Αρχική Πολιτισμός Λίνα Μενδώνη: Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το Τατόι

Λίνα Μενδώνη: Λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το Τατόι

0
tatoi 1
Διαφήμιση

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζήτησε την άμεση λήψη σωστικών μέτρων για το κτήριο των ανακτόρων του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κτήριο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, οι παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες και άμεσες. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ενώ τον Μάιο 2021 προγραμματίζεται η δημοπράτηση του έργου. 

Η υπουργός ζήτησε, επίσης, από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής την άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης στο κτήριο της οικίας Αρχικηπουρού, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, καθώς και την επίσπευση των κατά νόμον διαδικασιών αποδοχής της δωρεάς εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου των εγκεκριμένων μελετών τριών κτηρίων:

  • της οικίας Φροντιστή,
  • του Βουτυροκομείου και
  • του κτηρίου των Τηλεπικοινωνιών.

Χορηγία Ιδρύματος Λασκαρίδη

Η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας συνολικά του προγράμματος ανάδειξης του κτήματος έχει ήδη ανατεθεί με χορηγία του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού.

«Είναι προφανές ότι η μελέτη λαμβάνει υπόψη και αξιοποιεί το σύνολο των μελετών που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί από διάφορους φορείς του Δημοσίου για το π. βασιλικό κτήμα».

Για το Τατόι είχε εκπονηθεί σχέδιο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), που προέβλεπε:

  • την αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης του Κτήματος (42.000 στρέμματα),
  • τη διαφύλαξη του ιδιαίτερου οικοσυστήματός του,
  • την αναβίωση παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων κ.ά.
Διαφήμιση