Αρχική Υγεία - Διατροφή Η κάνναβη στην μάχη κατά των υπερ-ιών

Η κάνναβη στην μάχη κατά των υπερ-ιών

0
κάνναβης
Διαφήμιση

Μια χημική ένωση που παράγεται από κάνναβη διαπιστώθηκε ότι έχει την ικανότητα να εξαλείφει ανθεκτικά στα φάρμακα βακτηρίδια, αυξάνοντας τις ελπίδες για ένα νέο όπλο στην καταπολέμηση των «υπερ-ιών».

Επιστήμονες εξέτασαν τις αντιβιοτικές ιδιότητες πέντε ενώσεων με προέλευση την κάνναβη και διαπίστωσαν ότι μία, η κανναβιγέλη ή CBG, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του Staphylococcus aureus ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη ή MRSA, ενός από τους πιο συνήθεις ενδονοσοκομειακούς κινδύνους.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η CBG, μη ψυχοδραστική ουσία, είναι σε θέση να εξοντώσει κοινά μικρόβια MRSA και άλλα μικροβιακά κύτταρα ιδιαίτερα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τα οποία έχουν συχνά σαν αποτέλεσμα την επανεμφάνιση των λοιμώξεων.

superbug

Μετά την διαπίστωση της αποτελεσματικότητας της ουσίας κατά των βακτηρίων στο εργαστήριο, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την CBG και στα ζώα. Σε μια νέα μελέτη, που σύντομα θα δημοσιευθεί, καταγράφεται η ικανότητα της CBG να θεραπεύσει ποντίκια μολυσμένα με MRSA με την ίδια επιτυχία όπως η βανκομυκίνη, ένα φάρμακο που θεωρείται ευρέως ως η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στα υπερ-μικρόβια. Η μελέτη βρίσκεται υπό εξέταση στο περιοδικό ACS Infectious Diseases.

Ο Eric Brown, ο μικροβιολόγος που ηγήθηκε της μελέτης του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο, δήλωσε ότι τα κανναβινοειδή είναι «σαφώς ιδιίτερες ενώσεις που μοιάζουν με φάρμακα», αλλά σημείωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για κλινικήχρήση . “Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να διερευνήσουμε την ασφαλή χρήση των κανναβινοειδών ως αντιβιοτικά”, δήλωσε.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Στη έρευνά τους, οι επιστήμονες περιγράφουν πως η ταχεία παγκόσμια εξάπλωση της ανθεκτικότητας των ιών στα φάρμακα, που οφείλεται στις μικροβιακές μεταλλάξεις, οδήγησε στην επείγουσα ανάγκη για διερεύνηση νέων φαρμακευτικών πηγών. Μεταξύ των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα πιο πρόσφατα χρονολογούνται από τις ανακαλύψεις που έγιναν πριν από περισσότερα από 30 χρόνια.

κάνναβης

Τα βακτήρια εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την σύσταση των κυττάρων τους. Τα MRSA είναι γνωστά ως Gram θετικά βακτηρίδια και έχουν μια μεμονωμένη, παχιά κυτταρική μεμβράνη. Τα Gram αρνητικά διαφέρουν καθώς διαθέτουν εσωτερικές και εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες γεγονός που τα καθιστά πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Στον κατάλογο προτεραιοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτηρίδια, και τα τρία που έχουν καταταχθεί ως «κρίσιμη» προτεραιότητα υπάγονται στα gram αρνητικά, και είναι τα: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa και Enterobacteriaceae.

Ο Brown βρήκε ότι αρχικά το CBG και άλλα κανναβινοειδή δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των gram αρνητικών . Αλλά η ομάδα συνέχισε τους πειραματισμούς και διαπίστωσε ότι όταν χρησιμοποιήθηκε το CBG με μικρές ποσότητες πολυμυξίνης Β, ενός υπάρχοντος αντιβιοτικού που διαταράσσει την εξωτερική μεμβράνη Gram αρνητικών βακτηρίων, τα ανθεκτικά στα φάρμακα παθογόνα ηττήθηκαν.

Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση