Αρχική Υγεία - Διατροφή Πώς να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση – 9 συμβουλές για τις πράσινες...

Πώς να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση – 9 συμβουλές για τις πράσινες σαλάτες

0
Λαχανικά
Διαφήμιση

Μπορεί να φαντάζει ειρωνικό, αλλά μερικά από τα πιο υγιεινά τρόφιμα παγκοσμίως, τα λαχανικά,  έχουν γίνει από τα πιο επικίνδυνα και είναι ικανά να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με έρευνα του CDC, 17 από τα 20 κορυφαία φρούτα και λαχανικά, με πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να αποδειχθούν πιο ευαίσθητα στα παθογόνα, με αποτέλεσμα να υποστεί κάποιος τροφική ασθένεια.

Τα φυλλώδη λαχανικά συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μεταξύ του 2006 και του 2019, τα φυλλώδη αυτά λαχανικά ήταν υπέυθυνα για την εμφάνιση του βακτηρίου E. Coli.

Λαχανικά

«Αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό δίλημμα με τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ειδικά του μαρουλιού», λέει ο James E. Rogers, Ph.D., διευθυντής έρευνας και δοκιμών για την ασφάλεια των τροφίμων στην Consumer Reports (CR). «Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, οπότε δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από το να τα τρώνε. Δεν γίνεται όμως να αγνοήσουμε το γεγονός, ότι τα φυλλώδη λαχανικά είναι δυνητικά επικίνδυνα, ίσως ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα».

9 χρήσιμες συμβουλές

Ο Rogers προσθέτει πως, αν και οι πιθανότητες ότι θα αρρωστήσει κάποιος είναι χαμηλές, παρ’ όλα αυτά είναι πραγματικές. Σύμφωνα με τον Kevin Loria που γράφει για το CR, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για εμφάνιση κάποιας ενοχλητικής τροφικής δηλητηρίασης και δίνει ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορεί να αποφευχθεί.

Λαχανικά

1. Πρόληψη

Μερικά άτομα είναι πιο πιθανό να αρρωσταίνουν σε σύγκριση με κάποια άλλα. Για τους ανθρώπους αυτών των ομάδων, πρέπει να ληφθούν επιπλέον προφυλάξεις. Οι ευπαθείς ομάδες είναι τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, έγκυες γυναίκες, ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

2. Αγορά ολόκληρου του λαχανικού

Παρόλο που τα περισσότερα συσκευασμένα λαχανικά έχουν πλυθεί, έχουν περάσει από περισσότερη επεξεργασία και χειρισμό σε σχέση με τα λαχανικά που αγοράζουμε ολόκληρα και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί. Σε μια ανάλυση έτοιμης σαλάτας που είχε πραγματοποιηθεί, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν μολυσμένα βακτήρια, σε ορισμένες περιπτώσεις σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

3. Στροφή στα λαχανικά θερμοκηπίου

Να προτιμάτε την αγορά λαχανικών που είναι υδροπονικά ή καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από βακτήρια από ζωικά περιττώματα στο έδαφος ή στο νερό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς θα εξακολουθούν να απαιτούν καθαρό νερό και σωστή ασφάλεια των τροφίμων κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

spanaki

4. Καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά

Αν μπορείτε να αγοράσετε το λαχανικό της επιλογής σας, από έναν αγρότη ή, ακόμα καλύτερα, να το καλλιεργήσετε μόνοι σας! Με αυτόν τον τρόπο πολλά από τα σημεία πιθανής μόλυνσης εξαλείφονται.

5. Διατηρήστε τα στην ψύξη

Αν αγοράζετε συσκευασμένα λαχανικά, να τα τοποθετείτε στο ψυγείο. Πρέπει να μπαίνουν στην ψύξη όλα τα προϊόντα που αγοράζονται προ-κομμένα ή συσκευασμένα. Όπως γίνεται με το κρέας και τα πουλερικά, έτσι και η σαλάτα δεν πρέπει να παραμένει μακριά από το ψυγείο για πολύ καιρό, διότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Το θαυματουργό… ξύδι

Να χρησιμοποιείτε ξύδι. Η τοποθέτηση του λαχανικού σε ξύδι ή ένα διάλυμα ξυδιού-νερού θα μειώσει τα επίπεδα βακτηρίων, ακόμα κι αν δεν τα αποδεκατίσει όλα. Τοποθετήστε  τα λαχανικά σας στο ξύδι, αφήστε τα μέσα για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Λαχανικά

7. Αποφύγετε την πλύση των προ-πλυμένων λαχανικών

Δεν χρειάζεται να πλένετε τα προ-πλυμένα λαχανικά. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να είναι πολύ προσεκτικός, διατρέχει κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης στην κουζίνα του. Αν επιλέξετε να πλένετε τα προϊόντα που έχουν επισημανθεί ως «προ-πλυμένα» ή «έτοιμα για κατανάλωση», βεβαιωθείτε ότι δεν έρχονται σε επαφή με ακάθαρτες επιφάνειες ή σκεύη.

8. Μαγειρέψτε τα

Στις μέρες μας αποτελεί μοντέρνο είδος μαγειρικής το να μαγειρεύονται τα λαχανικά. Τα κάνει πιο νόστιμα και σκοτώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια, αλλά είναι μια λύση μόνο για λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι.

9. Eνημέρωση

Να ενημερώνεστε συνεχώς, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την τηλεόραση, σχετικά με τυχόν ανακλήσεις τροφίμων. Είναι πολύ σημαντικό και θα σας γλιτώσει από το να βρεθείτε σε οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση.

Πηγή: https://www.treehugger.com/

Διαφήμιση