Αρχική Καταστροφές Η παράνομη υλοτομία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταστρέφει το περιβάλλον

Η παράνομη υλοτομία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη καταστρέφει το περιβάλλον

0
vosnia
Διαφήμιση

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παράνομη υλοτομία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον της χώρας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου κλέβονται ετησίως από δάση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές:

  • ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλά επίπεδα,
  • επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία,
  • νέφος που προκαλεί έντονη δυσφορία στους κατοίκους των πόλεων και,
  • μακροπρόθεσμα, μια δυσεπούλωτη «πληγή» για το περιβάλλον.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Δασολογίας του Σαράγεβο, Μίρζα Νταουτμπάσιτς, αναφέρει πως ουδείς έχει ακριβή στοιχεία για το πόσα κυβικά μέτρα ξύλου έχουν κλαπεί από τα δάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν είναι δύσκολο να υποτεθεί βάσιμα πως πρόκειται για εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η έλλειψη νομοθεσίας η κύρια αιτία

Όπως αναφέρει ο Νταουτμπάσιτς, το κύριο πρόβλημα, είναι πολιτικό, αφού δεν υπάρχει δασική νομοθεσία που να αποτρέπει την εκδήλωση τέτοιου είδους φαινομένων και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους αποφασίσουν να την παραβιάσουν.

«Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Η παράνομη υλοτομία δείχνει πόσο ανεύθυνο είναι το κράτος, ως ιδιοκτήτης του δάσους, απέναντι στον σημαντικότερο φυσικό του πόρο. Η παράνομη υλοτομία μπορεί να αποτραπεί σε διάστημα λίγων ημερών. Είναι γνωστό πού, ποιοι και πώς κόβονται (τα δέντρα). Είναι εύκολο να λύσουμε τα πάντα» δήλωσε ο κ. Νταουτμπάσιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει το ypaithros.

Εκτός του κοσμήτορα και οικολογικές οργανώσεις όπως η Eco Action δηλώνουν πως το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας δεν είναι κάτι καινούργιο ή ασυνήθιστο, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, απαιτεί άμεσα λύση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης Άνες Πόντιτς, τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούν καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους. «Εφέτος, η τιμή του καυσόξυλου αυξήθηκε, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να παρατηρηθεί έλλειμμα. Έχουμε δεδομένα, βάσει των οποίων κλέβονται περίπου δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως» ανέφερε χαρακτηριστικά.

vosnia 1

Στο κόκκινο η ατμοσφαιρική ρύπανση

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Σαράγεβο, όπως και άλλες πόλεις των χωρών της Βαλκανικής, “υποφέρουν” από την ατμοσφαιρική ρύπανση τη χειμερινή περίοδο, καθώς εκτός των οχημάτων που εκλύουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα, η κατάσταση επιδεινώνεται με την καύση διαφόρων υλικών σε τζάκια ή σόμπες, που μπορεί μεν να είναι προσωρινή λύση για τη θέρμανση, όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, είναι “βόμβα” για τη δημόσια υγεία.

Ο δείκτης ποιότητας του αέρα στο Σεράγεβο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το σταθμό μέτρησης Bjelave, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, βρισκόταν σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι και η μέση ποσότητα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10, που ξεπερνά κατά πολύ τα επιτρεπτά επίπεδα.

Από τις 11 Ιανουαρίου, όταν σήμανε “συναγερμός” για την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αρχές επιχειρούν να βρουν τη βέλτιστη λύση, όμως δεν φαίνεται να τα έχουν καταφέρει. Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης οδήγησε εκατοντάδες πολίτες να διαδηλώσουν για την κακή ποιότητα του αέρα, τόσο στο Σαράγεβο, όσο και σε άλλες πόλεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, όπως η Τούζλα και η Ζένιτσα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΛίνα Μενδώνη: Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το Τατόι
Επόμενο άρθροΝομοσχέδιο περί ακίνητης περιουσίας, πολεοδομίας και αστικών αναπλάσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ