Αρχική Περιβάλλον Πατούλης: Να γίνει η Περιφέρεια Αττικής “ατμομηχανή για την ανάπτυξη”

Πατούλης: Να γίνει η Περιφέρεια Αττικής “ατμομηχανή για την ανάπτυξη”

0
Σκουπίδια
Διαφήμιση

Η διαχείριση των απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της για την περίοδο 2020-2023. Στόχος, να μπει η Αττική σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τα παραπάνω επισήμανε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά την επιστημονική ημερίδα «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Επιχειρησιακός Προγραμματισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με όραμα για το 2023».

Για τα απορρίμματα

Σκουπιδιάρικο Αθήνα

Ως προτεραιότητά του ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τονίζοντας ότι η νέα διοίκηση είναι αποφασισμένη να δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση, εφαρμόζοντας ένα νέο πρότυπο σύστημα στο θέμα της ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων, το οποίο και θα ανακοινωθεί αναλυτικά στις 29 Ιανουαρίου στο Ζάππειο.

«Τα επίπεδα ανακύκλωσης πρέπει να τετραπλασιαστούν προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό» τόνισε.

Η Περιφέρεια έχει εκπονήσει σχέδιο το οποίο:

  • δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή μέσα από συνέργειες των Δήμων και της Περιφέρειας,
  • αξιοποιεί και ενεργοποιεί ιδιωτικούς πόρους.

Για το ΕΣΠΑ

Anaptiksi2

Όσον αφορά τώρα το ΕΣΠΑ 2021-2027 ο κ. Πατούλης εξήγησε ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο, ο σχεδιασμός θα δίνει έμφαση στην εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για:

  • Την ανάδειξη της Περιφέρειας ως προορισμό θεματικού τουρισμού
  • Τη βιώσιμη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων
  • Την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
  • Την υλοποίηση δράσεων ανάδειξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου χωρικού και θεματικού σχεδιασμού
  • Την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
  • Την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευπαθών ομάδων
  • Υποδομές μεταφορών και παρεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας
  • Την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος της τοπικής μας οικονομίας

«Στόχος μας είναι να μην αποτελεί η Περιφέρεια χρηματοδοτικό αιμοδότη της Κεντρικής Κυβέρνησης όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πυλώνα σταθερότητας, ανάπτυξης και εξομάλυνσης των ανισοτήτων μέσα από δράσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των δήμων». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, “θα χαρακτηρίζεται από καινοτόμες, εξειδικευμένες και ολιστικές παρεμβάσεις, προκειμένου η Αττική να γίνει η Περιφέρεια της Καινοτομίας, της Οικολογίας, της Ευεξίας και της Κοινωνικής ενσωμάτωσης».

Για την Αττική 15 δισ.

ΜΕΤΡΟ3

«Έχουμε ήδη διατυπώσει την πρόθεσή μας να διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος να καταρτίσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ένα ολοκληρωμένο 5ετές σχέδιο έργων και παρεμβάσεων στην Αττική, ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα αποφέρει πολλαπλάσιο όφελος όχι μόνον στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα».

Στα έργα περιλαμβάνονται η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, με επέκταση του Μετρό και του προαστιακού, οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων, η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής, η δημιουργία logistics centers, η κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων, η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της ενεργειακής ασφάλειας.

Για τις παρεμβάσεις

Δήμος Αθηναίων: Παρεμβάσεις για ασφαλέστερους δρόμους

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας όμως περιλαμβάνει και τη δημιουργία πάνω από 100.000 θέσεων εργασίας, μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αλλά και τη δρομολόγηση για την περίοδο 2020-2023 ενός προγράμματος έργων, υπερτοπικού και τοπικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, τα οποία συμπυκνώνονται σε 18 εμβληματικές παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο:

  • Να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών του Λεκανοπεδίου.
  • Να ενισχύουν την ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών τους.
  • Να συνδράμουν στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στη βελτίωση των εισοδημάτων.
  • Να αναδείξουν κι αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής.

«Πεποίθησή μας είναι ότι η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή για την ανάπτυξη όλης της χώρας. Με σοβαρή δουλειά, με σχέδιο και όραμα, είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας» κατέληξε.

Διαφήμιση