ένα ζευγάρι σκι, το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.

Όπως γράφει το Hellenic Weather, ο πρωτόγονος (για τα σημερινά δεδομένα) εξοπλισμός γοήτευσε αμέσως την εγχώρια ορειβατική κοινότητα. Ρόλο πρωτοπόρου στη διάδοση του αθλήματος έχει και ο μηχανικός Νίκος Τσόρης, ο οποίος φέρνει το δεύτερο ζευγάρι σκι στην Ελλάδα.

Οι απαρχές των αγώνων στην Ελλάδα

xionodromiko parnithas
Χιονισμένο τοπίο στην Πάρνηθα με σκιέρ, Σάββατο 19/1/35

Το 1906 ο Κώστας Ελευθερουδάκης οργώνει με τα σκι του το κέντρο της Αθήνας από το Κολωνάκι μέχρι τα Χαυτεία. Η πρωτεύουσα είχε ζήσει έναν από τους ισχυρότερους χιονιάδες της ιστορίας της με κατά τόπους μισό μέτρο χιόνι.

Στις 31 Ιανουαρίου 1932, οι πρώτοι αγώνες χιονοδρομίας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν στην Πάρνηθα. Η εκκίνηση του αγώνα έγινε από την Αγ. Τριάδα προς το Παληοχώρι, με μήκος διαδρομής περίπου 1500 μέτρα.

 

Πρωτοχρονιά 1937 στην Πάρνηθα. Νεανική γυναικεία συντροφιά ποζάρει με τα σκί

 

Το 1931 τα πρώτα σκι κάνουν την εμφάνισή τους στον Παρνασσό, αλλά η Πάρνηθα θα συνεχίζει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι το επίκεντρο της χιονοδρομικής δραστηριότητας στη χώρα.

 

Νέες σκιέρ – Πάρνης, 13/12/1936

 

 

Νεαρή σκιέρ στο Παλαιοχώρι – Ιανουάριος 1938

 

Και με το ξέσπασμα του πολέμου ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου, πρωταθλητής στο σκι αντοχής, ιδρύει το τάγμα χιονοδρόμων με διοικητή τον ίδιο. Μετά από εκπαίδευση στο Μέτσοβο, οι χιονοδρόμοι προωθούνται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων ως ορεινοί καταδρομείς, ανιχνευτές και αγγελιαφόροι.

 

Χιονοπόλεμος στα 1080 μέτρα – Πάρνηθα 7/12/1936

 

Χιονισμένο τοπίο στην Πάρνηθα, Σάββατο 19/1/1935

 

Συντροφιά στα χιόνια – Παληοχώρι, Πάρνηθος Φεβρουάριος 1938

 

Συντροφιά στα χιόνια – Παληοχώρι, Φεβρουάριος 1938

 

Συντροφιά σκιέρ – Παληοχώρι, Φεβρουάριος 1938

 

Νεαρό ζευγάρι σκιέρ – Παληοχώρι, Ιανουάριος 1938

 

 

Νέες σκιέρ – Πάρνης, 13/12/1936

 

Με στοιχεία από: snowclub.grAxarnea.gr, kathimerini.gr, Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ

Διαφήμιση