Αρχική Καταστροφές Σεισμός Τουρκία: 21 νεκροί πάνω από 1.000 τραυματίες – Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του κόσμου

Σεισμός Τουρκία: 21 νεκροί πάνω από 1.000 τραυματίες – Οι μεγαλύτεροι σεισμοί του κόσμου

0
Σεισμός Τουρκία
Διαφήμιση

Με 21 νεκρούς και 1030 μέχρις στιγμής τραυματίες η Τουρκία μαζεύει τις πληγές της από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό χωρίς προς το παρόν διεθνή βοήθεια.

Η δόνηση 6,9 ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 21:00 (τοπική ώρα), ήταν επιφανειακή με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, και το επίκεντρο να εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στην περιοχή Σιβρίτζε.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη και οι αρχές χρειάζονται ακόμη χρόνο μέχρι να εκτιμήσουν  το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Από το «χτύπημα» του Εγκελάδου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε πολλά κτίρια που βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κoτσά, γνωστοποίησε πως «υπάρχουν περί τους 30 εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια στο Ελαζίγ».

Όπως είπε ο  υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, ενώ στην περιοχή μετέβη Οουπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στην Τουρκία

Σεισμός Τουρκία
Πόλη Acipayam στην επαρχία Ντενιζλί, νοτιοδυτική Τουρκία 2019  AP

Τα τελευταία 20-25 χρόνια οι σεισμοί ”επισκέπτονται” τη γειτονική χώρα με καταστροφικά αποτελέσματα. Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθίσταται ως μια σεισμογενής χώρα που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της Φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας μετακινείται 2 – 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου

Η Τουρκία, όπως και η Ελλάδα έχουν την ατυχία να είναι σεισμογενείς χώρες, καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες με μεγάλη κινητικότητα. 

Την τελευταία 20ετία σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 50.000 έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες ήταν οι αγνοούμενοι και οι άστεγοι, ενώ οι υλικές ζημιές ήταν ανυπολόγιστες.

Το 1999 ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου έπληξε τότε με σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ  την περιοχή του Μαρμαρά για 37 δευτερόλεπτα στις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Αυγούστου 1999 με το επίκεντρο να βρίσκεται στην επαρχία Gölcük, περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Βοσπόρου. Από το σεισμό επλήγη ιδιαίτερα η περιοχή Αβσιλάρ, στην Κωνσταντινούλη, καθώς πολλά κτίρια στην περιοχή αυτή δεν ήταν σωστά κατασκευασμένα. Από τον σεισμό επηρεάστηκε και η βιομηχανική περιοχή στην ίδια περιοχή. Καταστράφηκαν δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσια, αλλά και κτίρια του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1999, οι νεκροί από το σεισμό έφτασαν τους 17.127 και οι τραυματίες τους 43,959.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και υπήρξαν χιλιάδες αγνοούμενοι.

Από τους σεισμούς που σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο μεταξύ του 1900 και του 2009, ο σεισμός του Μαρμαρά προκάλεσε την έκτη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2011 περισσότεροι από 600 νεκροί και τουλάχιστον 4.150 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός από το σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Βαν, της ανατολικής Τουρκίας.

Το 2019 σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 κλόνισε πάλι την γειτονική χώρα. Σημειώθηκε  σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα. Κτίρια σείστηκαν και ζημιές προκλήθηκαν σε δύο τζαμιά, ενώ οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά. Οι κάτοικοι της πόλης έτρεξαν να απομακρυνθούν από τα κτίρια.

Το τελευταίο χτύπημα του εγκέλαδου συνέβη χθες στην ανατολική Τουρκία με τις μνήμες του ’99 να ξυπνούν, καθώς ο απολογισμός των θανάτων και των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί παγκοσμίως

Ο σεισμός  είναι από τις πιο επικίνδυνες φυσικές καταστροφές. Δημιουργείται κατά τη διατάραξη της μηχανικής ισορροπίας των πετρωμάτων στο εσωτερικό της γης από φυσικές αιτίες.

Την ένταση των σεισμών την μετράμε σε Ρίχτερ. Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά την σεισμική ενέργεια που εκλύεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Η κλίμακα είναι λογαριθμική και κάθε βαθμός αντιστοιχεί σε δεκαπλασιασμό της ισχύος του σεισμού!

Οι 10 μεγαλύτεροι σεισμοί σε ένταση (Ρίχτερ) των τελευταίων αιώνων.

Σεισμός Τουρκία

Με πληροφορίες από:

Σεισμός Τουρκία 
Wikipedia, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, BBC, geonews.gr

Σεισμός Τουρκία: Οι πρώτες εικόνες καταστροφής

Σεισμός Τουρκία

Πηγή: EPA/ STR

Διαφήμιση