Αρχική Περιβάλλον Τα Οινόφυτα γυρίζουν σελίδα;

Τα Οινόφυτα γυρίζουν σελίδα;

0
papagiannis
Ο ιερέας Ιωάννης Οικονόμου, ψυχή του αγώνα για την εξυγίανση του Ασωπού
Διαφήμιση

Η υπόθεση του Ασωπού και των Οινοφύτων μόνο με ταινία θρίλερ θα μπορούσε να συγκριθεί: Οι πρωταγωνιστές πολλοί, οι θύτες και τα θύματα αμέτρητα, ο δράκος αειθαλής αν και κατά καιρούς λαβωμένος, όσο για το ποιος θα κερδίσει στο τέλος, παραμένει αβέβαιο…

Από το 1969, που επιτράπηκε η εγκατάσταση βαριά ρυπογόνων βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το 1979 που καθορίστηκαν οι προδιαγραφές των επεξεργασμένων λυμάτων που θα απορρίπτονται στον ποταμό, έχουν γίνει πολλά.

Όμως χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2004 και να ασκηθούν πολλές πιέσεις ώστε να διερευνηθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να διαπιστωθούν οι υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό και ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθονταν καθημερινά κάτοικοι και εργαζόμενοι.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι: Ξεκίνησαν συστηματικές αναλύσεις και παρακολούθηση των νερών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες από εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιστημονικούς φορείς, έγιναν δίκες, επισκέψεις, αυτοψίες, συμπόσια, συνεδριάσεις, καταγγελίες στην ΕΕ και άπειρα ρεπορτάζ -ακόμη και η Έριν Μπρόκοβιτς ρίχτηκε στον αγώνα- μέχρι που το 2010 καθορίστηκαν αυστηρά ποιοτικά όρια τόσο για τα ποσοστά εξασθενούς χρωμίου όσο και για τις εκπομπές των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής.

1 στις 5 βιομηχανίες

aswpos bolari tatiana2

Μία στις πέντε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες έχει την έδρα της στα Οινόφυτα. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών της βιομηχανίας. Πρόκειται όμως για μια Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση, όπου εδρεύουν περίπου 250 επιχειρήσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με τις γνωστές επιπτώσεις για το οικοσύστημα και την υγεία των πολιτών.

Ωστόσο σήμερα φαίνεται ότι η στόχευση έχει αλλάξει, καθώς γίνονται κινήσεις τακτοποίησης της περιοχής με τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου που θα συμβάλει στην αναβάθμιση και την εξυγίανσή της – οριστικά, ελπίζουμε.

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων-Ασωπού

Ήδη ανατέθηκε η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) και μέχρι τον Απρίλιο θα ανατεθούν οι τεχνικές μελέτες, ώστε έως το τέλος του έτους να κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο πλήρης φάκελος για την τελική έγκριση και να αρχίσουν επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων-Ασωπού.

«Με την ειδική νομοθεσία των Οινοφύτων που πρόσφατα ψηφίστηκε, αίρονται σημαντικές γραφειοκρατικές και διοικητικές δυσχέρειες και δημιουργείται ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο κινήτρων και πλεονεκτημάτων για την εξυγίανση της περιοχής. Επιτυγχάνεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που καθιστά το εγχείρημα βιώσιμο και ανταποδοτικό, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών γης κατά την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης», επισήμανε ο Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ReDePlan AE Consultants, της εταιρείας που ανέλαβε τη μελέτη. «Έτσι, διευκολύνεται με καταλυτικό τρόπο η πολεοδομική οργάνωση της πλέον βεβαρημένης βιομηχανικής περιοχής της χώρας και μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης και αντιμετώπισης το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού και η ασφυξία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων».

Ο ίδιος τόνισε ότι «αυτό που ήταν δύσκολο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπονήθηκε, ήταν οι ατελείωτες ώρες και ο άπειρος χρόνος που δαπανήσαμε, γράφοντας και ξαναγράφοντας κείμενα συμφωνιών και διαβουλεύσεων, προκειμένου ο σχεδιασμός μας να αποτυπωθεί δημόσια και με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους. Να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλους τοπικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές διαδικασίες διαβούλευσης».

Τα βήματα

ΑΣΩΠΟΣ 696x522

Για την ολοκλήρωση των σχετικού φακέλου ετοιμάζονται:

  • Η σύνταξη και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και του συνόλου των μελετών για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του ΕΠΕ, καθώς και τη συμβατότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η κατάρτιση και υποβολή των πάσης φύσεως απαιτούμενων στοιχείων, μελετών κ.λπ. που σχετίζονται με το Επιχειρηματικό Πάρκο, σε όλες ανεξαιρέτως τις αρμόδιες Αρχές και τους Φορείς.
  • Η κατασκευή όλων των Έργων Υποδομής και η Πολεοδόμηση της περιοχής του ΕΠΕ.
  • Η διοίκηση και διαχείριση των υποδομών του μέχρι τη μεταβίβασή τους και η μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου(ΕΔΕΠ).
  • Η προσέλκυση επενδύσεων στους χώρους του Επιχειρηματικού Πάρκου και η προβολή αυτού και των δραστηριοτήτων του στην τοπική, εθνική και διεθνή αγορά.
  • Η αναζήτηση και εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση κατασκευής των αναγκαίων υποδομών.

Ύψιστης σημασίας

asopos3

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης χαρακτήρισε το έργο αντίστοιχης σημασίας με το Ελληνικό, ενώ ευχαρίστησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, επί υπουργίας του οποίου ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την υλοποίησή του.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση στηρίζει την εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής. “Τα επιχειρηματικά πάρκα, τόνισε, είναι πυλώνες στήριξης της βιομηχανίας”, τόνισε.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, διαβεβαίωσε πως ό,τι χρειαστεί από το ΥΠΕΝ για την υλοποίηση του έργου θα διεκπεραιωθεί ταχύτατα, ενώ πρόσθεσε πως από περιβαλλοντικής άποψης, η εξυγίανση των Οινοφύτων είναι έργο πιο σημαντικό από το Ελληνικό.

“Να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξανά οι παθογένειες του παρελθόντος”, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός, σημειώνοντας ότι η εξυγίανση θα επιτρέψει την διατήρηση και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τη στήριξη των επιχειρήσεων στο εγχείρημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδος, Νίκος Κουδούνης.

Διαφήμιση